嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔而家就快兩歲,之前出牙從未試過發燒,但今次出牙已發燒兩日兼冇晒胃口食o野。
bb呢兩日發燒一直o係38至39.7度,我有俾退燒藥佢食,但d燒一直都係咁上上落落,個人好燥,全部固體食物都唔肯食(平時佢乜都食咖),我試過俾佢食bread,但都好難咬,見到佢d牙肉又腫又紅,餐餐都只肯飲奶。另外(目訓)覺(目訓)得好差,好易醒,又喊!呢兩晚半夜醒o左不但止喊,而且要成個幾鐘先(目訓)番著(佢平時可以一覺(目訓)到天光咖)。所以我地而家都唔知有咩可以幫到佢,見佢好唔舒服,但又唔知要幾耐先會好番,好無耐,好慘!咁唔知有冇sister可以俾d意見我呢?唔該晒!

[ 本文章最後由 pakchunmama 於 08-7-20 17:45 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你同佢睇左醫生未呀
因出牙唔會燒bo.
而家仲燒左2日tim
病就當然無咩胃口食野la.
你煲d唔好咁杰既粥仔比佢食la.

大宅

原文章由 kellyly 於 08-7-20 18:49 發表
你同佢睇左醫生未呀
因出牙唔會燒bo.
而家仲燒左2日tim
病就當然無咩胃口食野la.
你煲d唔好咁杰既粥仔比佢食la.

唉!我已經有俾d稀d o既粥佢食,但可能佢知道食粥會痛,所以一見到粥就話"唔要",次次都係咁。而且佢一向都唔鐘意貼退熱貼,所以個人好難退燒,就連用濕毛巾fu頭佢都唔鐘意(佢平時連戴hat都唔鐘意呀),所以好難搞!
就係因為咁,所以想多d媽咪分享下佢地o既經驗囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你有沒有帶佢睇 dr. 呀!! 因為佢既燒未必同出牙有關呀!!

無法!! 我仔都唔 likely 貼退燒貼既, 所以, 佢發燒多數比退燒水佢飲, 同埋幫佢沖下溫水涼

或者, 你用軟功... 即係食左粥就比佢最喜歡玩既玩具 或 食最喜歡既糖咁啦!! 同時, 你既粥唔好太熱, 微暖會好 d

大宅

不如你帶bb去睇下醫生啦,發燒未必關出牙事架,牙肉腫可以係口腔發炎,如果真係發炎,bb一食野就痛,咁當然冇胃口啦
如果bb唔like用毛巾敷頭,咁就用濕毛巾同佢抹頭仔啦,我仔都係咁,唔like有野係個頭度,咁我就用濕毛巾同佢抹頭散熱,10-15分鐘抹一次,同埋最緊要飲多d水

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pakchunmama 於 20/7/08 23:06 發表

唉!我已經有俾d稀d o既粥佢食,但可能佢知道食粥會痛,所以一見到粥就話"唔要",次次都係咁。而且佢一向都唔鐘意貼退熱貼,所以個人好難退燒,就連用濕毛巾fu頭佢都唔鐘意(佢平時連戴hat都唔鐘意呀),所以好難搞!
就係因為咁,所以 ...

睇左醫生未呀?
出牙仔就會痛都唔會太過痛
佢唔貼退熱貼唔緊要,同佢多D用暖水抺下手腳同身.
而且仲可用暖水同佢浸浴.
佢唔食由得佢LA.
比番奶佢飲
佢有無咳呀,無既比D溶溶地既雪糕佢食.
我仔一次過出8隻呀仔都只係唔舒服,食野都唔係咁好,但無叫痛.
雖然個個人唔同,但出牙應唔會太痛.
而且你有無睇下佢口仔有無白色一點點KA

大宅

多謝大家o既關心同經驗分享。其實我冇帶bb去睇醫生咖,我只係俾番醫生上個月開定俾我地去旅行o個d退燒藥俾bb食。因為我老公覺得出牙o既機會最似(bb牙肉又紅又腫,兼有d牙仔出緊o黎),佢認為未駛去到睇醫生咁嚴重,而且佢成日都覺得唔好少少o野就睇醫生,認為有d o野係可以自然好o既,咁就唔應該食d化學o野落去,所以一直都未帶bb去睇。
其實我呢兩日都幾擔心,畢竟我係一個媽咪嘛,我相信各位媽咪都會同我有同感。bb唔舒服,就算唔係好嚴重,我地都會好擔心!但我始終覺得男人好似總係冇我地做媽咪o既咁緊張,唔知你地有冇同感呢?
不過好在bb今日精神好d(尋晚(目訓)覺退o左燒),雖然今朝仲有少少燒,但後來食o左退燒藥,而家又退o左喇。至於食o野,就冇尋日咁差,雖然都係冇胃口,但就肯食少少粥入面o個d菇囉。希望快d有番胃口就好喇!
仲有,我想問下大家,如果bb唔肯食藥,係咪可以將d藥mix落d奶度,但又唔影響藥力呢?因我之前好似o係其他媽咪o既topic度睇到可以,但又唔肯定。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章

我個女2歲大都係出大牙發燒(星期六開始),我星期日朝早即刻去街市買竹茅根馬蹄煲水比佢飲同開奶+食退燒藥,我覺得好似易退燒d,之於食方面,就好差,我比通粉佢就食我好d

我聽人講唔好加d藥落奶比bb飲,因為如果bb食唔晒d奶=食唔晒d藥

大宅

唉!真係好多謝大家o既回應呀!我老公今日下午終於覺得BBd牙肉有問題,需要去睇醫生喇!
原來發燒o既原因未必係出牙呀!雖然bb又真係出緊牙。原來原因係佢牙肉發炎,醫生話其實久唔久就有呢種病人,都唔少見。佢話一來我地個仔好唔鐘意刷牙,二來我地又對佢太放鬆,所以搞到佢咁。唉!真係好慘!醫生話我地要每日同bb用Corsodyl刷牙,每次刷都要刷到有血先ok,因為d菌o係晒牙同牙肉之間,所以要刷番出o黎,而且每次幫佢刷都要成3個人,一個hold住bb個頭,一個hold住佢雙手,一個刷。而家已經幫bb整o左兩次,真係好大工程,兼且好似戰鬥咁,大家都好辛苦!(頭先o個次我見到bb咁辛苦,仲有d想喊tim)
至於點解發燒,咪就係發炎發得勁囉!而家都唔知要搞幾耐先有好轉,真係好唔開心呀!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pakchunmama 於 22/7/08 01:13 發表
唉!真係好多謝大家o既回應呀!我老公今日下午終於覺得BBd牙肉有問題,需要去睇醫生喇!
原來發燒o既原因未必係出牙呀!雖然bb又真係出緊牙。原來原因係佢牙肉發炎,醫生話其實久唔久就有呢種病人,都唔少見。佢話一來我地個仔好唔 ...

咁咪好知道係咩原因發燒
其實發燒已經係一個警號唔可輕視ka.

首頁

尾頁

跳至