少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

我個仔3歲多少少, 我覺得佢講野愈來愈冇禮貌 (e.g. 我俾d野佢食, 佢會話: 我都話唔食咩咯, 我都話左架啦... ). 今日我話佢左佢幾句, 話咁係冇禮貌, 唔可以咁講野. 佢居然叫我停!
佢終於第一次駁我咀!

我奶奶成日咩都就晒佢, 我惡d佢都叫我慢慢教. 成日話你地d理論, 你地見得細路少, 佢d脾氣硬, 要tum, 等等. 我覺得咁下去情況會愈來愈壞.
點好?

珍珠宮

我覺得多數學左大人既口吻, 你留意下屋企有無人咁講野?

禁止訪問

禁止訪問

回覆 #1 baobaobaby 的文章

男爵府

TOTAL ARGEE TO 薯媽

身教真係好緊要架, 我自己平時都係啲唔該前唔該後的人, 唔之係咪咁影響左我囝囝, 佢宜家3歲3個月, 早2星期同佢去麵包店買包, 有個叔叔企左係啲盤同夾附近, 令到我囝囝攞唔到啲用具, 佢就同叔叔講 "唔該, 可唔可以借借" 我聽到都好開心呀

[ 本文章最後由 daidai 於 08-7-21 17:12 編輯 ]

別墅

精緻種植勳章

原文章由 daidai 於 08-7-21 17:04 發表
TOTAL ARGEE TO 薯媽

身教真係好緊要架, 我自己平時都係啲唔該前唔該後的人, 唔之係咪咁影響左我囝囝, 佢宜家3歲3個月, 早2星期同佢去麵包店買包, 有個叔叔企左係啲盤同夾附近, 令到我囝囝攞唔到啲用具, 佢就同叔叔 ...

我都覺得身教真係好緊要,我地大人就係佢地塊鏡咁
好似最近亞b無喇喇走埋來 我,我好happy用左好感動既語氣講咗句”多謝你呀,BB "
點知佢依家每當我鍚佢,佢就用同一語氣講:多謝你呀~

侯爵府

醒目開學勳章

我個女之前都唔識禮貌,後來佢拿野比我,我唔該佢,做得多,講得多,女女現在我比野佢都識唔該番我 我成日提住佢任何人都要叫,同唔該人 現在幾好 希望keep到

大宅

我個囡現在4歲, 佢基本上對自己喜歡的人會打招呼, 主動嗰隻添。但係對d佢話唔鐘意或對唔熟既大人或小朋友, 個樣就cool cool咁。我成日同佢講, 打招呼係基本禮貌, 一定要做。但好多時都要我提佢, 佢先至會勉強同人say hello.個樣木無表情, 都唔知應該點改善呢?

珍珠宮

應該身邊人影響佢, 唯有自己做多些, 教育佢.

子爵府

tum同就, 是不同的.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 zoeywong 於 08-7-20 20:40 發表

我send咗個課程比你,應該幫到你

我都想要呀
可以send給我嗎?

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 baobaobaby 於 08-7-20 16:43 發表
我個仔3歲多少少, 我覺得佢講野愈來愈冇禮貌 (e.g. 我俾d野佢食, 佢會話: 我都話唔食咩咯, 我都話左架啦... ). 今日我話佢左佢幾句, 話咁係冇禮貌, 唔可以咁講野. 佢居然叫我停!
佢終於第一次駁我咀!
我奶奶成日咩 ...

「我都話XX咯, 我都話左架啦」 ~~ 呢個句式一定係佢經常聽到嘅, 佢先識講........
留意吓, 真係俾佢决定嘅嘢先好問「你做唔做XX」, 唔好等佢答咗至話原來係一定要或者係冇得揀嘅!

大宅

其實小朋友係這樣,我仔仔6歲了,都有時係咁,佢本身尚算有禮貌的小朋友,大多數見到同大廈的鄰居都會叫"婆婆,伯伯",當然有時佢都唔會記得叫,但作為媽咪的我,都會在必要時提點佢,好似去學溜冰,學完要"唔該"教練,拎鞋還鞋要同叔叔或哥哥講"唔該",有時都要提點佢,有時佢都話我頭先都有講,咁我就會讚佢乖好叻,有時佢都會話頭先我有主動叫伯伯,我都會話乖,其實雖然話有禮貌對人係應該,唔應該為讚賞以做,但小朋友點都係鐘意讚賞,當然如果佢8、9歲都係咁就真係要加重教下,咁我覺得仔仔佢現在才剛6歲讚下佢當鼓勵佢多點自動去做應該都係好事。好似如果佢叫我幫佢拎野,無講唔該,我會望住佢無行動,佢再講多一次,佢都唔知,我就會問佢:你頭先講緊乜!咁佢就立刻紏正會講: "唔該媽咪幫我拎...",當拎比佢時佢如果唔記得多謝唔該,我係唔會放手比佢,當然到我要佢幫我拎東西或做野就要講唔該。有時係要教佢係要講:"唔該可唔可以.....",而唔係:"可唔可以幫我.......唔該!"。如果遇到樓主的情況,我會好惡對佢講:"你現在用乜態度同我講,邊個教你這樣講。" 如果佢這樣我停,我會罸佢企,或者其他,唔可以比佢無大無細。

[ 本文章最後由 rat 於 08-7-28 13:26 編輯 ]

大宅

原文章由 zoeywong 於 08-7-20 20:40 發表

我send咗個課程比你,應該幫到你

I also want, can u pls send to me??? TKS~~~

別墅

生仔容易教仔難。。。
我知最近有個親子教育課程﹐由領有3P證書既paediatrian 教架﹐可PM我拿資料。

首頁

尾頁

跳至