嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡囡差不多3歲, 但已成排上下門牙充滿牙漬, 之前聽bk mami 話有隻聲波牙刷可以刷走D牙漬, 大約$500-600左右, 因現在囡囡太細, 不敢帶她去洗牙, 如等她換牙都要等多3年, 真係好影響外觀, 都係自己唔好, 之前又無勤D同佢刷牙攪到宜家咁, 請問各位又無用過聲波牙刷同BB刷牙呢? 得唔得家? 可以係邊度買到? or 有無其它方法去漬呢? 請各位mami幫忙指教, 十分感謝!

侯爵府

醒目開學勳章

我個女之前都好多漬 用左電動牙刷冇晒 真有用,現在d牙白番,

複式洋房

原文章由 chloe18媽媽 於 08-7-19 18:49 發表
我個女之前都好多漬 用左電動牙刷冇晒 真有用,現在d牙白番,

係咪即係聲波牙刷? 係點家? 唔係就係大人用那隻電動牙刷掛?? 同普通牙刷有咩分別? 真係可以去漬? 實在太多問題想問? &係那裏可以買到呢? 請幫忙解答! 十分感謝!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔係用 百靈 Oral B 普通兒動電動牙刷, 已經可以刷得好乾淨

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 hebemami 於 08-7-19 19:01 發表

係咪即係聲波牙刷? 係點家? 唔係就係大人用那隻電動牙刷掛?? 同普通牙刷有咩分別? 真係可以去漬? 實在太多問題想問? &係那裏可以買到呢? 請幫忙解答! 十分感謝! ...

我個女用百靈牌電動牙刷 已經將之前黃色漬,刷洗晒 不過唔好咁用力刷牙肉 好易流血,希望幫到你

複式洋房

原文章由 chloe18媽媽 於 08-7-20 12:46 發表

我個女用百靈牌電動牙刷 已經將之前黃色漬,刷洗晒 不過唔好咁用力刷牙肉 好易流血,希望幫到你

chloe 18媽媽,

多謝你的寶貴意見! 但又有以下問題想問:-

其實我勤d用普通牙刷同佢刷多幾次可否同樣刷走d漬 ?

電動牙刷唔係同普通牙刷一樣咩? 只係用電唔使自己用力刷咁解? 何來可以去漬? 因我囡囡d漬係啡黑色而唔係黃色的, 係上下門牙位置, 越來越擴散, 好嚴重同難睇:-( , 我又試過用指甲 "扢"d牙漬都唔得!

電動牙刷真的有用咩? 究竟聲波牙刷係咪=電動牙刷呢 ?
真係好想快d同個囡解決此問題, 因下個月要返K1, 實比人笑, 最後以上牙刷大約幾$? 同需要用幾耐才見效呢? 請幫忙逐一解答! 十分感謝! or 如其它bk mami 知的話請幫忙解答! Many many thanks!

[ 本文章最後由 hebemami 於 08-7-20 18:52 編輯 ]

複式洋房

原文章由 szeszes 於 08-7-19 19:09 發表
我仔仔係用 百靈 Oral B 普通兒動電動牙刷, 已經可以刷得好乾淨

szeszes,

請問你仔仔係咪又係有牙漬? 係咩色家? 以上牙刷真係可以去漬嗎? 大約幾錢? 請解答? Many thanks !

[ 本文章最後由 hebemami 於 08-7-20 18:58 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係果 d 係黃色, 唔係黑色既

電動牙刷係明顯去漬好 d, 因為佢係打圈既, 你用普通牙刷做唔到咁既效果, 再者, 支電動牙刷為 $8X-1XX 左右, 視乎係唔係做緊特價 (我係萬寧買既)

其實, 我有幾個小朋友食 "惠氏" 奶粉, 佢地都有牙石問題, 即係 d 牙啡帶黑 (唔知你小朋友係唔係食惠氏)

原文章由 hebemami 於 08-7-20 18:55 發表

szeszes,

請問你仔仔係咪又係有牙漬? 係咩色家? 以上牙刷真係可以去漬嗎? 大約幾錢? 請解答? Many thanks !

複式洋房

原文章由 szeszes 於 08-7-20 20:40 發表
我係果 d 係黃色, 唔係黑色既

電動牙刷係明顯去漬好 d, 因為佢係打圈既, 你用普通牙刷做唔到咁既效果, 再者, 支電動牙刷為 $8X-1XX 左右, 視乎係唔係做緊特價 (我係萬寧買既)

其實, 我有幾個小朋友食 "惠氏" 奶粉, ...

Many thanks! 但我大囡d漬係啡黑色, 用電動牙刷有用嗎 ? 佢果D係牙漬定係牙石? 如果係牙石係咪一定要洗牙? 佢太細好難喎! 有無其它方法呢? 請給些意見! Thanks!

而大囡現在已差不多3歲, 係食緊 "雪印" 奶粉, 而細囡剛滿月, 現食緊 "惠氏 金裝S-26" 人地話此奶粉好熱氣同係肥仔奶粉, 係咪家? 但我就唔知會有牙石問題? 定係咁啱咋?

水晶宮

如果係啡黑色既漬, 未必洗到..... 因為仔仔既表哥仔, 都有這個問題, 醫生話係 bb 本身唔知牙質缺乏左唔知什麼物質導致 (因為係表嫂話比我聽)

真係唔知, 因為我有3個朋友食 "惠氏", 3個 d牙都有這問題, 連表哥仔以前都係食 "惠氏" 到2歲大, 之後轉日本明治

對我仔來說係, "S 26" 係好熱氣, 同埋好多痰, 因為亞仔滿月後食 S26 一個月, 食到成身粒粒, 同埋次次吐奶, 都係一舊透明狀既痰出來, 之後轉 A+ 1 都係唔得, 濕疹勁到一身係, 最後食 "香港雪印思敏兒", 但係食4個半月 "思敏兒" 都重唔到 1kg, 8個半月即轉食森永大仔
(食 "思敏兒" 時係最唔長肉, 我仔4個月已經係 8.X kgs 係大碼 b, 到8個半月變左細碼 b)

原文章由 hebemami 於 08-7-20 23:56 發表

Many thanks! 但我大囡d漬係啡黑色, 用電動牙刷有用嗎 ? 佢果D係牙漬定係牙石? 如果係牙石係咪一定要洗牙? 佢太細好難喎! 有無其它方法呢? 請給些意見! Thanks!

而大囡現在已差不多3歲, 係食緊 "雪印" 奶粉, ...

首頁

尾頁

跳至