自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

[url=http://210.177.167.21/phpAdsNew/adclick.php?bannerid=15176&zoneid=711&source=&dest=http%3A%2F%2Fwww.uaf.com.hk][/url]

[url=http://210.177.167.21/phpAdsNew/adclick.php?bannerid=15331&zoneid=234&source=&dest=http%3A%2F%2Fad.hk.doubleclick.net%2Fclk%3B205807749%3B28450941%3Bo%3Fhttp%3A%2F%2Fwww.commercial.pccw.com%2Fedm%2F080715_acq_campaign%2Flanding.htm][/url]

香 港 警 隊 再 被 揭 發 歧 視 內 地 旅 客 及 語 言 攻 擊 等 違 規 行 事 。 內 地 客 楊 先 生 於 本 月 十 九 日 與 數 名 本 港 友 人 在 卡 拉 OK 娛 樂 時 , 遇 灣 仔 反 黑 組 便 裝 探 員 查 牌 , 不 熟 法 例 的 楊 未 攜 帶 護 照 而 只 有 內 地 身 份 證 , 經 道 歉 但 該 探 員 竟 以 極 不 禮 貌 語 氣 喝 說 : 「 呢 度 香 港 呀 ! 你 估 大 陸 呀 ? 你 做 乜 唔 帶 Passport 呀 ! … … 我 點 知 你 係 咪 偷 渡 客 ! 」 期 間 探 員 更 沒 出 示 委 任 證 及 拒 留 姓 名 。 昨 已 飛 返 上 海 , 未 及 投 訴 的 楊 先 生 怒 斥 該 名 反 黑 探 員 態 度 劣 反 令 他 覺 得 「 佢 係 黑 社 會 」 , 指 在 英 國 升 學 五 年 均 沒 有 碰 上 這 類 事 件 , 估 不 到 來 港 旅 遊 三 日 花 費 了 十 萬 元 卻 得 到 這 個 「 回 報 」 , 強 調 會 到 上 海 本 港 旅 發 局 辦 公 室 投 訴 。 廿 三 歲 的 楊 先 生 上 周 五 來 港 旅 遊 及 探 朋 友 , 前 晚 與 三 名 本 港 友 人 到 銅 鑼 灣 CEO Neway 卡 拉 OK 唱 K 消 遣 耍 樂 , 約 晚 上 十 一 時 五 十 分 數 名 便 裝 探 員 查 牌 , 一 名 身 穿 白 色 T 恤 、 藍 色 牛 仔 褲 的 警 員 在 其 他 人 員 陪 同 下 進 入 K 房 中 , 表 示 要 檢 查 身 份 證 。 拒 講 姓 名 及 警 員 編 號
據 稱 , 當 時 該 探 員 只 展 示 出 一 個 印 有 警 察 徽 章 的 皮 包 , 但 沒 有 正 式 展 露 其 警 察 委 任 證 。 楊 先 生 當 時 未 隨 身 攜 帶 護 照 及 簽 證 , 只 能 出 示 內 地 身 份 證 , 詎 料 竟 遭 該 探 員 以 極 不 禮 貌 態 度 呼 喝 。 楊 引 述 對 方 指 : 「 呢 度 香 港 呀 ! 你 估 大 陸 呀 ? 你 做 乜 唔 帶 Passport 呀 ! 我 點 知 你 係 咪 偷 渡 客 呀 ! 你 下 次 再 唔 帶 Passport 出 街 , 我 就 拉 你 ! 你 小 心 ! 」 該 探 員 其 後 以 近 乎 丟 棄 的 動 作 將 身 份 證 交 回 四 人 , 查 牌 後 警 員 欲 離 開 , 自 言 被 「 嚇 親 」 的 楊 先 生 因 感 被 不 禮 貌 對 待 , 要 求 該 探 員 留 低 姓 名 及 警 員 編 號 , 但 對 方 拒 絕 後 即 一 走 了 之 。 四 人 經 查 詢 後 知 悉 該 探 員 隸 屬 灣 仔 反 黑 組 。 灣 仔 警 署 報 案 室 不 跟 進
其 後 楊 取 回 護 照 後 前 往 灣 仔 警 署 投 訴 , 無 奈 報 案 室 警 員 拒 絕 向 楊 先 生 提 供 該 探 員 的 資 料 , 又 他 按 正 常 途 徑 投 訴 而 不 跟 進 , 但 楊 先 生 昨 已 乘 機 返 回 上 海 , 令 他 無 法 親 自 投 訴 。 楊 先 生 在 英 國 讀 大 學 , 趁 暑 假 返 回 上 海 打 暑 期 工 , 來 港 三 日 消 費 旅 遊 , 昨 受 訪 時 怒 斥 該 探 員 言 語 有 歧 視 及 恐 嚇 成 分 , 態 度 奇 差 , 「 以 為 佢 係 黑 社 會 」 : 「 我 唔 熟 悉 香 港 法 例 , 以 為 香 港 係 中 國 地 方 , 唔 知 要 廿 四 小 時 帶 住 Passport , 但 佢 憑 咩 話 我 偷 渡 ? 好 明 顯 係 歧 視 ! 」 縱 未 能 向 投 訴 警 察 課 投 訴 , 但 他 表 示 定 必 繼 續 追 究 : 「 上 海 有 香 港 旅 發 局 辦 公 室 , 我 返 到 去 實 Port 佢 ! 」 「 我 過 香 港 三 次 , 呢 三 日 消 費 十 萬 蚊 , 我 屋 企 人 每 年 春 節 都 ! 」 楊 先 生 指 事 件 令 他 對 香 港 警 察 極 感 不 滿 , 亦 對 香 港 印 象 大 打 折 扣 : 「 成 日 話 香 港 警 察 好 好 , 但 佢 仲 差 過 公 安 ! 有 冇 搞 錯 ? 使 唔 使 咁 惡 ? 」 警 方 發 言 人 表 示 , 若 訪 港 人 士 未 能 出 示 有 效 的 身 份 證 件 , 便 屬 違 法 , 如 對 警 方 執 法 的 態 度 不 滿 , 可 作 投 訴 。 就 投 訴 人 單 方 面 而 欠 具 體 的 資 料 , 我 們 無 法 評 論 , 希 望 提 供 進 一 步 具 體 的 資 料 , 以 便 跟 進 。

禁止訪問

珊瑚宮

好媽媽勳章

haha , 咁驚就唔好嚟 hk 喇 , 況且無人 like 你嚟喎~~~

大宅

但個警察都冇講錯哦, 呢到係香港, 唔係大陸. 當然要跟香港法例. 冇帶身分證拉係都唔得, 我點知你張大陸身分證真定假, 你使10幾萬又點, 分分鐘黑錢. 大陸公安唔惡, 因為佢地可以用錢收買. 唔仲意就以後都唔好來...... 我地都唔歡迎你...

[ 本文章最後由 siuwa 於 08-7-21 11:51 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

點解d大陸人咁鍾意話比人知
自己洗左幾多洗呢?
驚人地睇唔佢起?
怕人地睇唔出佢有錢?
我相信洗得起錢唔會敢咁講野囉
唔怕比人打劫咩
有時d人係唔想對佢地咁勞氣
佢地d語氣真係好差囉

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-7-21 11:51 編輯 ]

大宅

我都覺得個警察無錯喎,佢講得岩呀,點知你係咪偷渡黎架?!咁個個有錢就可以唔帶身份証出街啦喎! 呢度係香港唔係大陸呀,有錢唔係大晒架!返去屬於你既地方啦,仲係度嘈嘈嘈!

大宅

每個地方都有佢既法律, 入到人地地方緊係要守人地法律啦. 邊個叫佢入黎前唔睇清楚香港既法律呀! 洗十萬蚊好巴閉咩, d大陸人成日話我係香港洗咗幾多幾多錢, 係囉, 就黎香港冇你地班大6人唔得囉, 唔好唔記得, 你地班大6人都係先靠香港先至可以有今時今日既環境咋, 如果唔係香港有用, 中國又點會咁緊張一定要攞返香港呀!

你地咁把炮, 唔好黎香港消費囉, 有本事咩下下去外國消費囉. 睇吓邊樹貨品平d, 你地咩又係貪心鬼!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 BKVIP 於 08-7-21 11:52 發表
我都覺得個警察無錯喎,佢講得岩呀,點知你係咪偷渡黎架?!咁個個有錢就可以唔帶身份証出街啦喎! 呢度係香港唔係大陸呀,有錢唔係大晒架!返去屬於你既地方啦,仲係度嘈嘈嘈! ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

惡人先告狀, 自巳做錯仲要聲大大,
如果我係果位警察,我會拉晒班大陸佬, 遞解出境.

伯爵府

咁又係呀, 大陸o個 d 叫公安
我又真係未見過大陸有惡o既差人, 香港有惡o既公安喎

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 大眼肥妹 於 08-7-21 09:39 發表
"呢三日消費左十萬蚊"同件事有乜野關係呢? 如果佢想投訴果個差人冇禮貌, 咁點解要拉埋黎講呢? 當時人係想話比我地d香港人知佢有好多錢/好濶佬, 定係佢有錢我地要買佢怕呢? ...

好典型的大陸暴發戶

大宅

話個 大陸人唔啱時....有冇諗過 香港警察 都係咁差...........

唔出示証件,冇禮貌.......

最近報紙報導好多宗 不必要搜身 (脫光衣服)

不要只識話 大陸人 這處唔啱,那處不對....

警察 都有不對 的地方........

遊客最多唔再來香港,但我地住在香港..又走得去邊 ?

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

「 我 過 香 港 三 次 , 呢 三 日 消 費 十 萬 蚊 , 我 屋 企 人 每 年 春 節 都 買 ! 」----> 洗唔洗咁強調呀.... 呢度係香港, 你洗幾多錢都係要帶證件出街架 廿幾歲就咁 hill 張

珍珠宮

熱血金章

原文章由 mat媽 於 08-7-21 16:38 發表
「 我 過 香 港 三 次 , 呢 三 日 消 費 十 萬 蚊 , 我 屋 企 人 每 年 春 節 都 買 ! 」----> 洗唔洗咁強調呀.... 呢度係香港, 你洗幾多錢都係要帶證件出街架 廿幾歲就咁 hill 張 :qu ...

妖! 我一個月都唔止去大陸3次la.
我加起上嚟, 消費, 我老豆匯比d親戚, 起屋. 都成幾十萬la.
大把hk人去大陸買屋, 一次過比錢都過幾十萬.
仲有hk人四川捐款都唔少la.
唔通我地又唔理當地法律嗎?
我地如果係大陸, d公安又會客氣d嗎?
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

未見過差人咁惡e+咪見識下囉, 惡d都仲有呀! 人地有邊句話錯你吖? 再串d玩你, 拉你入拘留所, 等至你可以出示有效証件先放你都得呀! 你可以投訴個警察串, 但唔駛下下話用左十幾萬消費, 又話o係英國讀大學, 讀左咁耐一樣洗脫唔到d小農味, 眼光一樣係 大哂!

首頁

尾頁

跳至