美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我以前皮膚真係差差差
已家努力改善中
當然以家都未係好好
不過都已經唔錯喇 (連facial姐姐都係0甘講,但我都成2個月無去做過,一見我佢就話我好左好多呀)

我想share一下我的方法同用左的product

1>少化妝! 真的,原來盡量唔化妝真係會好D,出少好多粒粒

2>我本來用DHC cleansing oil,但後來轉用bioderma, 感覺清爽好多,粉刺又少左好多 (可能我本身唔0岩用cleansing oil)

3>日日敷mask 感覺皮膚質素好左 其實買支有質素的保濕mask除返條數唔會好貴,我用bioderma,簿簿的敷都可以用好耐

4>一定!一定!一定要做足防曬工夫,真係好晒的話我唔理人地會唔會覺得我係阿婆 我會帶遮 facial姐姐話出左的斑除左去做激光個D係無得救的,一定要小心小心! 我會用SPF的cream,另外手手腳腳都查防曬

5>以家我仲有D舊印係快面到,我聽日起會用Neostrata的果酸產品,有無效都會返黎report一下

6>口服的美容產品 個人覺得明治無咩用 但月見草油丸就真係可以防M痛,以家都有keep住食 因為我覺得對M前生粒粒都有D用

7>做facial唔洗多,我都係1個月先1次
最主要想做下針清同埋我個facial姐姐會話返我知我有咩問題而我自己可以留意 (原來我背脊的粒粒係我濕重)

如果大家都有心德不如share下丫
我地會為靚靚的皮膚作戰啊

大宅

我想問做facial會做埋背脊嗎? 還是你只是口問他為何背脊會生粒粒?
還是你去做全身按摩兼facial? <---我都想搵呢啲,但見親呢啲都好貴,六七百至千幾一次!

大宅

唉...我近排D皮膚都好差,成日係塊面都好多暗粒類似酒米,年頭都冇咁差,我而家用緊vicky腔油面霜,但我覺得好似仲出得多左,或者搽防曬,唔知係嘜嘢問題會另到皮膚差左,我早兩個月前食減肥藥都覺得皮膚唔好,同背脊的粒粒而家冇食減肥藥背脊的粒粒又好似好D,我都想揾D去黑頭酒米mask塗下要找支消炎水。
皮膚對我地來講好緊要,真係要係度揾你地姊妹教下我。

大宅

原文章由 wendy_ip88 於 21/7/2008 00:56 發表
唉...我近排D皮膚都好差,成日係塊面都好多暗粒類似酒米,年頭都冇咁差,我而家用緊vicky腔油面霜,但我覺得好似仲出得多左,或者搽防曬,唔知係嘜嘢問題會另到皮膚差左,我早兩個月前食減肥藥都覺得皮膚唔好,同背脊的粒粒而家冇食 ...

我基本上都keep住一至兩個月就做一次facial! 話時話,我五月一號做完FACIAL後,喺五月七號開始用OLAY TOTAL EFFECT 7+,我到七月一日先再去做FACIAL,個師傅話我少咗好多粒粒(粒粒係包括好多嘢,例如油脂粒,黑頭等),可能會係同我用咗呢枝嘢有關! 我KEEP住每日朝早返工前搽,一枝可以搽兩個月! 你或者可以試下!我同事都話我塊面比以前有啲光彩冇咁啞色!
至於背脊生粒粒個個都係話因為濕氣重... 應該飲啲袪濕O既湯水... 除咗咁,仲有咩其他方法改善背脊呀? 夏天著啲露背衫好唔方便!

子爵府

我個次係做body massage
個facial姐姐一見就話"哇你好濕!"
(其實係大陸按摩的姐姐都係0甘講)
叫我先去看中醫
粒粒好左先去做back treatment
我以家都有飲去濕飲品呀
*我個次做body massage係free trial
之後都無做過~但就買左facial package,我都覺得做晒太貴
所以做body會上大陸做

我都想book今個禮拜做facial兼做埋back treatment呀
我朋友做過針清同磨沙
不過其實我覺得可能係大陸骨場個D擦背(去死皮)會work D (去印)

原文章由 Oshin 於 08-7-21 00:47 發表
我想問做facial會做埋背脊嗎? 還是你只是口問他為何背脊會生粒粒?
還是你去做全身按摩兼facial?

[ 本文章最後由 陳美嬌 於 08-7-21 01:10 編輯 ]

子爵府

你有無化妝呀
因為化妝品用易塞毛孔然後會出粒粒我以前就係0甘
另外 出油係因為保濕唔夠 都會另塊面出粒粒 :)

原文章由 wendy_ip88 於 08-7-21 00:56 發表
唉...我近排D皮膚都好差,成日係塊面都好多暗粒類似酒米,年頭都冇咁差,我而家用緊vicky腔油面霜,但我覺得好似仲出得多左,或者搽防曬,唔知係嘜嘢問題會另到皮膚差左,我早兩個月前食減肥藥都覺得皮膚唔好,同背脊的粒粒而家冇食 ...

子爵府

背脊呢件事我真係未有咩親身經歷可分享
不過幾位朋友都推薦Fancl的蛋白毛巾 (長形的,用黎去死皮)
話幫到去背脊的印呀 我估應該都可以代替scrub
我都會買黎用下

原文章由 Oshin 於 08-7-21 01:03 發表

我基本上都keep住一至兩個月就做一次facial! 話時話,我五月一號做完FACIAL後,喺五月七號開始用OLAY TOTAL EFFECT 7+,我到七月一日先再去做FACIAL,個師傅話我少咗好多粒粒(粒粒係包括好多嘢,例如油脂粒,黑頭等),可 ...

珍珠宮

我都係用Bioderma d 野wow, H2O water & Hydrabio mask 都真係ok 好wow,你有冇用埋新出果隻Bioderma Hydrabio serum 呀?我已經用緊la! 都好好wow! 同埋我都係一樣食緊evening primrose oil law!!! ok好,除o左冇M痛之外,好似塊面上d粉剌同粒粒真係少o左好多wow!!!

原文章由 陳美嬌 於 08-7-21 00:28 發表

我以前皮膚真係差差差
已家努力改善中
當然以家都未係好好
不過都已經唔錯喇 (連facial姐姐都係0甘講,但我都成2個月無去做過,一見我佢就話我好左好多呀)

我想share一下我的方法同用左的product

1>少化妝! 真的, ...
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

去背脊d死皮,我就會用<絲瓜絡>law!!!磨落d皮度,雖然有少少痛wow,用o左一排,真係發覺身上d皮膚光滑o左好多,而我仲磨埋落腳跟tim,好ok,而家腳跟冇晒d唔靚o既死皮,著涼鞋隻腳皮光肉滑,靚o左好多tim!!!

(註:平又好用o既<絲瓜絡>,可在Jusco $10 shop 買到$10/piece,又或者在sasa 買到$12/piece with wooden handle 果d law!)

原文章由 陳美嬌 於 08-7-21 01:16 發表
不過幾位朋友都推薦Fancl的蛋白毛巾 (長形的,用黎去死皮)
我都會買黎用下

...

[ 本文章最後由 wai001 於 08-7-21 09:58 編輯 ]
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

Fancl的蛋白毛巾,等我都買黎試下!!!

原文章由 陳美嬌 於 08-7-21 01:16 發表
我都會買黎用下

...

珍珠宮

你試下用<絲瓜絡>磨落身背部d皮law!!!o甘平,如果唔得,都冇咩所謂law!!!

原文章由 Oshin 於 08-7-21 01:03 發表

我基本上都keep住一至兩個月就做一次facial! 話時話,我五月一號做完FACIAL後,喺五月七號開始用OLAY TOTAL EFFECT 7+,我到七月一日先再去做FACIAL,個師傅話我少咗好多粒粒(粒粒係包括好多嘢,例如油脂粒,黑頭等),可 ...

珍珠宮

消炎o既野,可以試下用aloe vera gel(蘆薈gel),係好好o既消炎殺菌消腫o既家居日常好幫手黎wow!!!

原文章由 wendy_ip88 於 08-7-21 00:56 發表

子爵府

講返少少Neostrata
我用的係加拿大版的,唔知同美國版有咩唔同
我用的係Smoothing Cleansing Mask
有少少"la" ,因為有果酸
唔知會唔會work呢
因為我面有好多紅印~~~

珍珠宮

我就係用緊 Neostrata o既 Facial Cleanser來洗面law,洗得好鬼乾淨wow!!!

原文章由 陳美嬌 於 08-7-22 01:39 發表
講返少少Neostrata
我用的係加拿大版的,唔知同美國版有咩唔同
我用的係Smoothing Cleansing Mask
有少少"la" ,因為有果酸
唔知會唔會work呢
因為我面有好多紅印~~~ ...

子爵府

好多朋友都話我知呢隻好用呀
以前我係Canada住唔識寶
個時讀緊書好年輕 只識用日本野

你用個隻有無果酸架?
因為呢我見好多products都有AHA,針對紅印同dull skin

原文章由 wai001 於 08-7-22 08:00 發表
我就係用緊 Neostrata o既 Facial Cleanser來洗面law,洗得好鬼乾淨wow!!!

珍珠宮

Neostrata o既 Facial Cleanser(made in USA) 成份係有PHA,而唔係普通果酸o甘簡單law!!!係可以用來去除表面上d老化o既角質層黎!!!

原文章由 wai001 於 08-7-22 08:00 發表

[ 本文章最後由 wai001 於 08-7-22 10:00 編輯 ]

子爵府

如果用控油都仲差左
會唔會你其實係皮膚底層水份唔夠呀~
愈唔夠水...愈出油~

同埋有暗粒都唯有做下深層清潔啦~

大宅

我都覺得係控油問題,其實防曬我都覺會另皮膚有問題好似焗住塊面咁,我都好小化妝有時只係搽BB cream,我都有兩星期做一次Facial,我用開H20產品,有冇其他好介紹?
原文章由 jlmaz 於 08-7-22 10:04 發表

如果用控油都仲差左
會唔會你其實係皮膚底層水份唔夠呀~
愈唔夠水...愈出油~

同埋有暗粒都唯有做下深層清潔啦~

子爵府

原文章由 wendy_ip88 於 08-7-22 10:38 發表
我都覺得係控油問題,其實防曬我都覺會另皮膚有問題好似焗住塊面咁,我都好小化妝有時只係搽BB cream,我都有兩星期做一次Facial,我用開H20產品,有冇其他好介紹?
...

H2O D PRODUCTS個人覺得一d都唔好用!!用過下...d sales又hard sell....明明我皮膚乾...佢地介紹我控油!!同埋介紹d 油性皮膚用ge prodcuts~果時我唔識野...佢介紹乜我就買乜....買左一次就唔再入h2o!!...我係t字位有d油(相對地)...係因為唔夠保濕...唔夠水....佢俾d 控油我....其實就仲衰.....

我之前係圖書館借個本書叫<化妝品的真相>
入邊介紹左唔係希牌子...或大牌子先正,要睇成份
咁佢介紹左唔同harmful程度的chemical成份....
我記得果時去h2o睇d procducts成份...係有囉...=.=

[ 本文章最後由 jlmaz 於 08-7-22 11:15 編輯 ]

大宅

原文章由 wai001 於 21/7/2008 10:01 發表
你試下用磨落身背部d皮law!!!o甘平,如果唔得,都冇咩所謂law!!!

我都有用類似你哋講O既木瓜絲/什麼什麼刷擦背,但並不能防止背脊生粒粒!我諗一係要長期飲袪濕料才可以清到!咁有啲咩又易入口又有效用呢?

首頁

尾頁

跳至