婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 MING(cat) 於 08-7-19 13:10 發表
我見有D為左返工幫埔家庭開支,
有D為左返學進修,

要99幫手照顧BB...
但通常D 99方法不夠現代,
衛生常識也很古老,
不依從新抱方法,

我勸各位不如找人揍好過,
可能妳地係有付錢比99揍BB,
但好難要佢地合作,

有D媽媽 ...

我都好想我阿嫂唔好要求我阿媽幫佢揍bb, 但我老媽子又唔忍心我大哥辛苦. 唉

我阿媽幫佢地揍1大(9歲)1細(4個月), 包佢一家4口食, 收$2000, 我大嫂都仲話我阿媽唔知係唔係阿媽. 佢地住既又係我阿媽既物業, 又唔使比租, 只不過叫佢自己交雜費, 又要生要死.

禁止訪問

大宅

原文章由 MING(cat) 於 08-7-19 18:06 發表

叫妳哥哥好好教教老婆...
甚麼叫知足...
比我趕佢走...

我阿哥好怕老婆. 我阿媽又唔舍得個仔同d孫受苦, 話唔通叫佢地訓街咩.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 siuwa 於 08-7-19 17:43 發表

我都好想我阿嫂唔好要求我阿媽幫佢揍bb, 但我老媽子又唔忍心我大哥辛苦. 唉

我阿媽幫佢地揍1大(9歲)1細(4個月), 包佢一家4口食, 收$2000, 我大嫂都仲話我阿媽唔知係唔係阿媽. 佢地住既又係我阿媽既物業, 又唔使 ...

有無咁着數呀!! 呢個阿媽真係100分 十分羨慕!!

大宅

原文章由 lypoon 於 08-7-19 20:26 發表

有無咁着數呀!! 呢個阿媽真係100分 十分羨慕!!

我老公比3倍人工佢幫我睇小朋友, 佢都唔肯. 一來我阿嫂會詐營, 佢唔想我阿嫂覺得佢偏心我. 二來佢唔想因為咁影響我阿哥同我既關係. 三來佢都唔想我家族既人對我老公反感. 我唔係唔明我阿媽既心意, 我想佢來幫我都係想佢來享下福. 之不過佢覺得如果佢來幫我唔幫我阿哥會令兄妹感情出現問題, 錢就算佢賺多左都係比個內孫, 但我同我阿哥份感情可能補唔返. 唔係因為老媽子下下為我阿哥同我想, 我唔想傷我阿哥心, 我真係想踢佢出去. 我知佢想要佢而家住既層樓, 我偏唔要轉比佢地. (我估我都算係個好刻人憎既姑仔)

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我阿媽幫佢地揍1大(9歲)1細(4個月), 包佢一家4口食, 收$2000, 我大嫂都仲話我阿媽唔知係唔係阿媽. 佢地住既又係我阿媽既物業, 又唔使 ...

我同事都有差唔多情況,佢姐夫仲寸:「我家陣係俾個仔你(岳母)玩,所以唔駛俾錢你湊!」
聽到我哋個個眼都凸
而家又要生多個,我不停叫伯友反抗...不過都要當事人做到先得

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

$2000湊兩個,仲要包食包住?請個工人都唔得啦,點解你地唔出聲呢?你媽咪太好人啦,但唔好蝦得就蝦喎,如果將來我細佬結婚生仔,咁對我媽咪,我唔放過佢添呀,你大嫂真係身在福中不知福,有個咁好既99,有好多99你比少一個"賓"都唔so你呀,$2000?彩你都傻呀!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 MING(cat) 於 08-7-19 13:10 發表
我見有D為左返工幫埔家庭開支,
有D為左返學進修,

要99幫手照顧BB...
但通常D 99方法不夠現代,
衛生常識也很古老,
不依從新抱方法,

我勸各位不如找人揍好過,
可能妳地係有付錢比99揍BB,
但好難要佢地合作,

有D媽媽 ...

我都係靠我奶奶幫我日頭湊b架...bb宜家16個月lu, 我都有dd唔同意奶奶的湊b方法...主要係太保護bb, e.g. 唔比bb係地下玩(已有地墊), 怕bb 碌碌下撞親, 所以我bb一直都唔識爬, 係一次放長假, 係屋企日日比佢係地下玩先識識地, 不過都己經學行lu, 個時成1yr, 又例如, 明明bb已可以扶野行, 都堅持要拖住兩隻手...怕跌親bb...
不過我都好好好感激我奶奶勞心勞力幫我湊b...湊一個細b whole day真係好辛苦, 我放星期六/日/假期自已湊返就知辛苦過返工, 所以只要奶奶的方法唔會傷到bb的安全健康, 我都會accept...

大宅

原文章由 siusum 於 08-7-21 11:11 發表

我都係靠我奶奶幫我日頭湊b架...bb宜家16個月lu, 我都有dd唔同意奶奶的湊b方法...主要係太保護bb, e.g. 唔比bb係地下玩(已有地墊), 怕bb 碌碌下撞親, 所以我bb一直都唔識爬, 係一次放長假, 係屋企日日比佢係地下 ...

真係要互相體諒,互相欣賞先可以相處得到,相處得好!!

男爵府

好媽媽勳章

我朋友個大佬同呀嫂都仲好野,佢大佬揾唔到錢,但佢兩公婆都有做野,生左兩件,仲要係好密,佢地冇比錢呀媽,仲要餐餐係呀媽度食,小朋友比呀媽睇住,有工人,但佢個大嫂每晚都幾夜去到佢奶奶度,食完就走,若個工人洗緊碗,都要個工人即走,我朋友叫佢呀媽出聲,但奈何佢呀媽太好,唔敢講

伯爵府

原文章由 may123 於 08-7-21 14:49 發表
我朋友個大佬同呀嫂都仲好野,佢大佬揾唔到錢,但佢兩公婆都有做野,生左兩件,仲要係好密,佢地冇比錢呀媽,仲要餐餐係呀媽度食,小朋友比呀媽睇住,有工人,但佢個大嫂每晚都幾夜去到佢奶奶度,食完就走,若個工人洗緊碗,都要 ...

當咗媽媽/奶奶係工人...

大宅

因為遲d放完產假要返工,所以都係比99揍.
但係我最怕佢會帶bb出街應酬朋友/帶朋友去我家/攪我d野.

伯爵府

原文章由 牛家之婦 於 08-7-21 22:23 發表
因為遲d放完產假要返工,所以都係比99揍.
但係我最怕佢會帶bb出街應酬朋友/帶朋友去我家/攪我d野.

咁so far 我又冇咁o既問題, 我地係每朝抱bb去奶奶屋企, 行10mins左右, c6放工又抱返bb返屋企

到bb8個月, 99都好少帶bb出街, 一來住市區人多車多, 二來抱住都好辛苦(條街好迫又人多, 推車好唔方便) 最多都係去公園仔行下, 坐下或62早放工去飲下午茶
而家bb叫識行, 就可以行遠d的公園/商場...

大宅

原文章由 siuwa 於 08-7-19 18:52 發表

我阿哥好怕老婆. 我阿媽又唔舍得個仔同d孫受苦, 話唔通叫佢地訓街咩.

嘩~~呢個99好到咁~~絕哂種lor~~而家d新抱都唔望個99點好點好~~只望d 99唔好搞事~~:;pppp: 估唔到仲有咁好嘅99~~我個99就.... .....唉~~

大宅

原文章由 janmama 於 08-7-22 16:55 發表

嘩~~呢個99好到咁~~絕哂種lor~~而家d新抱都唔望個99點好點好~~只望d 99唔好搞事~~:;pppp: 估唔到仲有咁好嘅99~~我個99就.... .....唉~~

我阿媽話當年佢99對佢都好好既, 佢係個千金小姐咩都唔識, 嫲嫲樣樣從頭幫佢教佢. 都好希望我阿嫂有早一日會發覺佢有個好好既99好好珍惜. 不過可能真係要佢地自己搬走去辛苦下先會明.

首頁

尾頁

跳至