爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近行過豐田陳列室,見到架RAV4好正,心思思又想換車,點知今日NISSAN 個SALES 突然比電話我,話九龍灣有架QASHAUI 速銷.可平8000,即係22萬可以出車, RAV4要27萬.

即刻上網睇架新車,但好似唔夠架RAV4型.大家幫忙比D意見.因為個價有好大距離,當場15,16.

複式洋房

原文章由 joenjac 於 08-7-14 21:58 發表
最近行過豐田陳列室,見到架RAV4好正,心思思又想換車,點知今日NISSAN 個SALES 突然比電話我,話九龍灣有架QASHAUI 速銷.可平8000,即係22萬可以出車, RAV4要27萬.

即刻上網睇架新車,但好似唔夠架RAV4型.大家幫忙比D意 ...

我係報紙睇過部日產,副偈137匹,cvt波箱.好似部日產頻果咁既料.但個款都ok不過唔好諗住可以踩得下.豐田部車我就唔知啦.

複式洋房

RAV4 152PS/6000RPM
車重1505-1570 KG.

好似仲係四驅,講講下似乎都係RAV正D

複式洋房

原文章由 joenjac 於 08-7-14 23:03 發表
RAV4 152PS/6000RPM
車重1505-1570 KG.

好似仲係四驅,講講下似乎都係RAV正D

但係日產嗰部係慳油d喎,廠話$1/km大約.力水就要張就下啦.
個款就歐洲設計,有個無敵大天窗喎,比起其他的suv個款就無咁日本feel.
仲有你有無留意部掃把佬的suv呢?

複式洋房

無呀,WAIHOME有咩好介紹?

複式洋房

原文章由 joenjac 於 08-7-14 23:23 發表
無呀,WAIHOME有咩好介紹?

你睇下部掃把佬先,新款26萬倒,好似有成2xx匹(唔係好記得).

大宅

我揸緊RAV4(舊年買), 好鍾意個款. 而且我個人覺得豐田有信心D. 不過性能我無特別要求, 買車係著重個款多D.

複式洋房

原文章由 mybabysharen 於 08-7-21 18:17 發表
我揸緊RAV4(舊年買), 好鍾意個款. 而且我個人覺得豐田有信心D. 不過性能我無特別要求, 買車係著重個款多D.

人車誌評呢架車三粒星,壞評係架車會飄.因為部車係比老婆用黎接細路,由大埔出九龍,高速公路都幾長,加上係雪藏牌.飄係致命傷.

車型我極鐘意,但唔明人車誌既評論,又唔好意思試車,所以最後無出到.出左部06年尾版 SPORT+天窗既C200KOMP
1800CC 上斜始終爭D,但老婆用,安全至上, RAV4,要等D細路大D,放左部7人車先比換.唉......

大宅

我老公買呢架都係用嚟俾我車個囡多, 飄就唔係好覺, 不過唔係想像中咁好力就真, 有時想cut 線, 要轉定波踩油有信心d.
不過以呢個價位, 及佢有齊嘅裝備, 我就覺得都算抵.

原文章由 joenjac 於 08-7-21 18:40 發表

人車誌評呢架車三粒星,壞評係架車會飄.因為部車係比老婆用黎接細路,由大埔出九龍,高速公路都幾長,加上係雪藏牌.飄係致命傷.

車型我極鐘意,但唔明人車誌既評論,又唔好意思試車,所以最後無出到.出左部06年尾版 SPOR ...

大宅

http://motor.atnext.com/moDspCon ... D=1&MOID=131125

複式洋房

[quote]原文章由 luiwhy 於 08-7-21 21:30 發表
其實廣告真係好勁,好似部PICNIC.個個都話好正,有時自己都唔敢批評.到個女講出點唔好,先肯定自己既感覺.而家皇冠返左部NOAH,就係PICNIC已經有疲態.

RAV4外型勁正,好想去擁有, 如果SHAREN 既DADDY 肯既話,都想借黎走一轉

大宅

咁Picnic有咩唔好呀?可以分享下嗎?

原文章由 joenjac 於 08-7-21 23:36 發表
[quote]原文章由 luiwhy 於 08-7-21 21:30 發表
其實廣告真係好勁,好似部PICNIC.個個都話好正,有時自己都唔敢批評.到個女講出點唔好,先肯定自己既感覺.而家皇 ...

複式洋房

原文章由 catnips 於 08-7-22 00:10 發表
咁Picnic有咩唔好呀?可以分享下嗎?

我換PICNIC之前,係揸SERENA,圓身個款.

對於7人車,我唔打算用駕駛者角度去評,因為當初出呢部車,係為左屋企人.

女兒還是幼稚園時代,對SERENA十分喜愛.由於車身夠高,加上我把中排側座拆了,所以她們經常可以走來走去,有時走到駕駛座旁邊,我就用左手抱著她們開車.

有些時候,她們會把座椅當滑梯,把尾門打開當快餐車.

SERENA,給孩子好大想像空間,更留下了好多童年片段.

後來因為車齡,中置引擎的麻煩,我換了PICNIC.但當時還有水貨NOAH,STEPWGN,TOWNACE等車,我決定買PICNIC,是因為好多的優評.出了車,滿心歡喜的和女兒去遊車河,但她們一直沉默,三年車,行不到8000公里,每次出街,她們情願坐CIVIC.

後來我賣了PICNIC她們才告訴我不喜歡,之前不說是因為不想潑我冷水.

PICNIC的設計,是司機跟乘客,而不像是一家人.這就是PICNIC唯一不好,但一部家庭車,怎可以失去這一元素呢?

大宅

無所謂, 我老公出咗差, 下星期尾返, 我會話佢知, 到時pm你.

原文章由 joenjac 於 08-7-21 23:36 發表
其實廣告真係好勁,好似部PICNIC.個個都話好正,有時自己都唔敢批評.到個女講出點唔好,先肯定自己既感覺.而家皇 ...

大宅

原文章由 joenjac 於 08-7-21 18:40 發表

車型我極鐘意,但唔明人車誌既評論,又唔好意思試車,所以最後無出到.出左部06年尾版 SPOR ...

又唔係好覺佢飄, 落雨都唔覺佢飄. 我老公揸都係$1.2-1.3/km, 都唔佢好食油呀

首頁

尾頁

跳至