論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

當你要走時,你這個太太才想到你的重要,
若然今次可以請回你,
我一定會視你為家人,不會再有要求,
真的,當你見到小姐這樣時,
我也見你流淚,當初,我倆都錯,
大家都有心病,所以不續約便算﹗
我也要跟你說﹗對不起﹗
只要你對小姐好,以後什麼表情,我都接受…
這次的失去,明白當中的意見,
日後,兩年再兩年再兩年,我都不會再換走你……
sorry﹗
眼見小姐的樣子,明白你真的太了解她,還多於她的媽媽--我﹗
我是一個沒用的媽媽,只有你,小姐只會聽你的話,我鬧她不理,新姐姐什麼也給她,你說姐姐都愛小姐,但沒用的…小姐很快便學壞了﹗小姐的東西,我不知道放在那兒…你回來吧﹗

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

咩事咁傷感呢?講黎聽聽!

侯爵府

原文章由 Hazel媽媽 於 08-7-20 17:05 發表
若然今次可以請回你,
我也要跟你說﹗對不起﹗
只要你對小姐好,以後什 ...
在另一留言區見到係的遭遇, 明白你的感受, 亦有很多媽咪的意見, 但我都覺得你要理智些處理這件事......

其實4個月前我亦有差不多的事件, 但不是外傭而是我的阿姨, 我女兒出生後就交給她湊, 她很照顧我女兒, 而女兒亦很依賴她, 但假期就要回家, 女兒都不習慣而扭計, 直至她9個月大我毅然辭職自己湊, 因我眼見女兒開始懂事, 她會學習身邊的事物, 我不想她學懂一些壞習慣, 日後很難更改......全職媽媽初期很辛苦, 面對女兒的不開心自己更難受, 都有想過行回頭路(交返比阿姨湊), 但之前的問題又未會再出現......其實小朋友只要你肯用心機及時間, 很快就會適應, 我個女可能細用左2星期就習慣, 就算見到阿姨都無以前咁只肯跟她......

當然每一個家庭都有她自己的問題, 大家只是分享吓感受......

禁止訪問

大宅

原文章由 Hazel媽媽 於 08-7-20 17:05 發表
若然今次可以請回你,
我也要跟你說﹗對不起﹗

錯, 你這樣很錯!!! 你唔好這樣, 你個女同老公會好辛苦的!!!!

理智些吧!!!!

別墅

講得好.
原文章由 lormy 於 08-7-21 01:35 發表
你睇得工人咁重要, 不如你俾佢做埋太太, 做埋你個女既媽媽 .....
你諗清楚你個女需要邊個多d 啦唔該!!
咁多時間諗埋d 無謂野, 不如諗吓點幫個女接受新工人仲好啦!! ...

別墅

你要攪清楚, 你才是你女兒的媽媽, 親生媽媽, 再苦再努力再累, 你都要比任何人, 更了解你女兒, 不能有人比你更了解, 你就投鼠忌器!

我不如你這篇文章是否有自嘲的意味, 但你講出的情況, 你真的要好好檢討一下, 我明白在職父母的困難, 但再忙, 親子關係是不可缺, 總要抽時間與女兒相聚, 靜靜留意她需要什麼...

我不認為小孩子若可以選擇, 會揀一個不同國家, 無血緣關係的人做最親的人, 我們每個人都可能要外出工作, 但都可以做到親子, 我相信你也跟我們一樣!!

祝願您與女兒家人幸福

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

已成事實, 你無謂再鑽牛角尖啦, 好易癲.
向前看吧! 呢個世界冇話邊個冇左邊個唔得.

若然今次可以請回你,
我也要跟你說﹗對不起﹗

大宅

若然今次可以請回你,
我也要跟你說﹗對不起﹗

傻喇,靠人不如靠自己,努力吧 !!
此中是你女兒嘛!
抽多點時間,比多點心機.
你對女兒好,她最終都會知道了.
努力呀,加把勁!!!

別墅

你咁唸簡直錯曬
佢可以好似自己親生兒女一樣照顧你bb嗎
你先係媽媽,唔好將責任交俾第二個非親非故的人啦

複式洋房

tks~~
我每次都係係最唔開心o既時候留言的…
因為想將當時o既心情揾地方講出,
好多謝~~
我經已明白姐姐唔會再返嚟,
我已勞力中,不過,我是一個控制能力低的人,所以…
但…我真的已明白…
囡囡是我的最愛,最重要的人,比我自己更要重要
我會再勞力,
但相信,我要花的時間一定會比其他勇敢的媽媽長…
但我睇完其她媽媽的留言,係睇哩一刻,
真的再一次提/罵醒了我…
可能我仲會再遇到唔開心而再留言…
希望各位媽媽原諒我,我是在改的,不是再執迷,但…
我要時間,雖要你們的支持
tks

珍珠宮

努力, 加油.

原文章由 Hazel媽媽 於 08-7-21 16:01 發表
tks~~
好多謝~~
但…我真的已明白…
囡囡是我的最愛,最重要的人,比我自己更要重 ...

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

I support you~~ 加油, don't give up~

複式洋房

Dear Hazel 媽媽

其實有好多人支持妳......;不過,妳自己喺度"想埋一邊"......,唔好再係咁,唔值得,好好地,同新姐姐照顧女女啦,努力 加油

珍珠宮

做媽媽真係唔易~ 大家努カ!!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Hazel媽媽 於 08-7-21 16:01 發表
tks~~
好多謝~~
但…我真的已明白…
囡囡是我的最愛,最重要的人,比我自己更要重 ...

加油!! 支持你啊!!

大宅

我都支持你呀!

複式洋房

加油吧!

我很明白你當時的心情. 因為我六月一日也抄了工人. 原因是有心病再加上我罵了他幾句後他說不做了. 一下子很不知所措, 還有老公的壓加而且我第二個孩子十月出世. 她走了以後, 兩歲的女兒問起姐姐時, 我也不好受. 我哭了很多次...... 我最後竟致電給她問她可否回來......大家在電話也沙了聲線. 但她沒有回來.

現在新工人快到, 這兩個月不昜過, 但女兒和我關係親密了! 希望你努力加油吧! 忘記過去!!!

伯爵府

妳才是孩子的媽, 既然心知自己的不足, 就要努力面對, 而不是依賴工人.

身教好重要, 既然工人除了照顧到少主, 此外無樣好, 就由她離開好了. 妳能堅強, 囡囡不會比妳差呢!

大宅

mylulu
very late ah

原文章由 mylulu007 於 08-7-22 02:54 發表
妳才是孩子的媽, 既然心知自己的不足, 就要努力面對, 而不是依賴工人.

身教好重要, 既然工人除了照顧到少主, 此外無樣好, 就由她離開好了. 妳能堅強, 囡囡不會比妳差呢! ...

首頁

尾頁

跳至