自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

星期一, 我 2個家姐帶埋小朋友去 disneyland 玩, 一行六人, 家姐話個日好熱, 都好多人, 唔開心既事就陸續黎:

1. 咁佢地排隊玩遊戲, 諗住3個大人排隊, 1個大人帶住 2個小朋友去d陰涼既地方等, 到差唔多啦, 諗住排番埋去啦, 咁帶小朋友個大人, 因為比較大隻 & 行動比較慢, 咁俾工作人員誤會佢插隊, 咁我家姐都立刻講, 一齊架, 點知 個工作人員好似撞聾咁, 仲係同個大人講, 請排隊, 咁我家姐未唯有再大聲咁講: 一齊架~~咁佢先行開

2. 跟住佢地想睇唔知咩劇場, 咁因為多左條q, 唔知用黎做咩, 咁攪到好混亂 咁佢地結果入唔到去, 要等下一場, 咁其中一個大人就問工作人員: 請問下一場幾點開? 個工作人員答: 下一場係英文。咁個大人就開始火 : 咁下一場即係幾多點開吖?? 佢先答佢係幾多幾多點

3. 咁佢地差唔多時間, 再去排隊睇劇場, 咁 2個小朋友食緊雪糕, 都未入得既, 但有個工作人員走埋去同家姐講, 劇場裡面唔可以飲食架, 咁其中一個大d既小朋友剛食完無事, 另一個細d既小朋友以為食住雪糕唔入得, 就好心急想食完杯雪糕, 點知佢一急, 杯雪糕就跌左落地, 我家姐就當堂 , 因為當時都未夠鍾開場, 我家姐都知道裡面係唔可以食野, 只係諗住等既時間有足夠時間俾小朋友食雪糕, 佢依家咁走埋黎, 講一講, 一杯廿幾蚊既雪糕就跌左落地, 又攪到個小朋友唔開心 (details 我唔係記得好清楚, 因為我家姐講緊時都好嬲, 但都係因為個工作人員, 小朋友先會跌左杯雪糕囉)

4. 咁我家姐谷左一輪氣, 就走去投訴, 咁個工作人員就俾左一張優惠卷, 話可以換到 6杯雪糕, 以作賠償

5. 我家姐去到換雪糕既地方, 就出示張卷換雪糕囉, 咁佢地就點d自己想食既雪糕 (咁應該係個價錢比跌左既貴)咁個工作人員話: 咁你地趺左d咩, 就只可以換d咩咋喎 (語氣唔多友善)。我家姐因為佢既態度, 立即又 (仲要係比之前更甚)。家姐話: 咁你既工作人員係俾張卷俾我時, 都無同我講有限制喎, 咁依家我唔係乞你杯雪糕喎, 係你地作為賠償, 俾番我地咋喎。個工作人員依舊: 無錯吖, 係賠番俾你地囉, 咁只可以俾番相同既野囉。個工作人員既回答, 無疑係火上加油!!!! 我家姐就話: 咁既然係咁, 咁係你地既工作人員有問題, 點解係佢俾張卷我時, 佢唔講清楚使用方法, 只係話可以去 "換雪糕", 我又點知道你地既規則係咁。而且你既回答既態度都好有問題, 你係應該解釋俾我知, 唔係好似一副我應該知道而扮唔知既態度囉。咁個工作人就唔出聲, 我家姐就抄低佢個名, 咁另外有個工作人員見到咁, 就想幫拖話: 你地唔可以抄低我地個名。我家姐就話: 咁依家係唔係你可以 handle 個 complaint? 你地工作人員掛名牌, 就係要方便我地知道你個名架啦, 點解我唔可以記低佢個名? 咁我係唔係要記埋你個名吖? 咁個工作人員就唔敢出聲。我家姐就雪糕都無換, 就再去投訴 (其實我聽到呢到都好想 )

6. 咁我家姐去到還bb車度, 隔離有個office, 咁佢就走去搵人投訴, 咁家姐一路講, 個人一路就話: 係係係。我家姐把火又被佢燃高。家姐就話: 你其實係咩 post架, 你識唔識得處理投訴架...........(我家姐應該係講左一埋野) 咁個工作人員就話: 我係營運部既......。我家姐就話: 咁你即係唔係 handle 投訴既人啦, 咁請問你地有無人專責呢d事呢? 個工作人員話: 有既, 不過同事剛.......(即係無人可以即時處理佢既投訴囉) 咁我家姐就話: 咁唔該請你搵人打番電話俾我去跟住呢件事, 我黎呢個樂園, 係想小朋友開心, 而唔係攪到一肚氣囉..........

7. 咁個工作人員都好有口齒, 星期二就有人打番電話俾我家姐, 咁我家姐一輪講解之後, 個工作人員話: 小姐, 今次令到你地一家咁唔愉快, 我地真係好抱歉, 為左表示我地既歉意, 下一次你地再黎樂園時, 那2位小朋友均可獲贈毛公仔一個及 10張書簽........

去到最後, 我家姐條氣叫做順番d, 不過其實如果換萫係我同我老公呢, 可能就咩都算呀算呀咁, 唔會好似我家姐咁堅持落去

你地有無試過係樂園受氣呢?? 分享下

伯爵府

畀面勳章

我覺得1同2個工作人員唔係專登je..聽唔到唔係錯黎嘅...
至於第3果個...我諗個工作人員都係想提返你je,講真咁小朋友唔小心跌左個工作人員送返俾你家姐做咩仲要貪貴d呢...都賺左啦(我諗個小朋友跌左果陣應該唔係未食過掛)

我有果句講果句咋唔好鬧我

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

宜家d人工作態度真係好有問題嫁~
唉, 你家姐真係5好彩
我仲諗住下個星期去玩,
5知係咪好多人呢?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

都好明既,大家都熱,有多人,熱實會忟d架,大家將就下,唔好記係心啦。

男爵府

其實天氣咁熱, 人又多, d工作人員都好辛苦, 有d野無解釋得咁清楚都係正常既, 睇以上既文中我覺係大家誤會je, 出去玩, 平常心, 就唔會咁勞氣, 棧自己玩得唔開心.

珍珠宮

原文章由 moniqueee 於 08-7-23 12:58 發表
我覺得1同2個工作人員唔係專登je..聽唔到唔係錯黎嘅...
至於第3果個...我諗個工作人員都係想提返你je,講真咁小朋友唔小心跌左個工作人員送返俾你家姐做咩仲要貪貴d呢...都賺左啦(我諗個小朋友跌左果陣應該唔係未食過 ...

我都覺wor, 1、2、3都係好小事, 相信工作人員亦唔係故意

子爵府

你家姐好似勞氣左d,可能天氣熱,忟憎d啦。

講真,好似你講第一項咁,我就唔鐘意d人咁做啦,好似打尖咁,排隊就一齊排啦,唔好一d排隊,一d走去遮蔭,到差不多到就再返來排隊,咁做我覺得唔啱。如果d大陸人咁做,你地都嘈佢啦。

珍珠宮

我反而欣賞你家姐那份堅持, 黑白分明既態度!! 就係要多D呢D人, 社會才有進步!!

水晶宮

唔好怪我, 都係傾下計o者
天氣熱係心火燥架啦, 你家姐去玩都熱, 何況企響戶外成日既職員
同埋你家姐火遮眼, 咩都會睇唔順眼, 唔順氣既

第一項, 職員唔俾打尖係好正常, 分分鐘後面有D遊客唔知, 又去去投訴個職員, 個職員好友鑊架, 又或者有人見你屋企人帶住兩個小朋友攝去你地個位, 佢地又跟住咁做, 會做成混亂架, 大家都有眼見D 大6同胞好鍾意左攝右攝就去左前面架啦

第二項, 我又有少少理解既, 職員係要同遊客講明下一場係英文版, 唔係陣間遊客唔知又俾人投訴佢無講

第三項, 職員提唔俾食野, 真係佢既責任所在, 入到去先發現唔食得, 阻住成隊人進度, 到時又俾人鬧, 你家姐個仔跌左雪糕, 當然係仔仔自己責任, 職員無責任要賠架播, 而你家姐借D 意鬧個職員又好似野蠻左D, 而家職員賠左俾你地, 你地去羅雪糕要羅貴D既, 都係唔關職員事…SORRY , 點分析都好, 成件事我都覺唔關職員事

P.S. 可能你家姐火遮眼, 片面之詞, 未必職員態度真係好差既,

以事論事o者, 唔好怪我多樹

[ 本文章最後由 上校車 於 08-7-23 13:17 編輯 ]

大宅

原文章由 MrsFung 於 08-7-23 13:08 發表

講真,好似你講第一項咁,我就唔鐘意d人咁做啦,好似打尖咁,排隊就一齊排啦,唔好一d排隊,一d走去遮蔭,到差不多到就再返來排隊,咁做我覺得唔啱。如果d大陸人咁做,你地都嘈佢啦。 ...

100%argee,其實你都唔係第一個post喇,之前都有媽咪同你家姐同一個case,不過話時話吖,HKDL入面有廣播,意思係唔可以幫排隊架喎,另外我覺得賠返6個雪糕已經好好喇,到最後你話營運部既staff,一味淨係識講"係係係"我又覺得合理喎,咁佢了解緊個case嘛,可能係你家姐當時太火,所以個staff講咩都死啦
我唔講太多喇,咪一陣又話我幫住晒CM,係迪士尼代言人呀

男爵府

我星期一那天都去了迪迪尼玩,天氣係熱咗d(暑假嘛....都預了),自由行係多d(真係踫口踫面都係),但工作人員的態度好ok喎,好似我們排隊玩「哈囉阿古」,7:15pm開場,我們6點多去到時,工作人員叫我們6:45pm才回來排隊啦,可以去玩其他設施先,到6:45pm再返去排隊,那位哥哥都好好人,叫我們其中一個排隊就得,其他人可在旁邊的椅子坐坐休息。

子爵府

畀面勳章

原文章由 上校車 於 08-7-23 13:16 發表
天氣熱係心火燥架啦, 你家姐去玩都熱, 何況企響戶外成日既職員

第一項, 職員唔俾打尖係好正常, 分分鐘後面有D遊客唔知, 又去去投訴個職員, 個 ...

100% agreed with you
Kirsten born at 31/12/2003 N/B Weight = 3.33 kg One Month = 4.6 kg Two Month = 5.37 kg Three Month = 6.11 kg Four Month = 7.3 kg (70cm long) Five Month = 8.11kg Six Month = 9.37kg (72cm long) 7.5Month = 10.9kg (24 lbs) 8 Months = 11.1 kg (24.4 lbs) 9.5 Months = 11.5kg (25.3 lbs) 10.5 Months = 11.8kg (26 lbs) 12 Months = 11.4 (25 lbs) 16.5 Months = 30 lbs 20 Months = 16kg (35.2 lbs)

大宅

第一項, 職員唔俾打尖係好正常, 分分鐘後面有D遊客唔知, 又去去投訴個職員, 個 ...

有同感

大宅

hahaaaa~~~可能如果個CM話下一場係普通話架喎,樓主家姐就唔會咁嬲喇

複式洋房

咁又唔係喎!人哋都3個大人去排隊啦!最後都係多1個大人同2個小朋友姐,如果係1個人去排但最後係成pang人就話姐。而且排隊起碼半個鐘以上,小朋友好慘架,所以我應為佢有錯囉!!!!

不過當事人就真係勞氣左d,但如果係我,可能我都會係咁都未定。不過我老公一定會叫我算數囉!

原文章由 MrsFung 於 08-7-23 13:08 發表

講真,好似你講第一項咁,我就唔鐘意d人咁做啦,好似打尖咁,排隊就一齊排啦,唔好一d排隊,一d走去遮蔭,到差不多到就再返來排隊,咁做我覺得唔啱。如果d大陸人咁做,你地都嘈佢啦。 ...

複式洋房

咁又唔係喎!人哋都3個大人去排隊啦!最後都係多1個大人同2個小朋友姐,如果係1個人去排但最後係成pang人就話姐。而且排隊起碼半個鐘以上,小朋友好慘架,所以我應為佢有錯囉!!!!

不過當事人就真係勞氣左d,但如果係我,可能我都會係咁都未定。不過我老公一定會叫我算數囉!

大宅

我相信如果個事主係大陸遊客,大家可能會話佢無理取鬧

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

sorry, 我覺得你家姐有d野蠻.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Total agree...
I do understand how busy to take care the children in the theme park with hot weather, but pls don't carry your anger to the staffs and abuse the compaint system.
(Pls don't mind for my 見解)

複式洋房

打錯字, 應該 "冇錯" 至arm, sorry

原文章由 lokyeemom 於 08-7-23 13:25 發表

不過當事人就真係勞氣左d,但如果係我,可能我 ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至