自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞女睇到李亞鵬打記者..........
我話因為佢俾D哥哥(記者)激到好嬲........所以佢打人.....
佢問我如果佢俾人蝦俾人打, 可唔可以還手
你地會點教呢?

王國長老

王國長老

我會咁睇,如果小朋友o係學校俾人打,我地會唔會佢還手呢? 定係同老師講?

打人係刑事,我自己盡量幾嬲都唔會出手,好多時睇報紙兩個人打交,可能係一個人挑釁,但另一個人出手,就兩個都會落charge... 去到法庭可以用挑釁作辯護但未必一定成功....何必冒險留案底... 一時之氣, 將來睇番可能好小事.

如果我係李阿鵬, 我可能會嬲到鬧人, 鬧幾大聲都唔犯法, 但打人就應該唔會.....
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

原文章由 cjessjess 於 08-7-24 13:06 發表
我話因為佢俾D哥哥(記者)激到好嬲........所以佢打人.....
你地會點教呢? ...

比我一定教先要保護自己,唔好比人打倒先..如果真係比人打,我諗我會叫佢大叫等父母或老師知道左,講哂出來,,

不過我都覺得還手都唔緊要,,都係自衛,保護自己既一種,唔係主動就ok啦..你都知有d老師或別人家長唔多理家啦

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

從法律方面睇, 無論發生任何事, 郁手打人先果一個, 一定當係唔o岩。

如果人地打你在先, 你保護自己"抵擋"攻擊, 那叫自衛, 是ok的。

可是, 如果人地打你, 你去抵擋之餘, 仲要追返人來打的話, 咁就叫"毆鬥" , 2個都有罪。

大宅

原文章由 edea 於 08-7-24 13:12 發表
我會咁睇,如果小朋友o係學校俾人打,我地會唔會佢還手呢? 定係同老師講?

打人係刑事,我自己盡量幾嬲都唔會出手,好多時睇報紙兩個人打交,可能係一個人挑釁,但另一個人出手,就兩個都會落charge... 去到法庭可以用挑釁 ...

agreed. 打人係刑事. 就算不是自已錯先, 但先動手之一人一定會判重一點.

教她/他話比老師聽 (低年班計). 惡人(罵) 就得, 好等他們下次不敢"蝦你", 太怕事(中學生/ band 1 都係)都會比人蝦, 但動手一定記過, 如果家長報警, 動手之一方一定是被告...

大宅

多次勸喻無效後出手打人,法理上係違反左,但情理上我覺得好正常。

唔通李亞鵬一見到記者就先打佢地?大家有冇諗過先後次序?

大宅

如果俾人惡言挑釁, 仲話' 打我呀, 打我呀笨, 都話你白痴低能架啦...............打我, 我告你呀'
咁既情況下出手, 係咪都唔岩?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 cjessjess 於 08-7-24 13:37 發表
如果俾人惡言挑釁, 仲話' 打我呀, 打我呀笨, 都話你白痴低能架啦...............打我, 我告你呀'

法律上, 係唔o岩。

原因: 挑釁說話不會傷害他人身體。 打人就係"傷害他人身體"。

大宅

唉.....
道德教育真係cake手........
好難教
原文章由 晴B媽 於 08-7-24 13:42 發表

法律上, 係唔o岩。

原因: 挑釁說話不會傷害他人身體。 打人就係"傷害他人身體"。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 cjessjess 於 08-7-24 13:37 發表

如果上到法庭,個官一定話你唔岩,唔係文明人,一定留你案底,只係求情上你可以用比人惡言挑釁呢個原因希望判輕d.
比人留埋案底,到時你就真係白痴低能.

水晶宮

原文章由 cjessjess 於 08-7-24 13:06 發表
你地會點教呢? ...

difficult to say
but many 大6人 like 打人 ga

洋房

罷買忽然一週!!!!
我以後都不會再買忽週!!!!!!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得唔係任何情況下打人/暴力都唔啱,如果因為要保護自己/其他人,o係無其他辦法之下(走都唔得),都可以用最最minimum既暴力,例如警方要使用一定既暴力去維持治安,被打/將被打時既自衛,父母管教兒女(我未打過我個仔,但唔排除有打既機會)。

但絕對唔係當人惡言挑釁就去打人,有人惡意挑釁,打/鬧都只係中人地既圈套,唔打唔鬧-甚至唔直接回應,用和平方法解決先係正確方法。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

原文章由 cjessjess 於 08-7-24 13:44 發表
唉.....
好難教

"打人就係唔o岩", 我覺得無咩難教。對小朋友來說, 更加容易教, 如果你話"要視乎情況去推斷打人是否適當" 咁樣對小朋友來說, 更加confuse啦!

另外, 挑釁說話, 一樣係唔o岩, 我都係咁教阿囡。

男爵府

畀面勳章

同意,罷買

男爵府

1.我並沒係支持打人呢d暴力行為,不過個記者真係好賤格,人地已經擋住唔俾影,佢都要''隊''個相機去李嫣面前''卡擦'',打工大晒呀 ?需唔需咁對一個幼童呀 ?

2.佢地帶仔女去飲宴並沒係去記招,係私人活動,記者影藝人父母無問題,但佢地仔女唔係藝人,要影大頭相拉近個鏡頭都可以啦,點解一定要close up 小朋友曾經有缺憾ge咀 ?

3.已所不欲勿施於人,個記者逼李嫣上鏡,但點解人地影佢,佢又遮住塊面呀 ? 大方d俾人影啦!上鏡呀,合作d好喎!!!:;pppp:

大宅

打人一定唔o岩啦.
例個舉, 阿仔話我比人打呀, 阿媽話咁你唔打返佢, 阿仔話嘜唔係打人唔o岩架咩, 阿媽話你自衛咋嘛, 有咩唔o岩呀.
如果人人都係咁, 打人就係因為自衛, 因為對方令我不安, 所以, 我要打人. 咁呢個世界, 會變成點呢?
我冇話個記者o岩, 但動手既人都唔見得好好. 保護子女的而且確好重要, 但人地有冇對佢進行動手動腳行為先? 冇既話, 咁點解佢又要動手呢?
正所謂, 君子動口不動手嘛. 雖然, 呢幾個記者都唔係君子呢架啦!

王國長老

王國長老

原文章由 cjessjess 於 08-7-24 13:44 發表
唉.....
好難教

係呀,所以做父母都好難,因為我地教小朋友既同時,自己都一定要做到,如果你教佢一套,自己做又一套,點叫人信服呢....做父母要學會控制自己情緒,我都在學習中....
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #19 cjessjess 的文章

打人一定係唔o岩, 但係果個記者聊人在先, 俾人打都係佢自己攞黎.

首頁

尾頁

跳至