家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排潮濕..個木造既組合櫃及木造衣櫃邊邊生左d白色發霉菌,有咩方法解決呢?
用d咩野可以除左呢d霉菌?我有聽人講用薑汁加水抹下個櫃..咁仲有冇其他用品可以除霉菌呢..謝謝大家幫忙^^

大宅

呢排潮濕..個木造既組合櫃及木造衣櫃邊邊生左d白色發霉菌,有咩方法解決呢?
用d咩野可以除左呢d霉菌?我有聽人講用薑汁加水抹下個櫃..咁仲有冇其他用品可以除霉菌呢..謝謝大家幫忙^^

侯爵府

原文章由 djfan 於 08-7-23 19:30 發表
用d咩野可以除左呢d霉菌?我有聽人講用薑汁加水抹下個櫃..咁仲有冇其他用品可以除霉菌呢..謝謝大家幫忙^^ ...

用醋加 水抺可以防霉, 我試過都 ok , 抺完到而家都冇再發毛

民房

用火酒搽就可以啦,又防霉又唔會有霉味,
你試下呀.好work呀,希望幫到你啦

別墅

原文章由 djfan 於 08-7-22 22:27 發表
用d咩野可以除左呢d霉菌?我有聽人講用薑汁加水抹下個櫃..咁仲有冇其他用品可以除霉菌呢..謝謝大家幫忙^^ ...

若面積大, 可用漂白水抹亦可, 比較便宜點.

別墅

原文章由 djfan 於 08-7-22 22:27 發表

用漂白水開水抹亦可, 若面積大的話會比較便宜.

別墅

大家所講我的方法可否去除衣櫃的木味?
因為衣櫃內的木板有別於櫃的表面, 是沒有塗光油, 可否同樣用漂白水/醋加 水抺?

男爵府

貴小小 , 用 "火酒 " 啦 , 蒸發快 , 唔太濕 , 又殺菌消毒品 !

大宅

回覆 #6 cubixluk 的文章

thx..不過我都想問一下..幾比幾好呢

大宅

原文章由 popokit 於 08-7-24 23:17 發表

若面積大, 可用漂白水抹亦可, 比較便宜點.

thx~我試過..睇下之後仲會唔伯發霉先..多謝你指教丫

大宅

原文章由 愛美人 於 08-7-24 23:10 發表
用火酒搽就可以啦,又防霉又唔會有霉味,
你試下呀.好work呀,希望幫到你啦
okok..我亦都會試下用火酒方便..多謝你回覆

首頁

尾頁

跳至