自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地每個月儲幾多錢架? 有無人好似我咁, 而家每月要儲幾千蚊, 雖然10年後會有1筆錢, 但係而家既生活過得好緊呀???

大宅

我都好似你咁, 依家每個月定額儲錢, 到唔做嘅時候攞返出嚟, 依家係辛苦啲, 好過第日乜都無咪仲慘!

原文章由 waiwing 於 08-7-25 12:42 發表
你地每個月儲幾多錢架? 有無人好似我咁, 而家每月要儲幾千蚊, 雖然10年後會有1筆錢, 但係而家既生活過得好緊呀???

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 irenec 於 08-7-25 08:54 發表
我都好似你咁, 依家每個月定額儲錢, 到唔做嘅時候攞返出嚟, 依家係辛苦啲, 好過第日乜都無咪仲慘!

我以前未有對仔女時每個月可以儲一萬架, 而家就無咩錢剩可以儲囉........

不過有對仔女後好開心, 等佢地大少少我就可以鬆動d囉~~~~

大宅

嘩,好犀利呀可以儲一萬....我呢世都唔得啦!

原文章由 YuYuMother 於 08-7-25 09:20 發表

我以前未有對仔女時每個月可以儲一萬架, 而家就無咩錢剩可以儲囉........

不過有對仔女後好開心, 等佢地大少少我就可以鬆動d囉~~~~

別墅

原文章由 waiwing 於 08-7-25 08:42 發表

幾千佔你份糧幾多先
如你未有細路其實都可以,但當有小朋友喲錢真係好似倒水咁,唔知去曬邊

別墅

我都想呀~~~不過而家物價高左都唔係點儲到錢

侯爵府

嘩....

我做女果時勁大洗... 無儲$嫁...

而家有儲...2千 per mth 囉~

原文章由 YuYuMother 於 08-7-25 09:20 發表

男爵府

d錢儲o係邊呀?
就咁放o係銀行好似唔係好抵

大宅

我剛剛出來工作,雖然有一萬蚊人工,
可是儲唔到錢,d錢用哂吓居企,

現家每月儲2000,供基金,
希望儲d錢,將來用啦

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都想知可以儲係邊度....我都係放o係銀行咋好唔著數~以前好似有d零存整負....宜家冇o左喇~
宜家儲到2千蚊個月到啦....遲d唔用工人可以儲多3,4千.....諗起都好開心~

禁止訪問

男爵府

個個月定額儲約$5000, 2份儲蓄保/基金, 1份under BB's name & 1份under我自己名, 另仲有2份保險(主要都係儲錢成份居多). 有時供完都仲有$1,000-2,000剩. 不果好多時洗突 .
原文章由 waiwing 於 08-7-25 08:42 發表

大宅

原文章由 蘇樂B 於 08-7-25 10:36 發表
我都想知可以儲係邊度....我都係放o係銀行咋好唔著數~以前好似有d零存整負....宜家冇o左喇~
宜家儲到2千蚊個月到啦....遲d唔用工人可以儲多3,4千.....諗起都好開心~ ...

而家仲有零存整負
我剛開咗無耐
迫自己每個月儲少少
否則會月月清袋

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 tingting媽媽 於 08-7-25 11:19 發表

而家仲有零存整負
我剛開咗無耐
迫自己每個月儲少少
否則會月月清袋

請問你係邊間bank做呀???我都想做呀...thanks~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都係買月供基金, 但要成60yrs先攞得番, 都驚失業無錢供架
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

公爵府

好媽媽勳章

硬性儲3k入銀行, 呢樣c6知道
如果月尾有錢剩的話就將d錢放入屋企的一個樽度(冇人知架), 到年尾攞出嚟買衫衫俾自己, 識得我的人咪爆俾我c6聽呀
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

男爵府

請問你地會在銀行供基金還是保險公司啊?

大宅

原文章由 蘇樂B 於 08-7-25 10:36 發表
宜家儲到2千蚊個月到啦....遲d唔用工人可以儲多3,4千.....諗起都好開心~ ...

零存整富仲有呀, 不過無咩利息囉, 我存$3,000一個月, 一年得五百幾蚊息咋, 渣打同埋中信嘉華都有, 不過我10月就到期喇, 我諗而家利息仲少喎

[ 本文章最後由 建男媽咪 於 08-7-25 13:24 編輯 ]

複式洋房

一蚊都儲吾到

大宅

我有個仔囉, 所以除左儲個幾千,無錢剩架啦,個個月都要好慳!

原文章由 kke22 於 08-7-25 10:11 發表

幾千佔你份糧幾多先
如你未有細路其實都可以,但當有小朋友喲錢真係好似倒水咁,唔知去曬邊

首頁

尾頁

跳至