想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我7月1日來m, 打算8月做ivf, 7月22日開始用噴鼻藥. 請問若7月自無成功懷孕(但開始噴鼻時並不能確定有否懷孕), 這噴鼻藥會否形响bb健康?

大宅

anyone can help me?

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-7-18 19:21 發表
anyone can help me?

你可以打電話問護士, 我記得在ivf 講座時, 護士話如果打算做ivf, 當月要開始避孕, 意思不要同老公行房. 但沒有講噴鼻藥會形响胎兒健康

大宅

我果時噴咗鼻,後來無啦啦自己有咗,qmh e生話d藥係唔會影響bb嘅!

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-7-18 08:53 發表
我7月1日來m, 打算8月做ivf, 7月22日開始用噴鼻藥. 請問若7月自無成功懷孕(但開始噴鼻時並不能確定有否懷孕), 這噴鼻藥會否形响bb健康?

洋房

噴鼻藥是阻止排卵, 因此不會自然成孕

原文章由 阿婆 於 08-7-26 19:49 發表
我果時噴咗鼻,後來無啦啦自己有咗,qmh e生話d藥係唔會影響bb嘅!

大宅

原文章由 demo 於 08-7-26 20:16 發表
噴鼻藥是阻止排卵, 因此不會自然成孕

你錯喇!
我都係咁問e生,佢話不一定。
況且我响第一個月開始噴鼻,第一個月就有咗!
佢話係開始阻止排卵,所以咪要提早响做ivf之前一個月嘖law!

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-7-18 08:53 發表

I'll use the spray on Tue and have asked the nurse about
your question. she said no research found it affects bb
but i choose not to try intentionally this month. however,
if bingo accidentally, i think no problem.

大宅

PPyeung,
我都問咗姑娘, 佢都話d藥對bb無形响.
我噴咗一個星期鼻, 初頭以為唔駛打針,淨係噴鼻仲好. 點知原來d藥好難頂, d藥去到鼻後面同喉嚨之間, 有時去埋條脷後面, 藥味攪到你好唔舒服. 成日吞口水, 又係咁飲水去沖走d藥味. d藥沖哂去個胃度,唔知咁會唔會令d藥失效呢?

Demo,
噴鼻藥無錯係阻止排卵, 但係排咗卵後約1個星期先開始噴去阻止你下個月排卵. 所以今個月仍有機bingo.

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-7-28 13:08 發表
PPyeung,
我噴咗一個星期鼻, 初頭以為唔駛打針,淨係噴鼻仲好. 點知原來d藥好難頂, d藥去到鼻後面同喉嚨之間, 有時去埋條脷後面, 藥味攪到你好唔舒服. 成日吞口水, 又係咁飲水去 ...

你噴嘅時候係咪好大力索呢?
唔洗架!好似正常呼吸,唔會瀆親!
你有咁多落咗喉嚨,咁會side咗d藥,兼效果無咁好架!

大宅

原文章由 阿婆 於 08-7-28 18:47 發表

你噴嘅時候係咪好大力索呢?
唔洗架!好似正常呼吸,唔會瀆親!
你有咁多落咗喉嚨,咁會side咗d藥,兼效果無咁好架!

我無大力索, 亦唔係續親. 只係噴完後5-10分鐘後d藥會自己走到鼻後面, 之後會feel到d藥味囉.
所以我趁食早歺同晚飯之前噴, 噴完就食, 咁就好受d, 但只係怕d藥會被食物推哂落肚.
你噴時無好似我咁咩?

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-7-29 06:39 發表

我無大力索, 亦唔係續親. 只係噴完後5-10分鐘後d藥會自己走到鼻後面, 之後會feel到d藥味囉.
所以我趁食早歺同晚飯之前噴, 噴完就食, 咁就好受d, 但只係怕d藥會被食物推哂落肚.
你噴時無好似我咁咩? ...

我無乜喎!我接受倒 law!
你千祈唔好覺得難受,你呢d咁少嘅野已經覺得難受,點樣捱到打針同抽卵呀!
你要加油呀!

大宅

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-7-28 13:08 發表
PPyeung,
我噴咗一個星期鼻, 初頭以為唔駛打針,淨係噴鼻仲好. 點知原來d藥好難頂, d藥去到鼻後面同喉嚨之間, 有時去埋條脷後面, 藥味攪到你好唔舒服. 成日吞口水, 又係咁飲水去 ...

I start spray today. I also feel some
medicine going to the throat but
it's acceptable. some medicine will
fall down from the nose asap. the
nurse told me the amount of spray for 1 time is more than enough. it's
fine. take it easy. spray is the
easiest thing compared to collecting eggs.

首頁

尾頁

跳至