自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡2歲, 有晚無喇喇出風冷, 跟住呢幾日都久唔久會出少少, 要食住抗敏葯, 都唔知點解, bb又冇換過新衫/床單/玩具, 又冇食過d新野, 你地仔女有冇試過, 可以分享下嗎? 因e生都解答唔到, 叫我比佢食多幾日葯先.

大宅

我以前細個成日都出,唔好俾小朋友吹風,唔好食生冷野,海鮮~
試下去睇中醫,西醫當你敏感架JA~食中藥快D斷尾~~~

子爵府

我呢幾日都出左!食左敏感藥又起過,現在睇緊中E,飲左2日藥,D風難冇咁腫,但係重有,又好多野戒口,煎炸.牛.蛋.9菜.魚.海鮮都要戒,食西藥一停就起番,真係逼住睇中E!
原文章由 等待BB的小貓 於 08-7-26 17:08 發表
囡囡2歲, 有晚無喇喇出風冷, 跟住呢幾日都久唔久會出少少, 要食住抗敏葯, 都唔知點解, bb又冇換過新衫/床單/玩具, 又冇食過d新野, 你地仔女有冇試過, 可以分享下嗎? 因e生都解答唔到, 叫我比佢食多幾日葯先. ...

男爵府

我9唔9都會出風"冷",
仲要係急性果隻,
出到全身都係,
對眼腫到得番條線!
(下次要搵相機影低先得!)

每次我都要去醫院打枝針先退返d風"冷",
醫生會比一粒黃色細細粒的藥,
食左勁眼訓!
訓左就唔會痕;
不過到第二日的黃昏,
d風"冷"又會再來,
食左粒藥只會出得冇咁勁;
但起碼都要4-5日先完全退晒.

跟住去睇中醫,
中醫通常都係果句 ---> 腸胃濕,
不過好神奇,
每次飲完果碗臭崩崩"黑me蚊"的中藥之後,
第二日出風冷的範圍只係好少,
只係褲頭位& bra帶 "cool"住果 d位,
第三日已經好返.

但如果你囡囡兩歲的話,
要佢飲中藥的話,
可能會花d心機.

男爵府

仲有,
沖涼千祈唔好開咁熱的水溫,
因為血液循環關係,
熱水會出得更勁!
所以要用和暖水.

我試過有次聽人講,
用酒+薑沖個熱水涼,
唉......
沖完即入醫院,
仲要老公帶住去,
因為我對眼腫到睇唔到路.

醫院d護士都比我個樣嚇親.

大宅

多謝你地既回覆呀﹗ 中e我地唔慣睇, 一來冇相熟, 二來叫bb飲中葯真係好難, 如果呢幾日都唔好, 我諗我都要睇中e, 聽你地經驗之談, 好似中e見較d.

呢幾日都仲有少少, 我發覺囡囡一勁熱或發忟憎就會出, 真奇怪.

大宅

咁慘﹗ 又會咁犀利既. e生話如果囡囡嚴重到手腫腳腫眼腫, 就一定要睇急症, 因為敏重分分中腫到口腔腫脹導致呼吸困難, 會有生命危險, 我地果時學急救都有教過.

原文章由 JoJo* 於 08-7-27 00:52 發表
仲有,
沖涼千祈唔好開咁熱的水溫,
因為血液循環關係,
熱水會出得更勁!
所以要用和暖水.

我試過有次聽人講,
用酒+薑沖個熱水涼,
唉......
沖完即入醫院,
仲要老公帶住去,
因為我對眼腫到睇唔到路.

醫院d護士都比我 ...

男爵府

我就係你個醫生所講果隻,
要即時入醫院打針.

子爵府

我今日去覆診,佢話情'水'+壓力就會容易有皮膚病架!
原文章由 等待BB的小貓 於 08-7-27 12:46 發表
多謝你地既回覆呀﹗ 中e我地唔慣睇, 一來冇相熟, 二來叫bb飲中葯真係好難, 如果呢幾日都唔好, 我諗我都要睇中e, 聽你地經驗之談, 好似中e見較d.

呢幾日都仲有少少, 我發覺囡囡一勁熱或發忟憎就會出, 真奇怪. ...

大宅

原來係咁, 唔掛之得近排阿囡明明好地地, 佢一扭計就出晒黎, 今日開始好喇, 今日佢冇再出.

原文章由 garfield097 於 08-7-27 22:50 發表
我今日去覆診,佢話情'水'+壓力就會容易有皮膚病架!

大宅

你係咪肯定佢係出風冷先﹖我個姨甥仔細個時,曾經有次以為出風冷,睇晒中西醫,兩邊都話你佢出風冷,睇西醫時,食晒西醫打晒針都唔退,咁我妹妹就帶佢去睇中醫,又係煲晒藥沖涼(小朋友太細唔好食中藥)都唔得。最終帶咗去驗血做敏感測試,原來佢對鮮奶敏感(佢姑仔偷偷俾過小小鮮奶同雪糕佢食),後來對正下藥先好返咋﹗
食物敏感會隨時轉變架﹗所以如果你個bb太耐都仲唔退,你可以考慮幫佢做test

大宅

其實, 唔肯定架, 連西e都解釋唔到, 佢今日又冇野喎. 我觀察下先, 如果有需要到時再問下你做測試d資料先. 唔該!

原文章由 slk 於 08-7-27 23:20 發表
你係咪肯定佢係出風冷先﹖我個姨甥仔細個時,曾經有次以為出風冷,睇晒中西醫,兩邊都話你佢出風冷,睇西醫時,食晒西醫打晒針都唔退,咁我妹妹就帶佢去睇中醫,又係煲晒藥沖涼(小朋友太細唔好食中藥)都唔得。最終帶咗去驗血做敏感測 ...

首頁

尾頁

跳至