自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝 2歲人仔, 好多野都一知半解, 佢一歲左右, 朝早我地返工, 都會同佢講: mami/daddy 返工工, bye bye, 今晚見啦。佢都會鍚啖我地 & say goodbye

今日佢一見我換晒衫, 佢好失望咁講: mami 返工工, 跟住我解釋佢聽: 係呀, mami 返工工呀, 如果唔係無 mon mon (money) 帶你去街街, 搭車車, 食飯吖麻

跟住我出門口, 都唔肯鍚我, 只係俾我鍚佢 (好過無)

見到個仔咁, 真係唔開心呀, 囝囝~~mami 都好想陪住你, 但生活迫人呢~~

你地既小朋友會唔會咁架

珍珠宮

我個仔細時都係咁,果時仲要成日OT,結果,點知返到家,個仔發怒,打我,後來我辭職囉。

其實我都好想搵下錢,但為左個仔…

大宅

我囝囝都係咁樣, 我每日都係要湊囝囝去婆婆到, 跟住返工, 囝囝知道, 我拖住佢出門口, 都就會話媽媽唔好返工, 唔去婆婆到, 好辛苦先氹到佢行去坐車, 一去到婆婆門口, 又嚟喊, 喊住話媽媽唔好返工陪樂樂丫 , 見到佢咁樣真係想唔返工, 旦又得呢 , 佢會到差唔多我放工返到去既時候, 佢一定企係門口等我架 一開門就攬到實一實話媽媽唔好再返工 日日都係咁, 見到真係好傷心

伯爵府

好媽媽勳章

我好好彩, 兩個小朋友都無.
大囡四歲幾, 佢已經好識諗, 知我地係去搵錢, 夜晚放工回家, 見到我個樣好累咁, 佢都會主動同我揼骨, 仲話我好辛苦搵錢....
細囝20個月, 平時係育嬰院照顧, 每朝我送左佢返學, 佢眼尾都唔望下我咁, 就入左學校裡玩..... 不過, 當我放工返來時, 佢都會好興奮咁叫我.

大宅

我個仔係0605bb, 係比99湊, 但每晚我都會返去食飯至11:00, 但一講到話媽媽要返工工 就即刻攞鞋跟我走, 我唔比, 他就喊, 唯有同他講要返工工揾錢錢先可以買玩具玩, 其實都無計架...鬼叫窮咩...久而久之阿仔現在都開始明白, 無再喊, 十次只喊一兩次左右啫..可以接受....香港生活就是咁迫人啦....

大宅

我個囡e 排成日話mami 唔好返工, 但係爸爸返工, 佢就會話 bye-bye 小心揸車

大宅

原文章由 平安 於 08-7-28 11:01 發表
囝囝 2歲人仔, 好多野都一知半解, 佢一歲左右, 朝早我地返工, 都會同佢講: mami/daddy 返工工, bye bye, 今晚見啦。佢都會鍚啖我地 & say goodbye

今日佢一見我換晒衫, 佢好失望咁講: mami 返工工, 跟住我解釋佢聽: ...

我細女又係呀. 佢兩歲兩個月人仔, 日日我返工,佢都唔俾, 係咁叫媽咪. 我已經日日一放工就返屋企喇, 不過佢都仲係咁樣.
應該大少少就會好啲既, 因為我大女(五歲)就好識野, 好開心同我地講拜拜.
再等下喇, 佢地好快大架.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

珍珠宮

阿女都係咁, 有時係門口都要攪一陣先走得, 唯有放假陪她多些.

男爵府

我仔, 2歲幾, 都係咁, 日日都叫我唔好返工。我同佢講要返工先有錢, 先可以帶佢去玩, 仲衰, 佢話佢唔食野, 唔去冒險樂園, 唔買玩具, 剩係要媽媽。

而家我嘗試令佢明白, 返工, 係爸爸媽媽既責任, 每個人都需要工作的, 正如佢要返學一樣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得呢個係一個好好既時機比機會小朋友面對逆境, 等佢唔好以為凡事都係理所當然, 咩都要大人就哂佢, 由細個培養, 慢慢大個面對逆境都會好容易handle~

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

盡可能搵兼職多時間在家

大宅

我囝囝都算OK既,可能佢而家要番學有左寄託…以前湊去俾褓姆EE都OK,1星期都係1-2次喊,而家佢番學同我一齊出門口,送左佢上車,就番工,佢仲會同我講…媽咪番工我番學…放學見啦…係有時星期六日會話…媽咪聽日駛唔駛番學…係唔係都話今日係星期五,聽日唔洗番學啦

禁止訪問

珍珠宮

我個女唔會因為我要返工而喊...因為佢一滿月就放咗係育嬰院到湊到而家返幼兒班!
好好過每一天......

首頁

尾頁

跳至