嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前我喺度講過我架capella搖下搖下好似就嚟想散,個開/關制早排已經壞咗,點知早兩日行行下個轆跌埋出嚟 好彩當時我抱住個女,講真,架車喺亞女出世之前買,用咗只不過半年,用咗冇幾耐巳經覺得唔好用,佢話0歲可以用可以瞓平,根本都唔得,所以開頭我多數揹住亞女,佢又話可以單手收車,但係其實比較困難!之後我打去佢間廠重火都嚟埋,有條亞叔聽,我就話咗個情形比佢聽,佢就話"一定係比電梯夾到跌出嚟"我話比佢聽唔係,佢就話冇可能,一定係,我都費是彩佢,之後我問佢有冇保養,佢話"有冇保養都要比錢架啦"嘩,我直頭想講粗言穢語,之後佢話$25我先唔同佢嘈,中途已經嘈咗兩句,最後佢話車背有佢廠個地址,我同我老公都揾唔到,問佢地址究竟喺邊,佢真係勁,竟然話"個車背一定有,你自己塭下啦",我真係嬲到個心忍唔住講xyz!!!各位,我發洩咗出嚟,舒服晒,希望各位mama想買呢個牌子嘅bb車前真係要諗清楚!

別墅

係呀 !!! 我都應為呢架BB車唔好用 !! 請問你係咪用細車 ( 雙向 ) 嗰架呢 ? 我就係買左呢架 !!! 但BB現在6個月大. 平躺時好似躺得好辛苦咁. 因為淌左落出. 背板好似冇力咁. 唔知你有冇咁的情況呢 ? 聽你咁講, 我真係要考慮買過架新... 因為我都應為超唔好用. 話就話細車, 但一D都唔輕.
Joey :-D

大宅

我都係用capella bb車架,不過就冇妳講嘅情況喎,我都係小b出世之前已經買定,用左十個月啦,都好實淨...
小b剛出世我都有俾佢日間當床瞓,雖然唔係180度平,但係點都有160-170度,因為小b瞓得唔好,放車仔可以搖下佢...
單手收車就唔得啦,不過買嘅時候個sales已經示範俾我地睇,佢都講明單手unlock & 除兩邊安全扣就可以,不過要用雙手做最後步驟先可以扣實架車,咁我地都接受,因為價錢平但款&重量ok,所以買左...
車背又真係有廠址,電話&安全指示喎(仲好大塊),而且每架車都有唔同p.o. no.架...
不過妳講嗰個客服d態度又真係幾差...:;pppp:
不過用左10個月啦,我真係覺得capella車仔幾好喎,價錢大眾化,車身輕巧,又可以選擇豪華型同普通型,外型標青,我d friend都話買得過,而且成日出街都見到同款車...我係日日都帶小b出街,經常要上斜路,搭電梯&抽起bb連成架車,用左咁耐都冇事喎...
其實我想問嘅係妳係邊間買,因為我就係先施買,個sales會講哂架車仔d優點同缺點俾我聽,等我自己考慮,咁我就覺得大公司買會安全d囉,起碼一定唔係假貨,妳架車仔連車背張安全指示都冇就好有問題啦,妳不如帶架車去廠問真d先啦...

[ 本文章最後由 angel_cheng 於 08-7-27 03:31 編輯 ]

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 angel_cheng 於 08-7-27 03:29 發表
我都係用capella bb車架,不過就冇妳講嘅情況喎,我都係小b出世之前已經買定,用左十個月啦,都好實淨...
小b剛出世我都有俾佢日間當床瞓,雖然唔係180度平,但係點都有160-170度,因為小b瞓得唔好,放車仔可以搖下佢...
單 ...

我嗰架用咗3年嘞(E+細仔用),豪華型紅灰色嗰隻,完全無問題喎,仲好新,又大架,又有避震,我同C6都好滿意喎

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都用緊..呀女9個啦, 都好新同好好推, 單手收車就不太好, 不過我都無需要用單手收車, 平訓都有160-170度架(6個月前用), 我覺得咁仲好, 因初生佢會嘔奶, 我通常比佢飲完就放落去, 好過放床仔..因佢有少少斜, 唔會咁易嘔, 依家重左, 我覺得可以有180度架, 不過我想問下面個網袋有少少爛, 係未一定要去配返架, 有無其他地方有得買, 因柴灣太遠了, 佢下面係有晒電話地址架

民房

回覆 #5 ivanbb 的文章

媽咪你好,我都係用capella bb車架,但係唔見左個安全護欄,想找capella 間廠地址電話,可否pm給我??(因為部車有warning牌,而沒有間廠地址電話).....thanks for all

e-mail : [email protected]

男爵府

想問一下您係喺邊一度買架車架???
bb車好少會咁化學架喎, 真係好彩係抱住bb咋, 唔係您仲激氣呀!

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-27 02:40 發表
之前我喺度講過我架capella搖下搖下好似就嚟想散,個開/關制早排已經壞咗,點知早兩日行行下個轆跌埋出嚟 好彩當時我抱住個女,講真,架車喺亞女出世之前買,用咗只不過半年,用咗冇幾耐巳經覺得唔好用,佢話0歲可 ...

要BB沖上雲霄, 努力中!我呢個仔呀玩就最叻!

複式洋房

原文章由 JOEYJOKY 於 08-7-27 03:12 發表
係呀 !!! 我都應為呢架BB車唔好用 !! 請問你係咪用細車 ( 雙向 ) 嗰架呢 ? 我就係買左呢架 !!! 但BB現在6個月大. 平躺時好似躺得好辛苦咁. 因為淌左落出. 背板好似冇力咁. 唔知你有冇咁的情況呢 ? 聽你咁講, 我 ...

係呀,我嗰架係細車,冇錯,亞b瞓平嘅時候係唔舒服架,因為唔可以平瞓,佢個sit位中間好似有個凹位,搞到佢好似"扇"咗落去,所以我用枕頭"long"起佢下半身!我喺永安買架,個sales話可以平瞓同單手收車,我當時冇試點單手收車呀,因為差唔生先去買,個sales就試比我睇,我諗住都ok吖,價錢又平所以......唉,可能我唔好彩啩

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-27 22:51 發表

係呀,我嗰架係細車,冇錯,亞b瞓平嘅時候係唔舒服架,因為唔可以平瞓,佢個sit位中間好似有個凹位,搞到佢好似"扇"咗落去,所以我用枕頭"long"起佢下半身!我喺永安買架,個sales話可以平瞓同單手收車,我當時冇試點單手收車 ...

我識得兩個媽咪都係用呢隻牌子既細車
都係行行吓街甩碌mouth:

複式洋房

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我部capella用左8個月仲好實淨同新淨喎,我覺得可能係你用得粗啦,先會令架車 "搖下搖下好似就嚟想散,個開/關制早排已經壞咗".

個個sales都話可以單手收車架啦,咁事實上係得既,我試過好多次係得既, PROVIDED THAT我唔係羅住野,又唔係抱住BB,個人可以好free咁收車. 其實D sales日日咁示範,梗係收得易啦,而且佢sell野梗係將呢D賣點話晒比你知,但問題係你作為消費者,你自己買車時都應該試下同判斷過先買,sales講野梗係唔好盡信啦!!!!! 你買果陣又冇試過,E家先發現就冇得怨啦.

我都係臨生先去買,但我試到清清楚楚先買,畢竟部車係比BB坐既,我買車時都知道單手收車難,只不過E家工多藝熟,叫做易收左.

[ 本文章最後由 gion 於 08-7-28 10:18 編輯 ]

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我之前買左combi, 輕身又可以單手收車, 但好快就好迫 (sales話 for 0-2歲), 我b宜家得9個月, 想轉一架, 在街見到人用capella, 好似幾大架, 都諗住買, 但聽你地咁講, 宜家都係諗下先嘞...

男爵府

畀面勳章

I've bought the bigger one. So far 8 months is ok. Not bad la. I like the handle can reverse and the price is low.

子爵府

我用s706的, 係大車, 而家都仲啱用, 都仲好好。

別墅

其實我諗 capella bb車係大車先ok. 細車真的係一d都唔得. 我同樓主一樣買左架細車. 阿b超唔鐘意坐 , 因為渦左落去, 阿b坐 or 訓得超唔舒服. 我以經唔係成日用, 但同樓主一樣 feel 到架車好唔稳陣, 搖來搖去, 就快散咁... 我而家都冇用到la...

我bb 快 7個月大. 琴日終於忍唔住買左架新車. chicco 大車. 都幾貴. 本身我老公超返對. 覺得浪費錢. 但琴日即買即用. 阿b係架車車到訓左. 總之, 一上車車, 就好快訓左. 咁即係話阿b坐得好舒服, 又冇扭計要抱抱... 所以我同我老公即刻應為物超所值... 我bb唔會再唔肯坐車車la...

其實chicco 的車真係好過 capella 架.. 而家仲做緊特價tim..比起capella 係貴左少少姐.. 但真係好好推, 又有避振 !!! 大車收車仲容易過收capella 的細車.

樓主, 你考慮吓.. 因 chicco做特價做到7月尾.. 之後就係正價架la.. 佢都有架細車.. 都ok 好推架.. 總之你去試完, 就發覺同capella 相差好遠架la..
Joey :-D

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我都係用佢架..不過未見有伊d問題...
不過我覺得佢行過d石壆有d好似唔"搵"
我次次都要豆一豆..囉...((唔知係咪細look))

男爵府

係, 一分錢一分貨

請問你買左咩色? 幾錢? 初生用唔用得? 因為我要一架初生用得既送比朋友, thank u!!!

我自己用quest, 雖然好多媽咪都話成2千蚊買士的車好貴, 但係用過之後就覺得好值, 好好推, BB又訓得舒服, 開關車又易

我女女初生時都用過capella細車, 真係唔肯坐嫁, 唔好講話訓TIM

原文章由 JOEYJOKY 於 08-7-28 13:18 發表
其實我諗 capella bb車係大車先ok. 細車真的係一d都唔得. 我同樓主一樣買左架細車. 阿b超唔鐘意坐 , 因為渦左落去, 阿b坐 or 訓得超唔舒服. 我以經唔係成日用, 但同樓主一樣 feel 到架車好唔稳陣, 搖來搖去, ...

侯爵府

我個女細個時都係用哩個牌子既bb車.. 冇出現過哩d 問題, 係收車比較麻煩.. 我用咗1年多都唔識收車... 車身都較重~~ 後來因為覺得架車太大太重.. 而換左部士的車...

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 square72 於 08-7-28 13:44 發表
我個女細個時都係用哩個牌子既bb車.. 冇出現過哩d 問題, 係收車比較麻煩.. 我用咗1年多都唔識收車... 車身都較重~~ 後來因為覺得架車太大太重.. 而換左部士的車... ...

你個女幾大換左士的車架?
因為我都諗住BB大個D就買士的車呀.

首頁

尾頁

跳至