家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企個分體式泠氣機滴水!!!!!如要換機,要搭棚!!!!好慘!!!你地有無好介紹呀???
My Sweet Heart- Minnie

別墅

回覆 #1 aliceandleo 的文章

有時可能係塞咗去水喉,試下搵師傅通下去水,睇下得唔得先。

複式洋房

原文章由 aliceandleo 於 08-7-23 13:31 發表
我屋企個分體式泠氣機滴水!!!!!如要換機,要搭棚!!!!好慘!!!你地有無好介紹呀???

我部分體機都係滴水呀!不過係屋入面個風機度滴水,周地都係。
CF話係個去水位細同個水兜積左好多塵,變左去水好慢,因為多塵,所以平均年零要攪一次。
CF教我買條糼膠喉,最好插到入個"loan"度,企上去插條膠喉入去水個"loan"出力吹幾吹,將D水谷出去,水兜D水會慢慢溜走,之後再抹乾淨D塵就得。

大宅

原文章由 felix.lee 於 08-7-23 18:12 發表

CF話係個去水位細同個水兜積左好多塵,變左去水好慢,因為多塵,所以平均年零要攪一次。
CF教我買條糼膠喉,最好插到入個"loan"度,企上去插條膠喉入去水個"loan" ...

有冇相/圖睇﹖我部機都係,但揭開個蓋,都唔知從何入手。

大宅

原文章由 Xenc 於 08-7-24 11:08 發表

我果部係房內...一開就係個出風位滴水...滴到周圍到係......

大宅

原文章由 felix.lee 於 08-7-23 18:12 發表

CF教我買條糼膠喉,最好插到入個"loan"度,企上去插條膠喉入去水個"loan" ...

唔係好明!!!有無相睇....thanks!

子爵府

原文章由 Xenc 於 08-7-24 11:08 發表

要成個鬼面罩拆出嚟,至會見到水兜,水兜位於出風口上金屬片下。[記得熄咗個電制先]

而水兜嘅最左或最右邊就會見到接駁去水喉嘅接駁位。

可以用條唔要嘅天綫、電綫通吓條喉,或者買條通魚缸氣泵膠喉 ... 可以吹埋氣 ... 但係如果出水喉中途 會有 另外嘅分體機去水喉 再駁埋一齊 一條喉出 就會影响依個方法嘅作用。

簡單啲,如果去水喉出水位置係可以安全地接觸到嘅,用乾、濕兩用吸塵機(好似之前萬寧換嗰啲)吸,會好快見到成效!

覺得簡單可以試吓,唔想煩就請師傅洗機順便通埋最好。

複式洋房

原文章由 aliceandleo 於 08-7-24 13:27 發表

唔係好明!!!有無相睇....thanks!

好難影相,因要拆開個殼,我屋企有兩部分體分別都試過咁樣滴水。廳果部上兩個星期先啱啱試過一次,通常開左機一段先時間出現,過程如下:
1.用把梯爬上去,先揭起個機蓋(同洗隔塵網一樣),冇乜難度
2.取出隔塵網(其實可以吾洗),但會方便D
3.要扭開哂所有機殼既鑼絲(每部機有几多粒鑼絲係吾定,我部機就有6粒),一般係底有3~4粒、兩側各有1粒,個頂係無
4.跟住要將成個機殼取出(呢度有D難度,用少少力),先輕力拉開殼底,兩邊各有一個扣,機頂有2~3個隼扣(所以冇鑼絲)
5.衣機會見到成個機身,係頂部有D銅色密封既喉,怖滿水珠(就係果D倒汗水既來源),下面有出風口,最底就係裝滿水同布滿塵既水兜。(側邊會有D感應器或零件,吾好攪佢)
6.水兜兩邊既其中一邊會見到個去水"loan",個"load"好細,直徑1cm左右,週圍通常係塞滿塵,當塞滿塵就會攪到D水去得好慢,慢慢就會滴水,甚至會比風吹左D水出尼
7.揾條尺零長幼身膠喉,一邊剪尖,伸入個"load"度,係另一邊用力吹條喉,盡量吹走塞係入面D塵,頭兩三下會感到難吹D,之後慢慢會通哂,會見到水兜D水會流得快左
8.因水兜個位好窄,好難抹,要揾D厠紙索乾水兜D水,同"new"走D塵。
9.之後順便抹下部機同洗下個殼同隔塵網,再装返哂D野就掂
因等CF尼都要有排,夜晚又吾會理,無理由等几日。其實吾難,我都係之前聽CF講過,到真係滴水時再試下自己攪,成個過程約30分內應可攪掂,視乎手勢。

大宅

[quote]原文章由 felix.lee 於 08-7-24 23:27 發表

好難影相,因要拆開個殼,我屋企有兩部分體分別都試過咁樣滴水。廳果部上兩個星期先啱啱試過一次,通常開左機一段先時間出現,過程如下:
1.用把梯爬上去,先揭起個機蓋(同洗隔塵網一樣),冇乜難度
2.取出隔塵網(其實可以吾洗), ... [/quote

Thank you!

大宅

謝謝 irhk and felix.lee!!!!
我今晚試下先, thanks !!!!

大宅

唔該irhk同felix,今晚再試過

大宅

原文章由 Xenc 於 08-7-25 13:53 發表
唔該irhk同felix,今晚再試過

唔該晒你地!我部機無滴水啦!!!!
Thank you very much!!!!!

複式洋房

原文章由 aliceandleo 於 08-7-28 12:59 發表

唔該晒你地!我部機無滴水啦!!!!
Thank you very much!!!!!

攪掂喇!自己拆開部機通去水兜?難吾難呢?乜都試下吾會好難!
屋企入面九成野都係我自己攪,左換右換,只要有架生就無乜難度。
投影機、投影幕、plasma都係自己一個人度位鑽牆再掛上去,雖然好鬼煩,但裝掂哂就好有成功感架....

男爵府

急救 急救 吾該!

我屋企部分體式泠氣機lee兩年開始都係滴水, 每次揾番原厰"大金"師傅通吓都頂倒一季嘅, 但今年又滴水,又揾番"大金"師傅通吓,但係今次通完,即刻都繼續滴水,師傅話係-條去水主喉斜度吾夠(即最初安裝時安得吾好),去不到水,要安過條去水喉, 不過"大金"話佢地吾做lee d工程,只做洗機及機件維修,要我自己找出面師傅!
於是我又找了一位師傅,佢又話吾關去水喉事,係泠氣機污檅,d塵塞住,洗完機就冇事gala! 錦咪又比佢洗吓law, 唉~點知洗完第日仲係滴水,仲沿住喺塊牆漏落黎,攪到我塊牆成撻黃水積,又撲左出黎,真係激死我喇!!!

究竟係咪真係條去水主喉斜度吾夠呢?(個個師傅講都吾同 )
有冇可信賴的師傅介紹呢? (識得安過成條去水喉的) 我住香港東區。

吾該!各位救救幫幫忙!

[ 本文章最後由 jo10 於 08-7-28 15:59 編輯 ]

子爵府

原文章由 jo10 於 08-7-28 15:55 發表
我屋企部分體式泠氣機lee兩年開始都係滴水, 每次揾番原厰"大金"師傅通吓都頂倒一季嘅, 但今年又滴水,又揾番"大金"師傅通吓,但係今次通完,即刻都繼續滴水,師傅話係-條去水主喉斜度吾夠(即最初安裝時安得吾好),去不到 ...

你啲機係唔係跟新樓就有响喥?
大金係幫你通去水?定係洗埋機?

你應該叫第二次洗機個師傅再睇吓洗完機之後嘅「情况」!
代理確實係唔會理安裝工程嘅問題。

男爵府

irhk:

thanks for yr reply!

我部機係跟新樓就有响喥,02年入伙,初初幾年冇事!
係揾大金通去水,但今次通吾倒,佢就話去水主喉斜度吾夠,去不到水,再通都吾係長遠之計,要安過條去水喉才治本!
我都會叫番今次洗機個師傅再睇吓,不過都擔心佢整吾掂,因為洗機時問過佢有冇幫人換過條去水喉,佢話未做過!!!

原文章由 irhk 於 08-7-28 16:36 發表

你啲機係唔係跟新樓就有响喥?
大金係幫你通去水?定係洗埋機?

你應該叫第二次洗機個師傅再睇吓洗完機之後嘅「情况」!
代理確實係唔會理安裝工程嘅問題。 ...

複式洋房

原文章由 jo10 於 08-7-28 16:49 發表
irhk:

係揾大金通去水,但今次通吾倒,佢就話去水主喉斜度吾夠,去不到水,再通都吾係長遠之計,要安過條去水喉才治本!
我都會叫番今次洗機個師傅 ...

個師父點幫你通條喉呀?揾鐵線通?揾膠喉吹(我用呢個方法)?
其實冇話條喉夠吾夠斜架,有地心吸力丫麻,除非外牆喉位高過冷氣去水位。因我係兩部分體機share一個木殼藏哂d喉,兩係雪種及兩係去水喉疊埋一齊貼住陣底打橫走7呎先出到外牆,斜水高度都係得2~3吋左右(裝修時咁啱見到),一樣係吾夠斜,一樣有漏水。因為第一次漏水時揾冷氣CF睇過,佢都話可能係斜水問題,一係間吾中自己吹下,一係拆左哂再做過mouth: ﹔雖然我個裝修CF話免費幫我重做,但係最後我都費事搞,因為我係用gym board包哂全條陣做左個假木殼走喉,一郁就好大工程,我寧願自己通下條喉。
你話沿住牆身漏水..位置淨係分體機底、還是整幅牆沿住去水喉呀?
希望只係分體機底啦!咁樣可能係塞咗D塵响條喉度
如果係沿住去水喉一帶滲出水就麻煩喇!

子爵府

個人意見,只作參考,有錯請其他人指正。

新樓跟機可能係廳、房啲分體機去水全部經走廊假天花位出外牆或冷氣機地台。去水膠喉太長會隨時日變鸞而積水,幾部機嘅去水喉中途再駁埋一條出都會影响去水情况,另受樓底問題影响會令做去水喉管斜度唔夠。如代理師傅有實際睇過啲去水喉位,可信性較高。

其次,新樓跟機一來安裝咗時間較耐,而發展商做執修係唔會幫你包住部機;就算之後入伙前私人裝修,師傅幫你包住部機,都會有好多建材物料積响部機內。除咗之前 post 提到個前水兜可以清潔到,响金屬片背後下,如果積咗太多塵、雜物一樣會影响去水。師傅有需要係會帶一支「大風筒」吹出啲雜物。

或者先簡單 check 咗 室內機去水駁口有冇鬆咗先!

原文章由 jo10 於 08-7-28 16:49 發表
irhk:

我都會叫番今次洗機個師傅 ...

男爵府

felix.lee:

我見個師父揾膠喉吹的,又洗過成部機!
之前我見大金師父打開個假天花(分體機後面位置),話條去水喉吾夠斜(好似係指住d鐵喉)。
佢都係叫我拆左哂再做過先一勞永日mouth: ,我就係驚又轉牆又盛好大工程,又冇相熟師父吾知靠吾靠得住!
咁你係部機都係去水喉吾夠斜? 每次自己通吓就ok?
初初淨係分體機底滴水(零空滴落地板),洗過成部機後,滴水就係機底近牆身滴水,所以沿住牆身滴!

男爵府

exactly, 我就係廳、房啲機經走廊假天花出外牆的!

各位,有冇可信賴的師傅介紹呢? thanks!

原文章由 irhk 於 08-7-28 17:29 發表
個人意見,只作參考,有錯請其他人指正。

新樓跟機可能係廳、房啲分體機去水全部經走廊假天花位出外牆或冷氣機地台。去水膠喉太長會隨時日變鸞而積水,幾部機嘅去水喉中途再駁埋一條出都會影响去水情况,另受樓底問題影响會 ...

首頁

尾頁

跳至