跳至

首頁

尾頁

大宅

各位1月mummy, 係咪都會按以下時間表安排bb讀書番學?

1歲半至2歲7個月 (2009年7月至2010年8月) - Playgroup or 幼兒學前班
2歲8個月 (2010年9月) - N1
3歲8個月 (2011年9月) - K1

6歲8個月 (2014年9月) - P1

大宅

真係太好喇 ! 我成日對呢個入學年齡攪到好亂 !!!thx !!!!

大宅

畀面勳章

我打算2010年2月讀N1插班...

複式洋房

PLAYGROUP係咪可以早D上?
我都考慮緊...
因為如果1歲開始上
那時天氣又凍...
到左3,4月又到流感高峰期
所以...
你們有咩意見?

大宅

其實bb幾大才join playgroup呀?唔知其他mama有咩心得呢???

子爵府

好媽媽勳章

Depends on what kind of playgroup.

好似Little Gym個D可以細個D玩, 因為係train BB肌肉同活動能力。

如果係學嘢嗰De.g. English playgroup,,,
我就會過咗1 Year Old先考慮。太細個佢乜都唔曉住...大個D扺抗力强D

過我都join咗一個BK Mami嘅自組playgroup, 9月開班。我諗係train我多D, 同埋想識D同age嘅小朋友
Hello everybody~~!

大宅

原文章由 carton514 於 08-7-2 22:20 發表
我打算2010年2月讀N1插班...

咁2010年9月咪要重讀N1? 2011年2月會唔會再插班K1?

大宅

原文章由 ElsaHY 於 08-7-3 10:26 發表
其實bb幾大才join playgroup呀?唔知其他mama有咩心得呢???

我見有d program係比0-6個月bb, 但係太細個真係冇mud作用, 好似VB04 mummy話, 可以上d phsyical為主既playgroup, 做下伸展. 我諗住一歲前都係報下d親子游泳, 體操咁. 有冇mummy join過gymboree?

複式洋房

大家知唔知點到可以報下d親子游泳, 體操咁,大約幾錢的?

原文章由 qqbabe 於 08-7-3 15:26 發表

我見有d program係比0-6個月bb, 但係太細個真係冇mud作用, 好似VB04 mummy話, 可以上d phsyical為主既playgroup, 做下伸展. 我諗住一歲前都係報下d親子游泳, 體操咁. 有冇mummy join過gymboree? ...

大宅

原文章由 lui_amy 於 08-7-3 22:15 發表
大家知唔知點到可以報下d親子游泳, 體操咁,大約幾錢的?

游泳班我諗住報ymca, 適合6~18mths, 不過幾爆要抽籤. 有分8, 10, 12堂, click入下面條link.
http://www.ymcahk.org.hk/member/html/Aquatic.pdf

體操有my gym, little gym, gymboree, 我問左gymboree, 6~10mths個program建議適坐bb參加, trial$200, 如果之後join12-class package可以退番trial個$200.
http://www.gymboree.com.hk/

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我諗住2010俾佢讀n1, 跟住2011就讀k1

但我唔明, 做咩你地要"插班"???

大宅

原文章由 brbaby2007 於 08-7-4 08:10 發表
我諗住2010俾佢讀n1, 跟住2011就讀k1

但我唔明, 做咩你地要"插班"???

我地既bb係2010年9月讀n1, 到是係2歲8個月, 但其實佢足2歲就可以讀n1, 即係可以考慮2010年2月插班, 早7個月讀. 但係問題係要重讀n1.

同樣地, 本來2011年9月讀k1, 到是係3歲8個月, 但佢足2歲8個月就可以讀k1, 即係2010年10月又插班. (連我都有d混亂)

咁即係1月bb如果想做細b, 就2010年2月插班n1, 2010年10月又插班k1, 係唔係?

大宅

k1 應該唔可以插班

原文章由 qqbabe 於 08-7-4 10:50 發表

我地既bb係2010年9月讀n1, 到是係2歲8個月, 但其實佢足2歲就可以讀n1, 即係可以考慮2010年2月插班, 早7個月讀. 但係問題係要重讀n1.

同樣地, 本來2011年9月讀k1, 到是係3歲8個月, 但佢足2歲8個月就可以讀k1, 即 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我琴日打去幼兒園問, 呢度又有mami講, 都話我地bb係1月, 入小學只要足5歲8個月就ok, 即係可以早其他bb一年讀小一, 中間唔需要留班.....

但我prefer俾囡囡做大女囉.........

原文章由 qqbabe 於 08-7-4 10:50 發表

同樣地, 本來2011年9月讀k1, 到是係3歲8個月, 但佢足2歲8個月就可以讀k1, 即 ...

大宅

原文章由 brbaby2007 於 08-7-5 08:09 發表
我琴日打去幼兒園問, 呢度又有mami講, 都話我地bb係1月, 入小學只要足5歲8個月就ok, 即係可以早其他bb一年讀小一, 中間唔需要留班.....

...

小學開課如果係9月1日, 咁要足5歲8個月只有1月1日出世既bb, 所以大部份1月bb都要遲一年, 即係6歲8個月先讀得, 我都會比我bb都大B呀!

珍珠宮

係啦......我記得我當年都係咁, 爭幾日, 媽咪叫我做"大女"..........

做大b好過做細b丫麻~

大宅

但仲有好多傳統小學講明只收足6歲讀小一

原文章由 brbaby2007 於 08-7-5 08:09 發表

...

珍珠宮

RENEEC, 但係如果升小一係中央派位, 佢地無得揀架喎......

大宅

畀面勳章

我好多朋友都話BB做大B好過細B,因為學野反而會快D,唔會好似細B咁,要用多D時間先學到!

民房

我同我老公反而會決定2010年9月讀k1喎

首頁

尾頁

跳至