在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

俾心機啦,我同妳一樣係幼師,今年ce畢業,bb啱啱6個月。

洋房

今年我一邊大肚一邊返ce, 還有一年先讀完 , bb5個月大 , 媽咪幫我照顧 , 平時好掛住但又要返工返學 , 真是想死
我個老細見我大肚名義上為我好叫我做助教(無減人工 , 因為減大肚婆人工係犯法) ,依家又話唔知下年有沒位比我做正教,總之我唔理,如果要減我人工我就唔做

禁止訪問

洋房

同事 ~~~ 真是很難明白的 ,
大家都係女人 , 明知跟本沒有升職機會 ,
仲成日攪風攪雨 , 攪得好又唔係有著數 ,
都唔知攪嚟做咩
真係好想轉工

洋房

你哋係邊道讀ce ?
我係bu啊

禁止訪問

複式洋房

雖然我唔係幼師,但在女人堆一定成日攪風攪雨 , 攪得好又唔係有著數,女人就係中意攪小圈子

複式洋房

妳哋D同事咁架,好彩我D同事唔係咁咋,佢哋都對我好好,我陀住BB嗰陣,佢哋見到我想烏低身或者想琴高攞嘢都會即刻幫我,煮食嘅姐姐就會煮D啱我食嘅嘢,都算係咁。

複式洋房

其實邊間ce最好呀..................?

大宅

CE

我個人就覺得浸會,因為比較過同事們的上學情況而出來的。教育學院多野做到想死,而且佢地d個人學習歷程檔案厚到.....,真你以為唔駛$$$$就讀死人。IVE我可以用'嘻"來形容,因為佢地D功課都是幾百字的,份份功課都唔超過1000字,但佢地返學的時間就比較多平均一星期返3晚,而且不可以缺堂的,若缺堂是要補回的。浸會就視乎你該期讀幾多科,若你讀2課返2晚,你讀3科返3晚,而且基本上每科都有功課及考試但都不用擔心,都是定了的,例如9月開課便11月交,1月開學便3月尾交,4月尾開學就6月尾交,只要你PLANE得好就可以應付到的,所以我個人認為浸會叫做3間來說中間的一間,又不是最衰又不是最好。
有婆羅洲生活的人

複式洋房

我會係九月開始讀ce呢!我個囡又岩岩讀小一,都唔知攪唔攪得掂...我之前都係大住個肚讀qkt架!可能當時後生,所以都唔係好辛苦,仲可以追巴士..不過你咪當胎教囉,我個囡讀書成績都唔錯架,仲鍾意睇書

大宅

熱血勳章

原文章由 Happy媽媽 於 31/5/2008 18:06 發表
妳哋D同事咁架,好彩我D同事唔係咁咋,佢哋都對我好好,我陀住BB嗰陣,佢哋見到我想烏低身或者想琴高攞嘢都會即刻幫我,煮食嘅姐姐就會煮D啱我食嘅嘢,都算係咁。 ...

我都係算好好彩 陀bb時 o的同事對我好好 生左之後 bb得8個月大 我就要開始讀postgraduate diploma 我o係ied讀 讀兩年
依家仔仔歲半 我就要讀多一年先畢業 有時都覺得依段時間仔仔先最得意 學o野又最快 但係我就有兩晚返左學 見佢o既時間少之又少
眨下眼 到我讀完書時 佢都已經2歲幾lu~
做依行 真係花o係教人地o的仔女o既時間同心血就多 到要照顧自己o既仔女時 就無時間 好慘~
不過 大家都要努力啊!

複式洋房

終於決定轉半日,少d $,但可以掙到陪個女既時間,加埋讀書學琴...
但夜晚返學真係有d擔心個女沒人陪同湊呢,一個星期兩晚又要fit我老公返工,我個妹同媽咪都要幫埋手,真係見走行步呢!...

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

原文章由 CINDY媽 於 08-7-16 22:58 發表
終於決定轉半日,少d $,但可以掙到陪個女既時間,加埋讀書學琴...
但夜晚返學真係有d擔心個女沒人陪同湊呢,一個星期兩晚又要fit我老公返工,我個妹同媽咪都要幫埋手,真係見走行步呢!... ...

我都覺得陪個囡緊要d ke~
不過有家庭讀書超辛苦lei~

男爵府

我黎緊9月會讀FULL TIME HD...唔知而家一般幼師有幾錢人工呢?

我本身唔系幼師...不過會resign份工去讀...因為想預時間陪阿囡...2來又無咁辛苦.

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

hello~~

我剛讀完ce~~轉了工
人工都ok,可以叫番年資的人工
我個女9月就4歲~

我仲記得3年前,佢氐日正日我開始返第一日ce
好彩呢3年有我奶奶幫我教她同照顧她~~~

呢2年返學都算ok~~拎了學習表現優異獎,在大會堂上下台拎
我都好安慰 下年會讀一d其他course,
再下一年就讀degree

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 24112006 於 08-7-29 12:47 發表
我黎緊9月會讀FULL TIME HD...唔知而家一般幼師有幾錢人工呢?

我本身唔系幼師...不過會resign份工去讀...因為想預時間陪阿囡...2來又無咁辛苦.

一般起薪點point 7 : 12460
1/4/08 調整了就有13120

當然是個別學校~~

我覺得俾不到基本point,可再搵下工,因我們要自己覺得自己值,因為我地真是一人出力,做多多工作

洋房

可以叫番年資的人工 !!!
邊間 ??
我都轉左工 , 人工不及現在 , 但也不是由低開始 ~~ 好過無
我現家份工做左10年 , 轉新校長 , 在續約時他們講 d 好過份的說話迫我走 , 仲話舊年我大肚轉助教無減人工是益左我 , 其實佢轉我做助教以經不合法 , 現在仲講 d 咁嘢 , 請問我是不是可以告佢哋 ?

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

原文章由 小豬子 於 08-7-29 20:41 發表
可以叫番年資的人工 !!!
邊間 ??
我都轉左工 , 人工不及現在 , 但也不是由低開始 ~~ 好過無
我現家份工做左10年 , 轉新校長 , 在續約時他們講 d 好過份的說話迫我走 , 仲話舊年我大肚轉助教無減人工是益左我 , 其實 ...

我今年有左佢地都轉左我做助教ar!!!

首頁

尾頁

跳至