單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

請問有無c6因無比贍養費要坐監呢?
上星期, 剛上完court, 法官判c6仍要比以前一樣amount的贍養費比女兒, (因他申請要減贍養費), 但佢已經有三個月無比, 法官亦知到此事,但佢沒有命令c6要立即比錢, 我話很難才可追佢比錢, 但法官沒有反應,
我再追問 如果佢吾比怎麼辦?法官才說你可以出傳票比佢到時最重會坐監, 但就我所知坐監的機會很少, 佢又可以話無錢, 但其實佢屋企非常有錢,但在庭上他辨稱d 錢是佢亞媽, 雖然他有公司股份但無實則利益,我不知怎麼辦因很多人說佢吾比你都無佢辦法,只會浪費金錢.....

[ 本文章最後由 natnat_mum 於 08-7-18 21:23 編輯 ]

大宅

畀面勳章

佢無比錢你,而你又無經濟收入,咪去社工到由請臨時資助,都有3000-6000.1年可以申請一次,從來向政府申請援助計劃.再問社工怎樣追討膽養費,揾法律援助處,必要時報警都要,我唔信佢會唔比錢妳而去坐監.,有時c6要在緊急關頭才理會,如果姓妳無進一步行動,是唔會理妳.....c6應該知道妳是一位怕麻煩或妳太隨和了,所以才不理置之..................

大宅

畀面勳章

妳可以投訴法官,他沒有明確答覆你的問題和應該去邊到幫忙?法官有偏幫的成份.

大宅

畀面勳章

從來<無>向政府申請援助計劃

民房

多謝你的意見, 但我沒有向政府申請法援,因我不合資格,現在我已到法庭申請判決傳票,希望可以比我告c6啦!!我其實是有工做的,所以不會得到臨時資助....

男爵府

原文章由 natnat_mum 於 08-7-29 23:57 發表
多謝你的意見, 但我沒有向政府申請法援,因我不合資格,現在我已到法庭申請判決傳票,希望可以比我告c6啦!!我其實是有工做的,所以不會得到臨時資助....

請問大家膳養費,可否申請在他的糧,直接扣錢呢 ?

[ 本文章最後由 kariswinnie 於 08-8-9 11:28 編輯 ]

子爵府

原文章由 kariswinnie 於 08-8-1 17:14 發表

請問大家膳養費,可否申請在他的糧,直接扣錢呢 ?

是可以的.

首頁

尾頁

跳至