嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我對孖B係6月6日出咗世啦!

哥哥2.43kg,妹妹1.89kg。

過程有D驚險,原本嗰日打算做完手術前預備後可home leave,待10/6日再番去開刀。點知傍晚做完USG後話我胎水少,要立即 。終於係3小時內BBs就出咗世啦。

不過BBs都要留院觀察,而家都未出院 。我又掛心又擔心。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

恭喜哂~有一對龍鳳胎~
祝你同你對仔女,身體健康,仔仔女女就肥肥白白,精靈活潑!!

複式洋房

恭喜哂~有一對龍鳳胎,我都不知幾想。
現在最緊要的是你要休養好自己的身體,才有力氣去照顧BB,不用擔心BB,好快他們會出院的,祝你的BB健健康康,聰明活潑,肥肥白白。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

又多一對 " 龍鳳胎 " 出世

佢地是否足月?? 点解要留院呢 ??? 同埋妳開刀係直或橫 ???

原文章由 Christineblue 於 08-6-12 16:47 發表

過程有D驚險,原本嗰日打算做完手術前預備後可home leave,待10/6日再番去開刀。點知傍晚做完USG後話我胎水少,要立即 。終於係3小時內BBs就出咗世啦。

不過BBs ...

珍珠宮

Christineblue,

恭喜! 恭喜!

哥哥都好夠重喎, 大隻過妹妹呀, 醫生有冇話2個b幾時可以出院呢? 你自己要放鬆D唔洗太擔心! 你對b咪係晚上出世咁你家人咪等咗好耐你先推番出嚟!

祝BBs 肥肥白白,快高長大!

原文章由 Christineblue 於 08-6-12 16:47 發表

不過BBs ...

洋房

嘩~恭喜晒呀! 龍鳳胎媽咪!

哥哥有咁既重量好好呀! 妹妹都ok呀!

想請問你開刀係預早約定 還是係臨時決定架?

仲有係邊間到生呢?

ps:坐月記得好好調理身體,多d休息呀!

佢地應該好快就出得院架喇,你唔養好D個身體,

等佢地返到屋企你仲更加無時間休息,仲辛苦啦!

所以放心放心^^

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

恭喜

複式洋房

DammiMa,

多謝晒!
我對孖B37週出世,都算係足月啦。細女因為輕磅要住到有2.25kg先可以出院;而大仔就因為照到臍帶血流有問題,擔心出世後影响D腸,所以要留院觀察,呢個都係其中一個emergency開刀嘅原因。至於我個傷口係打橫的,Day 5 己經拆左線啦,傷口OK啦,不過係scar就唔係好靚。

原文章由 DammiMa 於 08-6-13 00:22 發表
又多一對 " 龍鳳胎 " 出世

佢地是否足月?? 点解要留院呢 ??? 同埋妳開刀係直或橫 ???

複式洋房

bigbighei,

多謝晒!

細女因為輕磅,要住到有2.25kg先可以出院,姑娘估計起碼要2 wks啦。到於大仔就因為照到臍帶血流有問題,擔心出世後影响D腸,Day 4先開始慢慢比奶佢食,今日Day 7先食緊每餐45ml奶,要加到正常食量同觀察D腸無事先可以出院。
嗰晚好急架,6點鐘落產房,7點已經係手術室,8点半已經做要手術呢,諗番轉先識驚!mouth:

原文章由 bigbighei 於 08-6-13 12:41 發表

恭喜! 恭喜!

哥哥都好夠重喎, 大隻過妹妹呀, 醫生有冇話2個b幾時可以出院呢? 你自己要放鬆D唔洗太擔心! 你對b咪係晚上出世咁你家人咪等咗好耐你先推番出嚟!

祝B ...

複式洋房

SisYIP,

多謝晒!
我係PWH生架,我原本係預約入院開刀,過因為照到有問題先emergency開刀。

我已經儘量休息架啦,過都係好擔心同掛心對孖B,所以我每日都會去医院餵奶同攞D人奶去比佢哋。mouth:
原文章由 SisiYIP 於 08-6-13 16:05 發表
嘩~恭喜晒呀! 龍鳳胎媽咪!

哥哥有咁既重量好好呀! 妹妹都ok呀!

想請問你開刀係預早約定 還是係臨時決定架?

仲有係邊間到生呢?

ps:坐月記得好好調理身體,多d休息呀!

佢地應該好快就出得院架喇,你唔養好D個身體,
...

複式洋房

多謝各位mami!

珍珠宮

放心,BB追得好快架! 我對B差不多2個月,仔仔己經由出世4.8LB 到現在13LB, 女女都有成10LB, 所以只要無事出咗院好快就追番架啦, 你自己都坐緊月唔好周圍去啦,好易冷到架!

原文章由 Christineblue 於 08-6-13 21:33 發表
bigbighei,

多謝晒!

細女因為輕磅,要住到有2.25kg先可以出院,姑娘估計起碼要2 wks啦。到於大仔就因為照到臍帶血流有問題,擔心出世後影响D腸,Day 4先開始慢慢比奶佢食,今日Day 7先食緊每餐45ml奶,要加到正常食量同觀察D腸無 ...

複式洋房

bigbighei,

Thanks a lot.

過我都係好擔心同掛心對孖B,所以我每日都會去医院餵奶同攞D人奶去比佢哋,希望佢哋食人奶会好D。不過我都会儘量爭取時問休息,樂觀D諗,就當對孖B比假我放啦!

原文章由 bigbighei 於 08-6-13 21:48 發表

放心,BB追得好快架! 我對B差不多2個月,仔仔己經由出世4.8LB 到現在13LB, 女女都有成10LB, 所以只要無事出咗院好快就追番架啦, 你自己都坐緊月唔好周圍去啦,好易冷到架!

...

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Hello Christineblue,

我好登妳 week 37 足月孖B出世, 我現 week 28 6d, 大B 2lbs, 細B 1.8lbs, PHW產檢時E生話我拕太得底及成曰有宮縮現象, 好大機會早產, E生話若果早產早過week 37就要開直刀......為了孖B安全 !! 咁我傷口服完又耐咗....實痛死啦 ! 又怕孖B不足磅等等....

原文章由 Christineblue 於 08-6-13 21:19 發表
DammiMa,

多謝晒!
我對孖B37週出世,都算係足月啦。細女因為輕磅要住到有2.25kg先可以出院;而大仔就因為照到臍帶血流有問題,擔心出世後影响D腸,所以要留院觀察,呢個都係其中一個emergency開刀嘅原因。至於我個傷口係打橫的,Da ...

複式洋房

DammiMa,

咁你就要休息多D啦,千祈唔好再返工,係屋企要儘量卧床休息同瞓多D。多D同BBs講叫佢哋係媽咪肚裡面住耐D,要足月出世,我嗰時都係咁做。

祝你的BBs健健康康,足月出世!

原文章由 DammiMa 於 08-6-13 23:54 發表
Hello Christineblue,

我好登妳 week 37 足月孖B出世, 我現 week 28 6d, 大B 2lbs, 細B 1.8lbs, PHW產檢時E生話我拕太得底及成曰有宮縮現象, 好大機會早產, E生話若果早產早過week 37就要開直刀......為了孖B安全 ! ...

別墅

恭喜曬啊!!!真係鄧你開心!

男爵府

大廚勳章

原文章由 Christineblue 於 08-6-13 22:02 發表
bigbighei,

過我都係好擔心同掛心對孖B,所以我每日都會去医院餵奶同攞D人奶去比佢哋,希望佢哋食人奶会好D。不過我都会儘量爭取時問休息,樂觀D諗,就當對孖B比假我放啦!

...

christineblue,
恭喜晒~~孖b足月出世~~
祝孖b快高長大~健健康康~

洋房

Christineblue

恭喜您呀!生咗對龍鳳胎 ,你都要多休息呀。

珍珠宮

出去睇BB記得帶定件衫呀! 你依家身體好弱出入冷氣都要"被"多件衫,唔好冷到呀!

係呢! 你上奶上成點呀! 冇BB埋身餵可能會上得慢D, 你勤力D泵多D都有幫助架, 始終BB食人奶多D都會強壯D, 你要加油呀!
原文章由 Christineblue 於 08-6-13 22:02 發表
bigbighei,

...

複式洋房

bigbighei,

我上奶上得普通啦,可能因為我係泵而唔係埋身食,始終都唔夠兩個食,不過我会繼續努力,有幾多就比幾多佢哋啦!

原文章由 bigbighei 於 08-6-16 11:26 發表

出去睇BB記得帶定件衫呀! 你依家身體好弱出入冷氣都要"被"多件衫,唔好冷到呀!

係呢! 你上奶上成點呀! 冇BB埋身餵可能會上得慢D, 你勤力D泵多D都有幫助架, 始終BB食人奶多D都會強壯D, 你要加油呀! ...

首頁

尾頁

跳至