論盡家傭

跳至

首頁
12345...16

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

關於今日宣佈Levy的新安排,我見超多topic講緊同鬧緊,大家不妨一齊分析下.

http://news.tvb.com/ <<<關於levy新安排既新聞

我用我做例子1

我4月時續左約,交左levy,第2期要係10月交,但我依家去immg申請同工人提早續約,咁新約一出我就可免levy啦,好啦,到2010年7月31日限期前,我再申請提早續約,我咪又可慳多一張約既費用囉.

好,睇睇我既支出.
4月續約時-自己搞.Total: 約$700
舊約要比機票佢,我以$$代票.(當然最平啦$1,000左右)
8月去immg申請同工人提早續約,自己搞.Total: 約$700

工人新人工: $2400 2年.

如我9月批左,即我放棄左10月既levy: $400
---------------------------------
即我所用既使費係$ 5,200
但我慳左$9,600 levy
即實際上慳左$4,400
好啦,到第2張申請同工人提早續約,自己搞.Total: 約$700
即我所用既使費係$ 700
如我提早一個月1前批到,即我慳左$9,200 levy
即實際上慳左$8,500

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-7-31 16:15 編輯 ]

公爵府

例子2:
08年8月新工人到,即7月已交levy $2,400

做法:
工人一到即時去immg申請同工人提早續約,咁新約一出我就可免levy啦. (其餘方法同我個例子一樣)

即係蝕左$2,400 levy,但差不多可食到最盡個豁免.

大宅

I hope that you are right!

男爵府

原文章由 FA8866 於 08-7-30 21:35 發表
例子2:
08年8月新工人到,即7月已交levy $2,400

做法:
工人一到即時去immg申請同工人提早續約,咁新約一出我就可免levy啦. (其餘方法同我個例子一樣)

即係蝕左$2,400 levy,但差不多可食到最盡個豁免. ...

請問, 照你所講, 新工人黎左即刻同佢續約, 係會續一年or 二年? 如果, 佢做得唔好, 又續左2年, 即共4年, 佢又蠢又鈍咪pk?? 點忍佢4年呀?

[ 本文章最後由 h2dog1 於 08-7-30 21:55 編輯 ]

複式洋房

你真係好勁,政府咁難明的plan你都明!!
但提前續約係咪即剩餘的合約年期再加多兩年約??咁咪即係要困多自己兩年??

大宅

FA8866, 我份 levy 係8月6號到期, 咁我8月6號前同佢去提前續約, 咁我係唔係連第二期都唔洗交啊......

大宅

好媽媽勳章

原文章由 h2dog1 於 08-7-30 09:41 PM 發表

請問, 照你所講, 新工人黎左即刻同佢續約, 係會續一年or 二年? 如果, 佢做得唔好, 又續左2年, 即共4年, 佢又蠢又鈍咪pk?? 點`佢4年呀?

mouth: mouth:

禁止訪問

大宅

原文章由 FA8866 於 08-7-30 21:31 發表
關於今日宣佈Levy的新安排,我見超多topic講緊同鬧緊,大家不妨一齊分析下.

http://news.tvb.com/

點樣自己搞續約?請指教
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

原文章由 jennyevo5 於 08-7-30 21:49 發表
但提前續約係咪即剩餘的合約年期再加多兩年約??咁咪即係要困多自己兩年??

係啦, 究竟新約是否一定2年?
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

我個約26/7先開始, levy要12月再比, 到時提早續約, 咁係stop現有個約, 新約再起, 還是要累積兩個約呢

複式洋房

你估我地今次是否可以再成功爭取無論新舊約都一致不用俾levy??

大宅

好媽媽勳章

原文章由 FA8866 於 08-7-30 09:31 PM 發表

http://news.tvb.com/

咁如果我工人九月中先到期再交第三期,咁我又可以點做?
可唔可以交第三期前炒咗佢再請過?
即八月一日至九月中炒她,
咁我咪冇<在8月1日前提早解約,需要繼續支付外傭稅>?

work嗎?

公爵府

原文章由 h2dog1 於 08-7-30 21:41 發表

請問, 照你所講, 新工人黎左即刻同佢續約, 係會續一年or 二年? 如果, 佢做得唔好, 又續左2年, 即共4年, 佢又蠢又鈍咪pk?? 點忍佢4年呀?

比d時間我,逐個答.

您新工人黎左即刻同佢申請提前續約,都係續一張2年約,因一批左新約,您現有舊約咪即時廢左囉.
唔會係4年約啦.

另好我無理解錯既,佢今次豁免係以年期計.
即如您係呢段期間不幸要換工人,咁您都係唔駛比levy架.

公爵府

原文章由 jennyevo5 於 08-7-30 21:49 發表

提前續約一批即係舊約bye bye,新約開始.

公爵府

原文章由 cherrytso 於 08-7-30 21:52 發表
FA8866, 我份 levy 係8月6號到期, 咁我8月6號前同佢去提前續約, 咁我係唔係連第二期都唔洗交啊......

yes 所以您要快快快...

別墅

咁提早續約係咪都要比機票錢呢?

[quote/如我9月批左,即我放棄左10月既levy: $400
---------------------------------
即我所用既使費係$ 4,200
但我慳左$9,600 levy
即實際上慳左$5,400
好啦,到第2張申請同工人提早續約,自己搞.Total: 約$700
即我所用既使費係$ 700
如我提早一個月1前批到,即我慳左$9,200 levy
即實際上慳左$8,500

公爵府

原文章由 puifun 於 08-7-30 22:02 發表
我個約26/7先開始, levy要12月再比, 到時提早續約, 咁係stop現有個約, 新約再起, 還是要累積兩個約呢

您個case同我類似囉.
stop現有個約, 新約再起.

公爵府

原文章由 jennyevo5 於 08-7-30 22:04 發表
你估我地今次是否可以再成功爭取無論新舊約都一致不用俾levy??

現只要做番個申請,已即時唔駛比啦.

公爵府

原文章由 BabyHazel 於 08-7-30 22:06 發表

咁如果我工人九月中先到期再交第三期,咁我又可以點做?
可唔可以交第三期前炒咗佢再請過?
即八月一日至九月中炒她,
咁我咪冇?

work嗎?

唔駛炒,您只要好似我咁申請提前續約,一批新約,就可豁免啦.
想慳得最多,可參考我個例子1.

首頁
12345...16

尾頁

跳至