夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

我會試吓同佢小朋友相處, 如果真係好大問題, 我會放手.

大宅

禁止訪問

翡翠宮

分居中? 即末離婚,唔駛太投入
亦唔好諗咁長遠...
等佢真正回復單身先講~

禁止訪問

男爵府

我朋友真實經驗..
佢男朋友已經離婚10年..有一個仔已經11歲了...(媽媽已放棄撫養權)
她同他拍拖已2年多
不過佢個仔始終係一個問題囉..
雖然個仔已經唔係同住(跟男朋友家姐住.不過住樓上)

男既有婚姻恐懼
女既想同男結婚之後再生.
可惜男既只說一"仔我已經有啦..冇謂生多個來搞呢.又唔係搵得多"
而女既又成日暗中抱怨男朋友個仔一句就乜都得.....

所以真係好唔好..接唔接受到真係好難講
我朋友當初真係冇問題架
可惜時間耐左....問題就會出現
子峻媽咪

大宅

若果係咁, 倒番轉頭唸, d 單親媽媽咪吾洗唸住再嫁?

帶子雄郎 vs 帶女雌英

原文章由 EVA222 於 08-7-29 16:13 發表
我唔可以接受,因為親生的未必受教,亦唔想花時間,去學習三人如何相處融洽,女人多少有點妒忌心,如佢對親兒子不聞不問,相信唔係一個好男人,對兒子百般愛護,自己的心又不是味兒. ...

男爵府

都唔知點解我真係好多朋友都離過婚

我有個朋友(男)離婚亦好多年了.女方亦放棄撫養權

個仔已經都有12歲啦

個男到搵到一個好好女朋友.相處得好好
至於有冇打算結婚或生bb..我就唔清楚

所以我覺得冇話接唔接受既
最緊要係一齊開唔開心囉...
子峻媽咪

翡翠宮

原文章由 峻峻媽 於 08-7-29 18:10 發表
都唔知點解我真係好多朋友都離過婚

我有個朋友(男)離婚亦好多年了.女方亦放棄撫養權

個仔已經都有12歲啦

個男到搵到一個好好女朋友.相處得好好
至於有冇打算結婚或生bb..我就唔清楚

所以我覺得冇話接唔接 ...

我第一時間會好奇想知佢地點解會離婚???
係男or女的問題???

but,講真一句,莫講話有小朋友,就算結過婚我都接受唔到囉!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

WHY NOT????

男爵府

第一個朋友係因為佢老婆生左個仔之後就跟人走左佬.連仔都唔要

第2個都差不多..個老婆紅杏出牆..比老公知道之後要離婚..又係連仔都唔要

雖然我都係女人..但佢地都唔抵幫...感情事就真係好難講
但骨肉情呢....點解真係可以咁忍心唔要個仔呀

到今時今日佢地都冇再見過個仔
真係可以當冇生過囉
子峻媽咪

複式洋房

樓主, 我不是DISCRIMINATE那些離過婚的人, 如你的對方是離過婚, 你最好了解清楚內裏原因, 無論男和女也一樣. 例如, 女方有外遇, 但為什麼女方會有外遇, 除了可能她移情別戀外, 還有其他原因嗎? 如: 男方也曾有外遇, GAMBLING等等.

而且, 你要作好心理準備. 老實說, 你的男人的小朋友當然是會比較難教, 因為好可能他也會很憎你. 但你是否有足夠的愛心, 當他是自己的一樣去愛, 去鍚呢? 你將來有自己的小孩時, 你是否可以公平地對待自己及男人前妻所生的孩子呢? 離婚是大人的錯, 但小孩是婚姻中永遠的受害者. 如你未有這個心理準備及愛心, 我會勸你GIVE UP這段感情.

當你好愛一個男人, 而這個男人又真的好鍚你, 好愛你, 相信你就會能愛屋及 .

複式洋房

這就是我的經歷。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1614639&extra=page%3D1

我本身是個單親爸爸,女友是單親媽媽。有很多問題要面對和處理,但最重要的因素,是信任。

原文章由 laimanw 於 08-7-29 19:30 發表
樓主, 我不是DISCRIMINATE那些離過婚的人, 如你的對方是離過婚, 你最好了解清楚內裏原因, 無論男和女也一樣. 例如, 女方有外遇, 但為什麼女方會有外遇, 除了可能她移情別戀外, 還有其他原因嗎? 如: 男方也曾有外遇, ...

男爵府

如果真係鍾意,可以試吓!
但唔好太投入,
因為你而家好難憑空想像日後的事!
最緊要呢一刻開心舒服,
睇吓同個男人,仔仔......相唔相處到,
呢一刻你好鍾意個男人,
日後可能發現佢都係不外如是,係咪?!
所以我覺得睇清楚d先,
但唔好祈望將來住!
try try 先!!!

大宅

大宅

子爵府

我覺得就要睇下個男人係因咩事而離婚先係最好囉~!!同埋都要睇下個小朋友接受既程度囉!!因為個小朋友唔鐘意你既話都幾麻煩~!佢會令到你地之間既問題嚴重化囉~!!睇下自己接唔接受到先喇~如果唔係俾人一句後母都係毒就唔好喇!!當然啦~都有一個好既發生既~我有個客人..初時識佢男友就知佢有個幾歲既仔...不過就係個小朋友係由細到大都無媽咪既,同埋清楚佢媽咪係唔好..所以佢好接受我客人...到依家都十一,二喇~我個客都視如己出...佢地都情同母子...個小朋友有咩事都唔會幫個老豆既..有幾次鬧交....個小朋友仲逼個老豆道歉~話驚姐姐會走喎~~!!!所以將心比己..個小朋友會知道你對佢係點囉...!!問題係你接唔接受到同埋個男人對你好唔好架姐

大宅

~

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 laimanw 於 08-7-29 19:30 發表
樓主, 我不是DISCRIMINATE那些離過婚的人, 如你的對方是離過婚, 你最好了解清楚內裏原因, 無論男和女也一樣. 例如, 女方有外遇, 但為什麼女方會有外遇, 除了可能她移情別戀外, 還有其他原因嗎? 如: 男方也曾有外遇, ...

我同你既諗法差唔多, 要同離過婚有小朋友既發展, 我諗我需要既係更多愛同更多忍耐. 你唔接受個小朋友, 個小朋友都唔會接受你, 如果真係要長遠發展, 大家最終都會係一家人, 我會將佢當作自己親生咁看待, 如果冇足夠既愛同忍耐, 我諗我唔會開始呢段感情.

首頁

尾頁

跳至