親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

各位訂過台北babyboss o既媽媽們, 爸爸... 想問下你地係咪網上訂票架?

我頭先上網訂, 唔知點解, 佢不停話我"資料異正", 唔比我book呀~~ 有冇人可以幫到我呀???????

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今次要去埋 babyboss 呀!!

原文章由 stephenietam 於 08-8-2 12:15 發表
各位訂過台北babyboss o既媽媽們, 爸爸... 想問下你地係咪網上訂票架?

我頭先上網訂, 唔知點解, 佢不停話我"資料異正", 唔比我book呀~~ 有冇人可以幫到我呀??????? ...

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-8-2 12:19 發表
今次要去埋 babyboss 呀!!

最後我用晒HOTEL電話地址book到啦~ 好開心~~

但有一樣野好奇, 就係成個9月full晒, 我本來仲諗住9月去冇咁迫, 而家迫住8月31去玩...

男爵府

可否給我website? 玩完返黎記得要講吓值吾值我去玩,
原文章由 stephenietam 於 08-8-2 12:37 發表

最後我用晒HOTEL電話地址book到啦~ 好開心~~

但有一樣野好奇, 就係成個9月full晒, 我本來仲諗住9月去冇咁迫, 而家迫住8月31去玩...

[

男爵府

睇下呢個blog, 介紹得好詳盡。

http://blog.pixnet.net/maureentw/post/18119649

原文章由 Win0501 於 08-8-19 08:15 發表
可否給我website? 玩完返黎記得要講吓值吾值我去玩,

子爵府

各位好,

希望可以和大家分享一下.

我們月初去了babyboss, 覺得都ok. 個人覺得年齡約6-9會比較好d.

我也曽試過網上訂票, 結果也是"資料異常", 唔比我book. 他們回覆叫我到場再買, 靈活性比較大. 幸好我們沒有預先購買, 因為我們真的改了行程, (又或應該說是因為我們沒有訂票, 所以才會改行程) 我們是買即場票的. 可能是暑假而且做緊優惠, 所以人數頗多 (不像blog 那位小朋友的照片中, 只有2-3位小朋友, 熱門項目很快便爆滿). 當天, 我們約9時45分到, 購票後, 排第一, 但轉眼間已有幾十人. 我們選了飛機司做第一項體驗, 職員說這是非常熱門的項目, 因為我們排在左手邊的第一, 她跟我們說不要浪費了這個良機. 職員沒有說錯, 只消幾分鐘, 名額已滿.

(當天進場的時候不是一條隊, 而是每行從頭開始進入)

於入場時, 職員會給你一張該日的時間表, 如果沒有的話, 記得問佢攞, 如果唔係會好唔方便. 你可以大約選出幾項想要參與的但不要太猶豫, 因為大部分的參與人數不超過十人 (8-22人). 切記只可小朋友自己排隊, 不可代排.

他們的安排是同一時段會有六-七個項目同時進行, 如果到了場館發覺已經滿額便要快些轉目標.

如果你們是屬於盡興型, 想試多幾樣又或有些很想參與 (如機司/消防員/pizza...等熱門項目), 切勿於開場時才到達, 最好早少少到 (在counter購票後便排隊等進場), 因為很早便滿額. 所以如果排得前便可選擇一些較熱門的項目.你們可以先到他們的網址遊覽, 選好大概項目, 這樣會比較容易掌握, 不會臨場時不知如何選擇(因為約有50項活動), 當然, 選好了也不一定能參與, 因為時間上未必許可. 又或滿額. 如果你們是屬於休閒型, 那可以到時再慢慢選, 不必預先備課.

我們的成績也不錯呀, 體驗了六項.

當小朋友完成一項職業, 職員會給他們一張咭及工資(10 babybucks), 入場時有 20 babybucks. 這些錢可以存放於城內的銀行(有利息), 可以申請提款咭和於小擋口購物時有優惠價.

如果家長也想參與其中, 小朋友可選擇做空中服務員, 家長可向職員取咭(像登機証), 家長可做乘客, 小朋友做空中服務員向你們示範穿救生衣及選餐. 如不做乘客也可觀看電視, 有web cam 直播.

如果你是喜歡替小朋友拍照留念的話, 記得準備充足電池.

希望大家更加清楚他們的運作. 祝各位玩得開心d.

唔好意思, 太長篇了. ha ha.

男爵府

hi lucky25

想問小朋友玩時,大人可以做什麼呢?
另外,如果小朋友(4-1/2歲同7歲)的普通話一般的話,會有大問題嗎?
同埋如果去下午嗰場,會少啲人嗎?

原文章由 lucky25 於 08-8-19 14:57 發表
各位好,

希望可以和大家分享一下.

我們月初去了babyboss, 覺得都ok. 個人覺得年齡約6-9會比較好d.

我也曽試過網上訂票, 結果也是"資料異常", 唔比我book. 他們回覆叫我到場再買, 靈活性比較大. 幸好我們沒有預 ...

子爵府

Janis,

其實大人冇mug野好做, 只係負責拍照和揾定一下個地點. 所以如果唔係有優惠都幾貴.
再者, 如果老公唔喜歡這類活動都會幾悶, 因為時間真係好長, 好在入面有得坐, 但又好似都唔係好多人坐, 可能d父母太忙了.

小朋友(4-1/2歲同7歲)的普通話一般的話,會有大問題嗎?
主要睇你玩d mug, 我覺得大部分都不成問題. 就算唔識聽, 最多都係開頭有點”on 居居”, 穿好道具衣服後, 職員都會示範下又或幫他們穿, 他們只須跟隨後面就ok, 所以我覺得問題不太, 也是讓他們自己嘗試一下的好機會. 但是4-1/2歲可能就要選些少說話的活動. 請注意部分活動是有年齡規定(age 6 or 7 up). 如果你担心他太細又聽不懂, 你可以問一問職員, 他們好像是有一種叫”陪??” (唔好意思, 我忘記了名字), 是可以讓你陪他一起, 我見有家長頸上掛有這個牌, 但他們都沒有進入.

如果你想佢地同時間一齊玩一樣活動, 那便須早點排隊, 如果唔係就有機會分開.

我去的當天是星期一, 因為大部份館都關門, 所以我們選了去babyboss. (唔知係唔係lee 個原因所以多d人), 原本想選下午場, 因為早上可以去其他地方, 反正babyboss關門遲, 但再細心一想, 如果玩到9:00再吃晚餐好像太晚而且大家都會很累, 所以最後選擇上午場. 下午場的情況不太清楚. 因為我們走的時候還有一個小時才到下午場. (3:00 – 4:00淸場/清潔時間). 希望你們去玩的時候會少人d.

順道一提, 上午場開10:00是沒有接駁車, 如果你選擇下午場就冇問題. 我當天在捷運站坐的士, nt70(唔記得左個站名, 如有須要的話, 我回家看看) 回程時在附近坐 (去吃了點小吃), 多了紅綠燈, 好似nt120

在暑假期間, 有個別日子及體驗館是會不對開放的, 我建議你選好日子後最好到他們web site看一下.

祝旅途愉快!

男爵府

thanks!
原帖由 JASMINEBB 於 08-8-19 09:28 發表
睇下呢個blog, 介紹得好詳盡。

http://blog.pixnet.net/maureentw/post/18119649

首頁

尾頁

跳至