跳至

首頁
12345...54

尾頁

子爵府

又新一part喇~~

大家繼續努力~~~

大宅

==>snoopybk
你老公禁緊張,你就好啦,我老公,我諗佢走佬袋係咩都未知呀,哈哈~
不過24w後真係會禁快有機會早產? 如果係我都有d驚… 因為我肚都幾低,人地說我可能會早d生的…

[[你地開始執走佬袋未呀?
老公要我24wk前要攪掂個走佬袋先,因為24wk開始會有機會早產.所以呢兩日都買左少少媽咪同bb在醫院用的必須品.應該下星期尾會買齊入院用品.]]

[ 本文章最後由 kitnat 於 08-8-11 10:00 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

superb!! 咁快又到 part 6 啦.
等我又分享吓情報先.
沈日同老公去咗沙田的一田睇吓bb嘢, 原來一田有張免費的"YATA" card for mammy and kids. 只要去 Customer Service Counter a填張表即時比張咭你. 買bb用品, 兒童用品, 童裝全部有9折. d sales 仲教我哋8月31日前的 every friday 用 HSBC credit card 去一田買嘢滿$800有 10% rebate (但請註意 rebate maximum is $500, so better keep your bill at total $5000).
咁即係9折再9折, 大家可以參考吓.
我哋打算買 Combi Highchair, 一田$1800, 咁 discount 後係 $1458. 應該平過護協 & Citybaby.

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #2 kitnat 的文章

24wks咁早
我諗住28wks先開始買走佬袋d野咋
係咪真係要24wks就開始買呀
我連bb野都無咩點買過添

男爵府

幾好喎!!!
thanks for sharing~

另外, 你有冇睇過 aprica 既 highchair~
我幾個 朋友 都用佢
而 我問 sales,
佢話 combi 同 aprica highchair 功能差唔多,
但 aprica 個 墊 厚d, bb 會 舒服d
你可以 參考下

原文章由 bbgrass 於 08-8-11 10:16 發表
等我又分享吓情報先.
沈日同老公去咗沙田的一田睇吓bb嘢, 原來一田有張免費的"YATA" card for mammy and kids. 只要去 Customer Service Counter a填張表即時比張咭你. 買bb用品, 兒 ...

男爵府

回覆 #2 kitnat 的文章

我都唔知呀!我未上過去,不過一陣去QE覆完診可能會上去睇下....

大宅

原文章由 bbgrass 於 08-8-11 10:16 發表
等我又分享吓情報先.
沈日同老公去咗沙田的一田睇吓bb嘢, 原來一田有張免費的"YATA" card for mammy and kids. 只要去 Customer Service Counter a填張表即時比張咭你. 買bb用品, 兒 ...

,禁正!等我拉老公去先!
因為一路都未去過一田睇bb!
多謝分享呀~~

大宅

原文章由 bbgmama 於 08-8-11 10:20 發表
24wks咁早
我諗住28wks先開始買走佬袋d野咋
係咪真係要24wks就開始買呀
我連bb野都無咩點買過添

我都係禁想呀,9月全月買野,10月執好晒d & 檢討仲有咩要買囉!

男爵府

我都咁 plan呀!!!

所以 依家 積極 咁 睇野
不過 成日都唔知 點揀好
特別係 手推車...
你地有乜心水選擇
我諗緊 combi jtc300...

原文章由 kitnat 於 08-8-11 10:43 發表

我都係禁想呀,9月全月買野,10月執好晒d野 & 檢討仲有咩要買囉!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都未買到D咩, 最快都要等老公8月尾返HK先可以一齊去買, 不過而家可以睇定D先...

我有個朋友一兩個月前趁永安大減價時都買咗Aprica嘅highchair. 我諗住趁下次永安或者吉之島下次減價時先買...不過我都考慮緊買Aprica定係Combi

男爵府

你有冇朋友仔 可以 借 奶樽+奶樽煲 俾你?
不過 係未就算餵人奶, 出街都要用 奶樽?

我都打算 餵人奶, 愁緊 買 邊隻奶pump~

原文章由 joeywongmy 於 08-8-11 10:51 發表
如果我準備餵人奶
而家買定奶樽+奶樽煲係咪會早得滯呢?
有D人又話要早D買
有D人又話唔洗咁早買
真係好麻煩

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

走佬袋我仲諗緊,因為上次執果個,有好多入到去都無用,而且今次仲要執埋Ian個走佬袋,呢樣最煩,因為未知到寺d 衫仲岩唔岩身,唔係就要10尾11月頭買過,其實你話執定自己同細bb又唔係好難
自己(威院)︰
產婦衛生巾
網褲
面巾
抺身毛巾
沖水泵(順產的話)
消毒漯紙巾
相機(記得充足電)
電話&叉電器(夜晚偷叉)
筆&簿
拖鞋
初生尿片醫院有,同bb換密d就可以唔帶
少量碎銀(方便電話無電打電話or去7仔)

出院(執好係屋企,出院叫人攞黎)︰
初生尿片數片
內衣
外衣
包被
媽媽出院衫(如果入院果套唔污糟可以唔使)

暫時係諗到咁多

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 LaLaLand 於 08-8-11 10:54 發表

奶泵m字頭最多人用,如果你make sure你一定夠奶俾bb,可以唔買奶樽,但最好買定,第日你返工都要泵定出黎用奶樽餵,所以你都要俾bb習慣,唔可以餐餐埋身,唔係你返工佢唔飲架,最好你精神就俾佢埋身,平時泵定出黎,唔夠瞓就俾奶樽佢用,出街而家有部份地方有餵奶房,但我覺得始終供不應求,買好買定用黎餵奶嘅披肩

大宅

原文章由 LaLaLand 於 08-8-11 10:54 發表

HI..幾日無上來,己經開到第6part了!
我都打算餵人奶,想問點解要買奶pump的? 人奶不是直接餵食的嗎?還是要預先儲起?

大宅

原文章由 pochacco_ch 於 08-8-11 10:37 發表
我都唔知呀!我未上過去,不過一陣去QE覆完診可能會上去睇下....

好呀!

大宅

原文章由 LaLaLand 於 08-8-11 10:48 發表
我都咁 plan呀!!!

所以 依家 積極 咁 睇野
不過 成日都唔知 點揀好
特別係 手推車...
你地有乜心水選擇
我諗緊 combi jtc300...

我唔會買車仔住,因為諗住bb出街都係抱or揹帶揹住先,所以遲d先買,屋企太細了,keke

大宅

原文章由 kayingivy 於 08-8-11 10:58 發表
走佬袋我仲諗緊,因為上次執果個,有好多入到去都無用,而且今次仲要執埋Ian個走佬袋,呢樣最煩,因為未知到寺d 衫仲岩唔岩身,唔係就要10尾11月頭買過,其實你話執定自己同細bb又唔係好難
自己(威院)︰
產婦衛生巾
網褲
面巾
抺身毛巾 ...

Ian媽媽,
係咪多數政府醫院的入院野都差不多呢?
如係,我都想參考你呢個list執野,keke~~

男爵府

你出街 可以 pump定放係 奶樽
有時 你太多奶 又要 pump 佢出黎, 唔係你會谷奶好辛苦
我朋友仔 好勤力 餵人奶, 用o左 2 個 奶pump

原文章由 燴番薯 於 08-8-11 11:09 發表

HI..幾日無上來,己經開到第6part了!
我都打算餵人奶,想問點解要買奶pump的? 人奶不是直接餵食的嗎?還是要預先儲起?

男爵府

thanks Ian 媽~

我朋友仔都話 m字頭好

原文章由 kayingivy 於 08-8-11 11:05 發表

奶泵m字頭最多人用,如果你make sure你一定夠奶俾bb,可以唔買奶樽,但最好買定,第日你返工都要泵定出黎用奶樽餵,所以你都要俾bb習慣,唔可以餐餐埋身,唔係你返工佢唔飲架,最好你精神就俾佢埋身,平時泵定出黎,唔夠瞓就俾奶樽佢用, ...

首頁
12345...54

尾頁

跳至