親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

參加咗永安四天團, 有一天自由行, 想去飛牛牧場, 但由台北可以
用乜野交通工具去呢? 請幫忙, TKS MUCH~~~

複式洋房

在台北火車站搭乘海線火車於通霄站下車,再轉乘的士往飛牛牧場,車程約15分鐘。或轉乘苗栗客運往福興方向之班車在崎下站落,然後沿指標步行即可到達飛牛牧場。

大宅

我2個月前去由台北坐高鐵,30分鐘到新竹(車上的便當幾好食),再搭左千五蚊台幣的士去到(車程約35分鐘)

回程時C6話的士太貴,便搭$20~30台幣去苗栗(好近的),等火車等左半個鍾,搭火車搭左3個鍾,車上冇野食賣,坐到我CC下

高鐵只係比火車貴幾十台幣,唔差得好遠,
你自己衡量下你要錢定時間

子爵府

謝謝回應, 係呢, 咁飛牛牧場好玩嗎? 如果另一兆豐休閒農場有無人去過呢? TKS~~ 邊個較近台北 ? TKS~~

原文章由 kittynleo 於 08-8-11 08:08 發表
我2個月前去由台北坐高鐵,30分鐘到新竹(車上的便當幾好食),再搭左千五蚊台幣的士去到(車程約35分鐘)

回程時C6話的士太貴,便搭$20~30台幣去苗栗(好近的),等火車等左半個鍾,搭火車搭左3個鍾,車上冇野食賣,坐到我CC下

高鐵只 ...

大宅

我仔約3歲,玩得好開心
個日撞正星期六(定日?),有好多當地小朋友既親子團去

入到去,仔仔見到隻乳牛模型(1隻高過大人,一隻小朋友可騎)
已經好開心,有好大片草地,有得餵小羊,騎馬,搾牛奶(我miss左個時間),小白兔...

仲有d興趣班(有定時間的)如整cookies,雪糕
我地報左雪糕,佢地唔收我仔錢,
我仔玩得好開心

不過值唔值得花一日時間便見仁見智,
我見個仔開心咩都得,
但老公認為係台北市行下仲好mouth:

同埋,搭下高鐵都係一個體驗,
真係好正!又快又定!

大宅

原文章由 Devil 於 08-8-11 18:42 發表
謝謝回應, 係呢, 咁飛牛牧場好玩嗎? 如果另一兆豐休閒農場有無人去過呢? TKS~~ 邊個較近台北 ? TKS~~

兆豐我去過, 都幾好玩, 農場好大, 一定要租架 golf 車自己楂, 四圍行. 不過係花蓮喎, 你要係台北搭3小時火車去花蓮再搭半小時的士先到, 你得一日, 一定吾夠時間. 不如考慮去台北市動物園, 或者如果想搭火車去郊區可以考慮鶯歌, 大人可以買陶瓷, 小朋友可以做陶瓷, 仲可以燒好上埋色寄番香港比你.
:wave: :wave:

子爵府

謝謝回應, 吓, 乜原來咁遠O架, 但係我地對搓陶瓷無乜興趣,
唔知仲有無其它好介紹呢? 旅行社行程已經有一日去動物園,
唔想重覆一次, 所以想去牧場度玩下, 咁飛牛應該近 D 卦?

原文章由 helloruby 於 08-8-12 00:31 發表

兆豐我去過, 都幾好玩, 農場好大, 一定要租架 golf 車自己楂, 四圍行. 不過係花蓮喎, 你要係台北搭3小時火車去花蓮再搭半小時的士先到, 你得一日, 一定吾夠時間. 不如考慮去台北市動物園, 或者如果想搭火車去郊區 ...

大宅

其實你可考慮烏來,搭下吊車、小火車,係上面個雲仙樂園行下,再搭返架小火車係附近市集食下野

我上次由君悅(台北市政府站)坐的士去程台幣600到,回程800

有小朋友的話可同佢地去市政府那邊的誠品,頂樓有個係for小朋友玩的樂園,有不同的角色扮演遊戲比佢地玩

or去北投/陽明山浸下温泉

首頁

尾頁

跳至