自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無事O既、無事O既,唔好咁擔心住等囝囝睇完醫生先睇吓佢點講先啦~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

侯爵府

我個仔... 1.5yrs old~
琴晚公公同婆婆黎到屋企同呀仔玩, 見佢頸仔起晒 "熱肺" 咁想幫佢搽野囉...

點知公公摸左幾下, 發現呀仔條頸後面有一粒野, 係響皮膚下面, 好似一粒波子仔咁嫁... (好似 D 淋巴核咁)... 但又唔會走黎走去嫁...

公公再講... "頸唔會有淋巴核嫁 wo"... 我就仲驚... 咁係咩黎嫁... 我 "禁" 佢, 佢又唔痛, 又唔喊~

老公琴晚 call 左個醫生朋友問意見... 個醫生朋友話, 小朋友呢 D 多數要觀察... 睇下粒野會唔會變大... 但如果想 details 咁知, 就要做全身麻醉割出黎驗... 但做全身麻醉對一個 1.5yrs old 既小朋友, 可免則免....

割又唔好... 叫我觀察既話... 我真係有排都唔安樂... 我好驚係 D 唔好既野... 呀仔得 1.5yrs old 咋...

今日婆婆帶左呀仔去睇醫生... 想聽下醫生 comment 先... 真係好擔心....

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-8-11 21:58 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

我頸都試過有呀,側邊兩面都有,不過生果時大概7,8歲到,嚇到我ma以為生cancer
不過check咗係啲淋巴核,會郁,開頭愈嚟愈大ga,不過大到咁上下,又變返細,到大啲10零歲就完全消失...
唔好咁擔心,睇下醫生點講啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔條頸,耳仔對落都有粒喎,摸佢仲係咁笑,咁即係有無問題架?

伯爵府

我個女一出世就有在頸上一粒,e生話留意有冇越黎越大,仲話baby太細不適宜做任何手術,到再大d先算,叫我不用擔心 ,到現在就快4yrs,粒野仲有但冇大過
原文章由 RonicaKwok 於 08-5-28 10:53 發表
我個仔... 1.5yrs old~
琴晚公公同婆婆黎到屋企同呀仔玩, 見佢頸仔起晒 "熱肺" 咁想幫佢搽野囉...

點知公公摸左幾下, 發現呀仔條頸後面有一粒野, 係響皮膚下面, 好似一粒波子仔咁嫁... (好似 D 淋巴核咁)... 但又唔 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我細個時試過差唔多既
我就生左係心口,仲要5元咁大個,按落又痛wo.
睇左唔記得幾多次醫生後,佢就自己"散"左la.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔係眉頭都有一粒,摸落硬硬地 .
睇左醫生話係粉瘤 ,唔變大就無問題,
都係叫我地留意下 .
唔好擔心,等 醫生comment .

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唔好甘擔心先, 我個仔條頸又係有粒野,
帶佢睇醫生, 醫生話無事, 如果變大同變硬先再處理.

侯爵府

我晞晞都有 兩粒, 睇左醫生話係淋巴桃. 所以你唔都唔洗太擔心!!

睇左醫生先喇!!!

男爵府

唔好咁擔心, check左先, 咁細個有事機會係好低好低, 我早排都發現在有一粒係頸, 有1蚊銀咁大嫁, 睇醫生安排我照超聲波, 無事, 只係淋巴核, 醫生話唔會細返

跟住同開我仔仔個同學仔既公公講起, 佢話原來佢個孫(我仔仔同學)都有, 我咪睇下囉, 原來佢仲有2粒tim, 大粒過我, 佢都睇左醫生check過無事

check完無事我媽咪就煲海馬海龍比我飲, 又真係細粒左喎

禁止訪問

侯爵府

睇完喇... 醫生話淋巴核黎既... 佢話頸都有淋巴, (actually, 我都知全身都有)... 佢話只要唔變大, BB 無持續發燒, 就 okay... 要驗, 都大 D 先驗...

叫我 monitor 住...

m.o.n.i.t.o.r..... 我個心有排唔安樂... 唉...

but... 而家醫生咁講, 我都叫放心左 D...

禁止訪問

侯爵府

蝦哥...

擔心麻... 唔知道原來 bb 都會有呢 d 野...

同埋...唔知原來淋巴都會出現響頸背麻...

原文章由 ha8mo 於 08-5-28 15:39 發表

有感染就變大,感染過後又會變番細,好正常的

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

回覆 #2 ha8mo 的文章

哈哈哈...蝦哥, 你好 Pro....

侯爵府

我要搵返呢個topic出黎...
我無啦啦摸到個仔既後尾枕左右各多左2粒呀...

點算呀....

男爵府

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-11 22:06 發表
我要搵返呢個topic出黎...
我無啦啦摸到個仔既後尾枕左右各多左2粒呀...

點算呀....

吾駛怕你今日都睇左醫生啦......
重有我仔約1y多d時佢肶gap都有一粒...
時大時細....熱氣時會大d....老人家話係咸火核...熱氣都會出
又問過醫生.佢都話吾駛理佢....如再大or摸佢時喊先要再睇醫生
如真係怕可抽少少出來check下.
心諗吾理佢...點知過左兩個月到冇左...
但佢對上一次病我記起摸下時...又0係到..但近來又吾見左
所以可能真係太熱氣所以出來..
吾好咁怕啦..睇定d先啦
[

首頁

尾頁

跳至