自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的朋友放完產假, 第一天差不多放工時知道比炒, 但係老闆不在, 而是亞頭開聲補回一個月的薪金給她, 而她也未取支票出糧, 如果去勞工署告公司有咩補償.

侯爵府

仲有D咁既公司?! 去平機會告佢!!!

大宅

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-11 22:50 發表
仲有D咁既公司?! 去平機會告佢!!!

如果去平機會告佢, 時間要幾耐架.

翡翠宮

原文章由 kittyfish 於 08-8-11 22:47 發表
我的朋友放完產假, 第一天差不多放工時知道比炒, 但係老闆不在, 而是亞頭開聲補回一個月的薪金給她, 而她也未取支票出糧, 如果去勞工署告公司有咩補償. ...

而家嘅法例只保障婦女在懷孕期間免受解僱,復工第一日已過左保護範圍,計足俾你可即炒,無計!

侯爵府

好媽媽勳章

好多公司都係受制於大肚婆受保護條例 once你一放完產假 仲唔借頭借路炒你咩 佢補足比你 你只有硬食 唯一你可以同佢玩 係佢用咩理由炒你 if 佢用你個位自然流失 laid off 佢又再請番人 我覺得你有時間既 不方同佢玩下 佢甘對你 你點對番佢law d甘既老細 揚佢出黎 起碼等佢第時做生意時比人知佢d衰野都好ar 我地做女人 諗左諗右 計黎計去先生bb 你d老細都甘冇人情味 米同佢玩下law:;pppp:
原文章由 櫺囹桼 於 08-8-11 23:04 發表

而家嘅法例只保障婦女在懷孕期間免受解僱,復工第一日已過左保護範圍,計足俾你可即炒,無計!

大宅

我家姐都試過, 不過就有少少唔同, 就係個老闆蠢到叫會計在我家姐返工前一日通知我家姐(即產假最LAST果日打黎)明天返去出埋糧走, 原因係產假前工作失當, 我家姐果時未搵到工咪同佢玩, 去勞工處告佢, 真係勞心勞力, 佢公司又玩野有時又ABS, 結果我家姐搵到第二份工時就唔同佢玩, 都攞返一筆, 但就未係合理賠償, 無計要搵食, 唯有收手.

D老闆賤到咁, 遲到有報應, 莫非D賤人冇得生, 所以唔抵得人攞產假.

大宅

可以用家庭崗位歧視找平機會告佢.
因為生產前工作表現理想(最好有証據),生完即炒就好有理由相信僱主是因為家庭崗位原因解僱.都有機會入架,試下contact平機會.
不過,搞這些人定勞心勞力,要有心理準備.

大宅

原文章由 Maggie3493 於 08-8-11 23:42 發表
可以用家庭崗位歧視找平機會告佢.
因為生產前工作表現理想(最好有証據),生完即炒就好有理由相信僱主是因為家庭崗位原因解僱.都有機會入架,試下contact平機會.
不過,搞這些人定勞心勞力,要有心理準備. ...

請問去平機會告佢 d 乜野呀. 會唔會好難告架.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf 你睇下幫唔幫到你

大宅

原文章由 maggie1112 於 08-8-12 11:20 發表
http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf 你睇下幫唔幫到你

thank you, 等我睇下先,

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唉, 我fd個fd未過probation, 俾公司知道佢有左, 過左幾日就炒左佢.

大宅

原文章由 lovebobo 於 08-8-12 11:27 發表
唉, 我fd個fd未過probation, 俾公司知道佢有左, 過左幾日就炒左佢.

有冇賠償比佢架, 未過 probation 的話, 只係冇產假, 冇理由炒佢架.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咪補返7日囉

大宅

原文章由 lovebobo 於 08-8-12 11:27 發表

有d公司好奇怪既, 怕你大肚到時要成日放假吖麻, 未不如炒左你咁囉, 加上到時你個 fd 個 fd 仲要放產假, 教得佢黎, 又話放假, 咁未不如請過個新人囉

女人唔易做

大宅

找李卓仁等人,他們一定幫到你,仲會教埋你點做。

大宅

原文章由 thomas02 於 08-8-12 12:18 發表
找李卓仁等人,他們一定幫到你,仲會教埋你點做。

係喎, 做野 會唔會快 d 既呢.

大宅

有D橋妙野會教埋你,等你唔會咁易中老細D古或招

大宅

原文章由 kittyfish 於 08-8-12 08:34 發表

請問去平機會告佢 d 乜野呀. 會唔會好難告架.

就是告他家庭崗位歧視,如果這是她的第一胎.
理由:未懷孕前(未做媽媽),工作表現理想,但生完後(做了媽媽,家庭崗位改變),便立即被炒,有理由相信僱主是因位她做媽媽而被炒.
那是歧視,不是違反勞工法,要找平機會.如果他們覺得夠料就會出手.
如果僱主"醒"d,過一兩個月,發一兩封警告信,那就難入d.現在一生完就炒,我覺得有機會架.不過有心理準備,要付出.如果真要上庭,都幾花時間,對方一定會勁踩她,証明不是因為生仔而炒,而是因為工作表現不理想.不過,可以先和平機會傾,年中他們一定接唔少類似case,好有經驗.

[ 本文章最後由 Maggie3493 於 08-8-12 20:21 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至