自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

而家好多用語都好大6 feel, 真係唔係幾慣....覺得好"騎尼"

安檢 - 唔係應該叫"安全檢查" 咩?
安保 - 好似叫 "保安" 順耳D
開幕式 - 以前好似叫"開幕禮"

有冇人都同我有咁嘅感覺?

伯爵府

原文章由 kiki.kiki 於 08-8-11 23:51 發表
而家好多用語都好大6 feel, 真係唔係幾慣....覺得好"騎尼"

有冇人都同我有咁嘅感覺? ...

我有咗好耐啦, 不過我是男的, 唔生得之嘛.....

空調..
維生素...
車間...我地以前叫工場的
槍枝...

大宅

係呀! 我都覺得開幕式好(梗)耳, 開幕禮順耳得多, 冇計喇大陸人當道呀!

我住天水圍架, 我早幾日搭架巴士由上水返天水圍, 唔講以為返左大陸囉, 成車大部份人都係大陸人或新移民, 最頂引竟然有人播D好似朝早做體操果D音樂呀.

仲有, 唔記得係邊鬼個商場見到個岩岩識行既BB著住開朗褲入面包尿片, 好彩有包尿片啫, 我最接受唔到大陸BB著開朗褲入面真空, D大陸人真奇怪, 又話只生一個, 但又比佢著開朗褲, 好心保護下佢個臍姑定喇, 一陣咁OPEN跌到下面就唔好喇, 第日冇後點算呀!

原文章由 kiki.kiki 於 08-8-11 23:51 發表

有冇人都同我有咁嘅感覺? ...

洋房

原文章由 酸棗仁 於 08-8-12 00:13 發表

我有咗好耐啦, 不過我是男的, 唔生得之嘛.....

空調..
維生素...
車間...我地以前叫工場的
槍枝...

"溫馨提示"
回歸前, 多數都只會用 "通告/告示" or "奉正苦喻" 作標題.
超大6 feel 呀... 有幾溫馨呀,使Q 你咁刻意提示呀

(而家好多地方/食店都學晒大6咁, 張貼告示時, 都會大大隻字咁寫)

重有 :

素質 --- 回歸前不嬲唔係叫開 "質素" ge 咩 ?

不愛虛浮誇張、性格平實內歛的父親。
堅信"正義、真理"但常被狗輩竊笑on 居;  厭惡"擦鞋、虛偽"之流但無奈為現實所低頭而與之為伍的人。

珍珠宮

回覆 #4 超人BB 的文章

係呀...溫馨提示...真係好怪...

不過而家都多人講咗"手機" 而唔係講"手提電話"lu

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

"祝" 就變左 "祝願".

有時聽到真係想爆粗!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 等待BB的小貓 於 08-8-12 00:18 發表
係呀! 我都覺得開幕式好(梗)耳, 開幕禮順耳得多, 冇計喇大陸人當道呀!

我住天水圍架, 我早幾日搭架巴士由上水返天水圍, 唔講以為返左大陸囉, 成車大部份人都係大陸人或新移民, 最頂引竟然有人播D好似朝早做體操果D ...

如果個"太公"係有事, 有包片片都唔頂得幾多.

冇包片冇冇包片既好, 起碼唔會成日 up 住, patpat 唔會紅. 不過出街都唔包就唔好囉, 陣間 bb 要去大小便點算...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 kiki.kiki 於 08-8-12 00:40 發表
係呀...溫馨提示...真係好怪...

不過而家都多人講咗"手機" 而唔係講"手提電話"lu

係呀, 係呀. 而家好似個個都講"手機"

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

可能近年香港人多咗講國語,,,所以將成句國語翻譯成廣東話, 咁咪怪咗d囉,,,,有無關係呢
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我睇大作家李純恩都講過啦,以前打風會話八號風球現正懸掛, 依家就話現正生效, 都唔知咩黎, 打風都有生效同失效咩, 佢就話d人用英文直譯, d人真係不知所謂:;pppp:

別墅

好媽媽勳章

原文章由 juicypig 於 08-8-12 11:27 發表
可能近年香港人多咗講國語,,,所以將成句國語翻譯成廣東話, 咁咪怪咗d囉,,,,有無關係呢

我都覺得係咁..因為有d詞語個讀法係廣東話相反架麻..
有時國語講多左咪習慣囉!
一開始都會覺得奇奇怪怪!!
[url=http://i34.tinypic.com/2mfdyqg.gif[/img][/url]

珍珠宮

原文章由 mimikitty28 於 08-8-12 11:36 發表
我睇大作家李純恩都講過啦,以前打風會話八號風球現正懸掛, 依家就話現正生效, 都唔知咩黎, 打風都有生效同失效咩, 佢就話d人用英文直譯, d人真係不知所謂:;pppp: ...

慶祝, 一定"熱烈",
歡迎, 一定"熱烈",
握手, 一定"親切"
"違規" 改左做 "違章"
"內閣" 改左做 "領導班子"
"xx黨黨魁" 改左做 "xx黨領導人"
"搞活經濟" 更加不知所謂, "搞" 一定唔好, 何來"活"?
講真, 想學好中文, 睇少d報紙(esp. 大陸報紙) 係啱架

男爵府

仲有"保持地方清潔"="搞衛生"
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

珍珠宮

啱啱又諗到個:

活化...........都唔知古蹟/一條街/一幢建築物點可以活化

禁止訪問

珍珠宮

剛剛諗倒個, "勢頭"

首頁

尾頁

跳至