自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁依家囝囝要返 n. 1, 但因為頭幾個星期係試返, 要由一個鐘慢慢加長到 3個鐘, 咁返學時間唔定, 成個 8 月都坐唔到保母車

我同 c6 好難請咁多日假去湊囝囝返學, 又唔放心個印印一拖二帶返學 (因為囡囡得6個月人仔), 唯有向 99 埋手.....咁 99 都無 say no

上星期五, 99 開始上黎實習帶囝囝返學, 因為未夠鐘, 咁我地坐係度等夠鐘, 咁 99 就話

99: d 人話, 點解唔叫 bb 去我地屋企樓下既幼稚園度讀呀, 都係英文幼稚園黎架, 咁我未唔駛行黎行去囉 (據我理解: d人話 既 d人係我 62, 唔駛行黎行去既意思係要囝囝搬去佢地度住)

媳婦 (me): 唔得~~咁來回未要成 2個鐘囉, 未仲遠, 咁 bb 會好累架
( 我立即當聽唔明, 當佢話係元朗去屯門度返學, 來回真係差唔多要 2個鐘, 我點都無可能俾囝囝跟佢地住, 唔駛 3 日實俾佢地縱壞)

99: 呀~係囉, 我地都唔識教佢英文啦, 點湊喎, 呵呵

媳婦: 教都唔係一個問題, 最麻煩係遠吖麻, 呵呵

你地會唔會同你地既 6299 扮唔明佢講咩架, 最近諗起同 99 呢番說話, 都覺得好好笑, 分享下呀

伯爵府

扮傻就唔會扮聽唔到情況就會多D.不過我都會好似您咁.,死都唔可以比BB響99度住架.

大宅

原文章由 joanne1206 於 08-8-12 16:38 發表
扮傻就唔會扮聽唔到情況就會多D.不過我都會好似您咁.,死都唔可以比BB響99度住架.

我 62 勁鍾意同我唱返調

我話唔好俾 tissue 囝囝啦, 佢會浪費, 唔理我, 係都要俾

囝囝百厭, 我拉囝囝企埋一邊同佢講道理, 佢就好大聲咁話: 佢仲咁細邊聽得明你講咩 (冷笑)

我心諗, 個囝第 2 時學壞, 你就只會話我呢個做阿媽既唔識教仔囉, 唔通會話自己縱個孫, 我真係睬你都傻

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 joanne1206 於 08-8-12 16:38 發表

我都係咁話, 但又驚以為個新抱都係咁...

男爵府

原文章由 平安 於 08-8-12 16:44 發表

我 62 勁鍾意同我唱返調

我話唔好俾 tissue 囝囝啦, 佢會浪費, 唔理我, 係都要俾

囝囝百厭, 我拉囝囝企埋一邊同佢講道理, 佢就好大聲咁話: 佢仲咁細邊聽得明你講咩 (冷笑)

...

我阿仔細個既時候,我就已經同佢講道理【我都知佢唔會明我講乜】,我阿媽又係好似你 62 咁講
我咪答佢‥‥而家唔教定,唔通等阿仔大個同我講,媽咪我大個喇,你可以同我講道理喇如果係咁,仲駛乜教呀

首頁

尾頁

跳至