跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小囡剛開始學琴, 好唔好買電子琴給她練習.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 carol2421 於 08-8-6 22:56 發表
小囡剛開始學琴, 好唔好買電子琴給她練習.

最好都係用番鋼琴,你可以選租琴或買二手琴。
如你係私人教的, 可問老師, 佢可能有學生換琴, 那就有平又信得過的二手琴啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實初學唔使咁早買琴或練琴既,因為初期都係學下,記下音符,我個女到而家學左差唔多一年,彈到幾首歌,我都係早兩個月先比佢係琴行租琴練下,如果買琴又驚佢3分鐘熱度,到時唔學個琴又唔知點算,如果要買就要買鋼琴,因為電子琴既琴鍵唔同鋼琴

[ 本文章最後由 jamieconnie 於 08-8-7 13:19 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #3 jamieconnie 的文章

下...你女女學左一年先識彈幾首歌..個進度好似有問題..
我個小朋友個老師就話小朋友應該一開始學琴就應該練琴...我自己就係啊女學左一個月就租左鋼琴係屋企...因為唔練就真係唔得...一上堂老師就會要求小朋友彈番上一堂教的歌(其實大部份老師都要求練琴嫁)..唔練就一定唔識,同唔識的音符係邊個琴鍵...
可能我女老師要求高啦...咁要求高先有進步嫁嗎
我女學左10個月...程度已經達到2級啦...識彈的歌...起碼60以上啦

珍珠宮

好媽媽勳章

亞女初學琴時, 屋企有部66keys的電子琴, 老師話最多只可用半年.

佢學咗一個月到, 我就買咗部琴啦, 因為我怕學壞手勢, 電子琴個琴鍵輕好多.

其實最好用鋼琴練, 如果怕小朋友學唔耐, 可以去琴行/租琴返屋企練, 進度會好好多.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下唔係掛,咁勁,咁你個小朋友幾歲呀,我個女係差唔多4歲開始學,而家都未夠5歲,初學時都係彈學左既音符喎,早幾個月先彈歌,

原文章由 katrinaau2002 於 08-8-7 14:35 發表
下...你女女學左一年先識彈幾首歌..個進度好似有問題..
我個小朋友個老師就話小朋友應該一開始學琴就應該練琴...我自己就係啊女學左一個月就租左鋼琴係屋企...因為唔練就真係唔得...一上堂老師就會要求小朋友彈番上 ...

男爵府

唔好擔心, 可能你女女細啫。

我仔7歲, 學咗5個月, 已學完兩本, 而家學梗第3﹑4本琴書, 其實老師都會睇返小朋友嘅進度而去教, 我仔而家每星期學5-6首新歌, 初時係每次2-3首

原文章由 jamieconnie 於 08-8-7 15:04 發表
下唔係掛,咁勁,咁你個小朋友幾歲呀,我個女係差唔多4歲開始學,而家都未夠5歲,初學時都係彈學左既音符喎,早幾個月先彈歌,

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #6 jamieconnie 的文章

我女女5歲10個月學...而家都6歲半多小小..

複式洋房

我個囡返第一堂已經要做功課, 溫拍子和練習 3首歌, 所以先想買電子琴.

其實我想法同 (彤b媽) 一樣, 今日去吉之島想買部 200蚊左右既琴, 但係無得買, 然後去玩具反斗城提要 500蚊覺得好貴, 唔知邊到有得買.

不過上綱見到那款琴, 唔知好唔好, 大家比 d 意見.

http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b7497429

原文章由 彤b^^ 於 08-8-7 16:28 發表
如果你想比阿女試下佢係咪真係學既,你可以平平地買住部電子琴先,個陣比阿仔試學我都係買部200蚊既琴比佢玩下咋 或者真係唔想浪費既,可以落去租住琴房彈,到佢真係真係有興趣,先租琴or買琴都唔遲

不 ...

大宅

我仔有一次行街見到賣電子琴又有D人係度彈....佢好有興趣, 於是就買左返屋企諗住當玩具玩下, 但係佢又真係好鍾意彈...跟住就俾佢開始學琴la, 佢學兩堂就已經話屋企個電子琴唔好彈...同鋼琴完全唔同, 之後佢就每日都去琴行練琴, 學左年幾之後...見佢都有心機學先買左部2手琴咋.

我覺得初初學就唔好咁快買琴住, 免得小朋友3分鍾熱度, 我個同事最近都話佢個女唔學想賣左部琴. 而電子琴同鋼琴真係好大分別唔可以當鋼琴咁練. 如果可以既去琴行練琴....會專心好多架, 遲d先再考慮買唔買la!

大宅

原文章由 carol2421 於 08-8-7 22:05 發表
我個囡返第一堂已經要做功課, 溫拍子和練習 3首歌, 所以先想買電子琴.

其實我想法同 (彤b媽) 一樣, 今日去吉之島想買部 200蚊左右既琴, 但係無得買, 然後去玩具反斗城提要 500蚊覺得好貴, 唔知邊到有得買.
不過上 ...

呢種應該叫數碼鋼琴, 電子琴的琴鍵是扁的.
數碼鋼琴的琴鍵雖然仿真鋼琴, 但觸感很輕, 真鋼琴有木鎚敲打弦線才發出聲音, 所以一定有重量, 如平時用數碼鋼琴練習, 到彈真鋼琴時會唔慣其重量, 首歌某D音就彈到無晒聲.用電子琴練習就仲弊tim.

多數人用數碼鋼琴/電子琴來彈流行曲, 作曲, 甚至編曲用, 以前ge歌手李樂詩咪用數碼鋼琴囉, 仲可以將首歌save在disc上.
有D人想慳地方都用數碼鋼琴, 好似家庭教會聚會 & 學校班房, 但彈ge人已有一定的鋼琴底.

練琴最好用番真鋼琴, 如在琴行學最好去返同一琴行租琴練, 咁小朋友練 & 學ge琴差唔多, 會彈得好D, (就算同牌子但唔同model的琴, 觸感都唔一樣ka)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

學琴的進度, 不是以學左幾多首歌來決定的。
小朋友年紀,天資都有分別。

要確定每首歌都彈得好, 學到技巧才行。貴精不貴多。

大宅

我想問下您地小朋友係邊度學琴?

大宅

我地就係咁,阿仔一學琴就係用鋼琴彈。
阿仔未出世時,家中原本就有一部幾千元的陳列品俾我用黎玩玩下(自學)。
之後阿仔去學琴,就一直用鋼琴練習。
後來佢彈得有返咁上下,就再供部好一點的給他。
由於佢鍾意玩作曲,所以,又再供一部(五千蚊左右)有齊如鋼琴咁多key的電子琴俾佢放係電腦前用黎作曲。

佢有時貪好玩,手痕會用電子琴黎彈奏樂曲,如果只是玩一下我由佢,否則,我通常會阻止,因為好明顯,當佢彈返鋼琴時他的手勢的確有很大影響。

如果唔買琴,租琴室練最好不過。

原文章由 sophyma 於 08-8-10 01:00 發表

呢種應該叫數碼鋼琴, 電子琴的琴鍵是扁的.
數碼鋼琴的琴鍵雖然仿真鋼琴, 但觸感很輕, 真鋼琴有木鎚敲打弦線才發出聲音, 所以一定有重量, 如平時用數碼鋼琴練習, 到彈真鋼琴時會唔慣其重量, 首歌某D音就彈到無晒聲.用電子琴練習就仲弊tim.

多數人用數碼鋼琴/電子琴來彈流行曲, 作曲, 甚至編曲用, 以前ge歌手李樂詩咪用數碼鋼琴囉, 仲可以將首歌save在disc上.
有D人想慳地方都用數碼鋼琴, 好似家庭教會聚會 & 學校班房, 但彈ge人已有一定的鋼琴底.

練琴最好用番真鋼琴, 如在琴行學最好去返同一琴行租琴練, 咁小朋友練 & 學ge琴差唔多, 會彈得好D, (就算同牌子但唔同model的琴, 觸感都唔一樣ka)

大宅

原文章由 go111kmf 於 08-8-11 12:29 發表
我想問下您地小朋友係邊度學琴?

我以前在琴行學, 後來是老師上門教的, 但生完個囡後冇時間彈所以quit咗.
我覺得上門時間好用D, 請假同老師傾掂就得, 彈性大D, 但就會貴D (要計埋車錢)
琴行有好多限制, 我試過打風冇得補堂, 白白蝕了一堂$.

揀琴行除了看學費價錢, 要睇佢用咩琴, 課室環境等, 質素差ge學費平都係假.
其實最重要ge係老師, 就算同是8級, 都有分叻D差D, 教得嚴D鬆D, 有D琴行5-6級已經教得初級tim.
在琴行學老師係冇得揀, 睇妳好唔好彩.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我自己是學琴的,F.4時已經考了七級,
但F.5因會考停咗,之後出0黎做0野,結婚後都有學返,諗住考埋個八級,但生仔之後又停咗啦!
小朋友學琴要練琴真係好緊要(用綱琴),
我細個時都係去琴行練琴,初初日日練半個鐘就OK,之後3級開始就要日日練45分鐘,5級時嫖咪先買個琴比我係屋企練,
細個時我學了一年就考倒3級啦,小朋友既學習能力好快,返而依家要考返個八級,好似好難咁,一來冇時間練,2來已經真係冇小朋友時候0既吸收能力咁好!所以細細個學琴就比個綱琴佢練,唔好學壞手勢呵~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 lyctina 於 08-8-13 12:10 發表
我自己是學琴的,F.4時已經考了七級,
但F.5因會考停咗,之後出0黎做0野,結婚後都有學返,諗住考埋個八級,但生仔之後又停咗啦!
小朋友學琴要練琴真係好緊要(用綱琴),
我細個時都係去琴行練琴,初初日日練半個鐘就OK,之後3 ...

你講得好啱, 我囡個鋼琴老師的囡只係小學5年級到(唔係好準確), 已經今年考第九級啦, 每次上去, 都見到佢囡抽空練琴的, 鋼琴老師仲教佢囡做指導(對象係佢堂妹)

禁止訪問

複式洋房

已經買了好似數碼琴個款, 價錢唔貴 1仟蚊有找, 我都好滿意起碼可以比個囡練習, 等佢知道想學琴就要比 d 心機練.

但我有個疑問什麼叫學壞手.

原文章由 彤b^^ 於 08-8-13 13:58 發表
我諗都係唔好買喇,如果真係想試,
不如買部平既電子琴/琴房好喇,
你呢隻好似係數碼琴,到時要換琴,呢部野都唔知點算好,咁貴賣番出去又唔知有冇人接,
唔知你決定左未呢?
...

首頁

尾頁

跳至