跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為宜家是夏天,所以我地會臨瞓前(9:15pm)先幫BB洗面、洗頭同沖涼,之後飲last一支奶就zzz,BB每次洗面都喊到好大聲,洗頭同沖涼就冇喊,好K型!

大宅

我亞b都係咁架,好唔中意洗面
但就好中意沖涼
我諗唔係k型
係d bb好驚有野遮住對眼

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

my baby doesn't like me to wash her face too, she'll try to move and "escape" from me.

she doesn't refuse to take bath though, and will stay calm until i take her out and dry her.

別墅

同意!我嗰個一樣!

原文章由 babytomato 於 08-8-14 06:23 發表
my baby doesn't like me to wash her face too, she'll try to move and "escape" from me.

she doesn't refuse to take bath though, and will stay calm until i take her out and dry her.

子爵府

佢冇喊,不過肯定會左擰右擰。
bb真係唔鍾意人地遮住佢對眼ga,有次我買左件過頭粒既衫仔俾佢,好鬼難除,結果佢喊左成個幾鐘先收聲,果次係佢喊得最耐既一次。所以我次次幫佢抹面都係抹完左再抹右,唔會一次過遮晒佢兩隻眼。

大宅

我阿 b 之前都唔鐘意洗面 , 但後來我同佢成日玩 "ng chat" , 佢依家洗面當我同佢玩 , 佢會一邊笑一邊洗

大宅

亞b無哭, 但係個樣會好似面容扭曲, 總之好攪笑

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我地幫bebe 洗面時會做旁述, 話比bebe知, 依家洗左邊眼睛仔, 依家洗右邊眼睛仔, ... etc, 同佢換過頭笠的衫就會同佢講, 依家幫你換衫仔喎, 'au chat' 先, 咁佢通常都ok喎

換片時又會問佢, 仲有冇尿尿呀, 會sh佢一陣, 佢有時都肯尿尿埋先換咗果塊片

總之同佢做親咩都話比佢知, 佢又好似明白大人係幫佢整乾淨, 換片佢好開心的

大宅

臨瞓我會幫個囡刷口仔及洗面抺手, 佢一洗面就會嚇一嚇咁, 我都通知左佢我會幫佢洗面架啦:p
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

複式洋房

回覆 #9 boscomama 的文章

我概BB洗臉都會哭,但洗澡洗頭就無哭,洗臉時就算同佢講聲,佢都會大聲咁哭 ,我無你佢照幫佢洗臉

複式洋房

My baby also doesnt like people touch his face, he will "fing" his head left and right.

大宅

我仔仔洗面時唔會喊喎, 我一路同佢洗一路同佢講:嘩, 舒服晒, 好靚仔呀! 咁佢仲好enjoy添!

大宅

我仔仔洗面時唔會喊喎, 我一路同佢洗一路同佢講:嘩, 舒服晒, 好靚仔呀! 咁佢仲好enjoy添!

子爵府

我bb都唔鍾意我地幫佢抹面仔~會左擰右擰~

首頁

尾頁

跳至