自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

話說我有時會帶埋阿囝(兩歲)去街市買餸,多數都係同幫襯開嗰幾間買。話說有次同生菓姨姨買咗成百幾蚊生菓(車厘子同提子等),佢俾咗粒車厘茄同桔仔我個囝玩,我咪同囝囝講叫姨姨同多謝,話囝囝皮膚敏感唔食得呢兩隻生菓住,咁囝囝指住啲皇帝蕉笑,佢話佢笑喎,我咪答佢囝囝好鍾意食皇帝蕉,我唔期望個姨姨會請囝囝食隻蕉,到我哋準備走時佢一手攞返(搶返?)阿囝手上粒車厘茄同桔仔,我雖然無話晤開心咁,不過硬係有啲怪咁。

尋日又帶囝囝去街市買菜,咁我哋買咗廿幾蚊菜後俾晒錢,見啲菜心苗好靚但要成十幾蚊斤(唔捨得食),咪同個買菜哥哥講好貴不過想買四両煮俾囝囝食得嗎?佢攞咗一手放入我買開個袋後,我跟住俾錢,佢竟然唔收同話當請小朋友食。

雖然我幾唔好意思,不過呢件事令我回想起生菓檔個姨姨,雖然我唔可以話佢唔啱,但菜檔哥哥真令我好感動o(唔嫌我麻煩仲唔收錢)

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 bigbigbobby 於 08-8-14 16:51 發表
話說我有時會帶埋阿囝(兩歲)去街市買餸,多數都係同幫襯開嗰幾間買。話說有次同生菓姨姨買咗成百幾蚊生菓(車厘子同提子等),佢俾咗粒車厘茄同桔仔我個囝玩,我咪同囝囝講叫姨姨同多謝,話囝囝皮膚敏感唔食得呢兩隻生菓住,咁囝 ...

少少嘢可以令人開心好值得. 我屋企以前開藥材鋪, d媽咪有時話小朋友做習作要幾種唔同ge豆類, 問有冇得買, 我老豆通常都叫d媽咪自己拿, 唔駛錢, 佢地好開心! (佢地拿ge加埋二元都唔够). 呢d係人與人之問ge一份人情味!

侯爵府

嘩.... 仲有 D咁友善既人?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-14 17:13 發表
嘩.... 仲有 D咁友善既人?

係囉, 邊區邊檔, 我又要去~~~~~~~~~~

大宅

原文章由 newcook 於 08-8-14 17:18 發表

係囉, 邊區邊檔, 我又要去~~~~~~~~~~

土瓜灣馬頭圍道 (haha, 上年己結業, 我父母退休la, 依家好 happy, 成日去旅行.)

伯爵府

我都試過因為我個囡細個無乜菜岩佢食,果時日日就佢食菜心,咁我不嬲唔鐘意食菜心,已經食左好多日,咪諗住買少少比我個囡,我同老公食第2d菜囉..但菜檔老闆都照收我錢,好似買左4條收我1蚊,我已經覺得好平喇...咁我每日都去買4條囉...但真係未遇過你遇果d咁 好既人會唔肯錢喎...

侯爵府

遇到呢D情形, 唔好話小朋友, 大人都會好開心.

我十幾歲時陪媽咪買餸, 生果亞姐無端端話我乖, 肯陪媽咪買餸, 送左兩個蛇果俾我. 我連聲多謝, 但面都紅哂, 都十幾歲女啦, 又唔係小朋友.

上年中秋買生果, 我俾完錢, 生果檔亞姐又送多三隻恐龍蛋俾我, 話祝我中秋節快樂, 我幾感動呀!

上星期我又去街市買生果, 老闆見我大肚, 又手執一乍車厘子, 話對個胎好, 大肚通常會貧血, 食車厘子補血. 我真係覺得好開心, 街市先有呢D溫暖, 超市, 唔駛旨意.

禁止訪問

伯爵府

點解我未遇過呢d咁好既人
我果度個魚檔仲成日呃我買d無人食既魚...
搞到我老公即刻落去同佢理論...掉返條魚比佢話送比佢食...
因為我好少買送既,唔係好識...但魚檔個女人次次都叫我買果d夌魚,我老公話呢d魚無人食既,骨又多點比bb食?仲要成廿蚊條擺明係呃我...仲要唔止一次,我幾次落去買,佢就話介紹比我食,我老公買佢又唔會介紹...從此之後我地都無再同佢買過魚...

伯爵府

我同c6係魚檔買咗條魚, 唔係好貴, only $30, 我地見到枱面好多魚卵, 多口講句話唔知好唔好食, 個老闆話好好味ga, 跟住俾哂我, 叫我試吓.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 小肥猪 於 08-8-14 05:24 PM 發表

土瓜灣馬頭圍道 (haha, 上年己結業, 我父母退休la, 依家好 happy, 成日去旅行.)

係唔係之前0係十字路口個間?
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

畀面勳章

我都試過菜檔個亞叔送d菜心比我,話好甜,叫我煲粥比bb食

伯爵府

好媽媽勳章

我都試過買 $1x 豬骨,個豬肉佬見我揹住個仔,送了一舊瘦肉比我煲粥仔

幾年前在一檔海鮮檔買蝦 $2x 一斤冰鮮果d,我間中都買,咁個檔主見我推住個女 (2歲)走去雪櫃攞罐檸檬茶比我女,我都話唔洗,咁佢下次又比,攪到我幾唔好意思
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

首頁

尾頁

跳至