嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔該有大家俾d意見

[ 本文章最後由 birdchai 於 08-8-11 16:50 編輯 ]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

如果你諗住埋身餵人奶, 買chuchu好d
如果餵奶粉, 我prefer bfree, 我個仔nb時bfree用20min飲哂嘅奶, 用chuchu40min都未飲完

珍珠宮

畀面勳章

睇下邊個照顧bb多d, 係咪你自己? 工人?

b-free 次次要安幾個配件架.

如果係工人, 我建議你用chu chu好d, d配件係最傳統最simple, 唔怕有時急起上黎(或者absent minded)會安少左件, 令bb choking!

大宅

我之前一直係諗住買bfree,但最近又聽人講chu chu都ok..
不過聽你咁講,chuchu要40min都未飲晒,咁係咪會好慢,我正擔心呢個問題..

原文章由 kerkermui 於 08-8-11 12:19 發表
如果你諗住埋身餵人奶, 買chuchu好d
如果餵奶粉, 我prefer bfree, 我個仔nb時bfree用20min飲哂嘅奶, 用chuchu40min都未飲完

大宅

但如果講排氣,邊個會好d呢?

原文章由 Teresa 於 08-8-11 12:46 發表
睇下邊個照顧bb多d, 係咪你自己? 工人?

b-free 次次要安幾個配件架.

如果係工人, 我建議你用chu chu好d, d配件係最傳統最simple, 唔怕有時急起上黎(或者absent minded)會安少左件, 令bb choking! ...

大宅

B free....B free is the best !

原文章由 birdchai 於 08-8-11 16:39 發表
但如果講排氣,邊個會好d呢?

大宅

係呀,其實配件麻煩,我覺得唔太重要..
最近要係排氣好..
同埋咁又想問,bfree,會唔會易漏奶?
重有,知唔知矽膠奶咀,同埋天然橡膠奶咀,有乜分別?
唔該..

原文章由 Twinboys08 於 08-8-11 16:41 發表
B free....B free is the best !

大宅

B free 唔易漏奶架, 排氣好不過好大個吓. 你一個BB 都還可以, 我孖B出親街好大陣仗...

矽膠奶咀,同埋天然橡膠奶咀,有乜分別真係吾知噃...對不起呢 !

原文章由 birdchai 於 08-8-11 16:49 發表
係呀,其實配件麻煩,我覺得唔太重要..
最近要係排氣好..
同埋咁又想問,bfree,會唔會易漏奶?
重有,知唔知矽膠奶咀,同埋天然橡膠奶咀,有乜分別?
唔該..

...

男爵府

陪月勳章

CHU CHU 奶嘴硬D , BB飲得好辛苦. 之前個個話CHU CHU 好.所以買左試.但BB唔鐘意. 原本用開AVENE . 現在全部轉晒B FREE . 超好用. 奶嘴好軟熟. 奶樽口又闊. 因為CHU CHU 樽口 比較窄. 唔方便. 我個bb5分鐘就飲晒6安奶. 所以非常好用. 護協賣hk$291 4個.

大宅

唔該晒你先..
我就係鐘意佢大..
我大b係用緊AVENT,但宜家成日話呢款奶樽有問題..
所以細b想用第二款..
其實我係唔會帶奶樽出街,因為我會餵人奶..
我只係for我返左工時,佢係屋企用..
同埋用來儲奶..

原文章由 Twinboys08 於 08-8-11 16:58 發表
B free 唔易漏奶架, 排氣好不過好大個吓. 你一個BB 都還可以, 我孖B出親街好大陣仗...

矽膠奶咀,同埋天然橡膠奶咀,有乜分別真係吾知噃...對不起呢 !

...

大宅

係呀..
我都知護協最平..但次次打去都話冇貨..
我要買成十幾廿個,因為要用來儲奶..
所以一定要等平先買,唔係真係貴好多..

原文章由 kitty_tang 於 08-8-11 17:01 發表
CHU CHU 奶嘴硬D , BB飲得好辛苦. 之前個個話CHU CHU 好.所以買左試.但BB唔鐘意. 原本用開AVENE . 現在全部轉晒B FREE . 超好用. 奶嘴好軟熟. 奶樽口又闊. 因為CHU CHU 樽口 比較窄. 唔方便. 我個bb5分鐘就飲晒6安奶. ...

別墅

我個仔用chuchu, 有時快起上黎唔駛五分鐘就食完...另外, 我覺得排氣都可以喎, 佢一路食一路都有幾串bubble 升上黎...

不過有個問題, 就係每次都要搵個key 插個排氣口先比個b 食, 如果唔係有機會會塞, 就排唔到氣... 一排唔到氣我個b就食到好"憫"...

男爵府

陪月勳章

護協返左貨.8月8日我去睇都有貨.我諗護協最平.但一定要4個1pack , 如果散買1個都要hk$77 9安. hk$78 10安.但我就蠢左冇4個一齊買.散買,冇人提我啊.bb dream就 hk$97 85折 9安, 因為之前護協冇貨. 

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 birdchai 於 08-8-11 17:06 發表
係呀..
我都知護協最平..但次次打去都話冇貨..
我要買成十幾廿個,因為要用來儲奶..
所以一定要等平先買,唔係真係貴好多..

點解唔用儲奶袋??? 慳好多位呀~

我個bb 用兩款樽都要幾多時間去食晒支奶, Bfree 仲耐d. Bfree 個奶咀會滴奶, 有時我拎番 d 奶返屋企時個保溫袋打側左的話, 咁會漏到周圍都係, 同埋要插響雪櫃門至得. 所以我覺得chuchu 好 d, 只係個樽冇 "oz" 刻度可以參考.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-8-12 00:18 編輯 ]

子爵府

牛年勳章

矽膠奶咀(透明)較硬身,但物料無咁易老化,可以用耐D.
天然橡膠奶咀(市面上黃色嗰D),軟身D,BB啜力不足or懶啜就用天然橡膠奶咀好,不過物料好快老化(個奶咀會變sticky),4-6week度就要換.

原文章由 birdchai 於 08-8-11 16:49 發表
唔知矽膠奶咀,同埋天然橡膠奶咀,有乜分別?
唔該..

...

男爵府

其實每款奶樽奶咀都有佢o地自己o既好處同優點, 最重要係自己個bb o岩用邊隻, 好難一概而論, 或者人o地用得好, 但自己個b唔o岩用都有可能o架。

好似奶樽咁, 有o的bb肯用力啜, 俾邊隻佢都得, chu chu係要用力啜先出奶o架, 只要bb肯啜, 好快飲晒。 但如果自己個bb係唔肯啜o既, chu chu就唔o岩用喇。

有o的bb飲奶會濁親, 係因為個咀流量快, 飲唔切, 好似avent、piegon都係唔駛用力啜就出奶o架, 呢o的就o岩o的0肯啜o既bb囉, 如果你阿b係呢類唔肯啜o既, 咁就要買o的易出奶o既樽喇!

mami都係最好觀察下自己個bb先再決定用咩樽, 咁會好o的呀!

男爵府

原文章由 almaly 於 08-8-12 06:15 發表
矽膠奶咀(透明)較硬身,但物料無咁易老化,可以用耐D.
天然橡膠奶咀(市面上黃色嗰D),軟身D,BB啜力不足or懶啜就用天然橡膠奶咀好,不過物料好快老化(個奶咀會變sticky),4-6week度就要換.

...

係呀....
天然橡膠奶咀係軟身, 最接近mami乳頭o架, 初生bb或母乳bb就好o岩用.......不過物料好快老化, 好快要換
矽膠奶咀係硬身, 可能有o的初生bb食唔慣.......但耐用好多

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我個bb兩個星期開始同chu chu,最先他食得勁慢,超過50min 食4安,因為佢唔用力,後來換了第二隻牌子的奶咀給他,ok既。由他三個月開始我用回最先chuchu的奶咀,他又食到,20min 食5安,現在他5個月啦~都係20min食5-6安囉~
而b-free我都有用,他食得幾順,平均15min食5-6安,我個人比較喜歡b-free,我帶bb回自己家會用b-free,平時媽媽幫我湊,我就用chuchu,始終老人家b-free的配件較煩啊~幸好啊b 兩種奶樽都用

大宅

其實我兩樣都會用..
不過我鐘意用奶樽,係因為泵完奶,較岩份量,下次飲時,可以唔洗倒來倒去..
係呢,你話奶咀會滴奶,但乜d奶樽唔係有奶蓋架麻..
唔用奶咀,會唔會冇問題..?

原文章由 bosch 於 08-8-12 00:14 發表

點解唔用儲奶袋??? 慳好多位呀~

我個bb 用兩款樽都要幾多時間去食晒支奶, Bfree 仲耐d. Bfree 個奶咀會滴奶, 有時我拎番 d 奶返屋企時個保溫袋打側左的話, 咁會漏到周圍都係, 同埋要插響雪櫃門至得. 所以我覺得ch ...

複式洋房

birdchai ,
我同你一樣呀 , 我都係會餵人奶 , 你有冇睇今期忽然一周的 飲食男女 介紹一隻 專係餵人奶的奶樽呀 ? 個外型真係好似乳房咁既樣 , 又有排氣 , e 家唸緊買買黎試下

原文章由 birdchai 於 08-8-13 11:43 發表
其實我兩樣都會用..
不過我鐘意用奶樽,係因為泵完奶,較岩份量,下次飲時,可以唔洗倒來倒去..
係呢,你話奶咀會滴奶,但乜d奶樽唔係有奶蓋架麻..
唔用奶咀,會唔會冇問題..?

...

首頁

尾頁

跳至