烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

太家有無用真空煲來煲湯, 係咪真係慳水慳力? 邊隻牌子好用? 味道同明火自己係咁煲有無唔同呢?

thanks!!

男爵府

好媽媽勳章

係好慳火...我之前住得唔近媽咪, 又成日想放工有老火湯飲...我會返工前洗好晒d湯料, 如果要切, 就之前果晚整好...咁放晒d湯料同水之後大火煲15min, 再轉中火15min...之後放入真空煲...放工返黎, 再大火煲起左轉細火20-30min...都同明火有得fight架...
我果隻係buffalo

禁止訪問

男爵府

我用緊膳魔師
真係好慳石油氣架(因為我用石油氣 )

[ 本文章最後由 秋風 於 08-8-15 16:48 編輯 ]

男爵府

咁我想問除咗用來煲老火湯, 仲可以用來整咩食呢?

男爵府

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 chowhui97 於 08-8-18 12:16 發表

我會炆排骨,我d friend 會炆牛腩 (因我唔食牛),先炆霖 d 排骨,分成一合合放冰格,食時加d 南乳汁 =>南乳排骨,加d 咖喱 =>咖喱排骨,好方便㗎。

男爵府

我都用緊嫁..不過我一煲就煲1-2日..飲唔哂不停咁煲熱佢...不過煲多一日真係會出味D...

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Hi ivory0915, 我想妳幫我問吓妳的朋友怎樣用真空煲炆牛腩, 因今天我買了牛腩, 是我第一次嘗試, 謝謝!
原文章由 ivory0915 於 08-8-18 12:37 發表

我會炆排骨,我d friend 會炆牛腩 (因我唔食牛),先炆霖 d 排骨,分成一合合放冰格,食時加d 南乳汁 =>南乳排骨,加d 咖喱 =>咖喱排骨,好方便㗎。

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Me too, I also want to know.

Thanks.

原文章由 mickeyeva 於 08-8-21 17:27 發表
Hi ivory0915, 我想妳幫我問吓妳的朋友怎樣用真空煲炆牛腩, 因今天我買了牛腩, 是我第一次嘗試, 謝謝!

男爵府

我都想知呀!!

男爵府

唉~
諗左好耐...都唔知買真空煲好定係高速煲好

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-23 22:04 發表
唉~
諗左好耐...都唔知買真空煲好定係高速煲好

兩樣我都有, 不過我成日都係用高速煲, 因為煲45-60分鐘已經係老火湯, 高速煲一樣好慳火, 當大滾之後個煲發出"吱吱"聲就可以轉用細火煲!! 而真空煲就要明火煲20-30分鐘先可以放入個外殼度, 幾個鐘頭之後, 拎返出黎又要煲30分鐘咁上下, 其實時間加埋就等於用高速煲一次過煲既時間。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 mclam 於 08-8-24 00:10 發表

兩樣我都有, 不過我成日都係用高速煲, 因為煲45-60分鐘已經係老火湯, 高速煲一樣好慳火, 當大滾之後個煲發出"吱吱"聲就可以轉用細火煲!! 而真空煲就要明火煲20-30分鐘先可以放入個外殼度, 幾個鐘頭之後, 拎返出黎 ...

如果買真空煲,3人飲要咩size arm? (c6 like飲湯2-3碗)
邊度買平d?thanks

珍珠宮

原文章由 mickeyeva 於 08-8-21 17:27 發表

炆牛腩
我個 thermos 有食譜

將牛腩 & 所有材料滾 10-15分鐘
把煲移入真空煲內 3小時即可

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 ru_663th 於 08-8-24 01:10 發表

如果買真空煲,3人飲要咩size arm? (c6 like飲湯2-3碗)
邊度買平d?thanks

你要親自去睇下個size 先得喎, 因為個外殼都幾厚架, 你可以問下d sales!

如果照我既計算方法, 係每人會飲幾多碗湯, e.g. 每人2-3碗既, 3個人就落8-9飯碗水+2碗水(煲個陣蒸發左), 落左水既份量先落湯料, 要計埋d 湯料會唔會好吸水, 好似藥材個類, 如果d 藥材冇預先浸, 咁煲個陣會"索"左d 水, 你煲多幾次就會知個份量架啦!!

邊度平真係唔知喎, 不過通常聖誕或過年會平d !!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

mclam謝謝妳的回覆

我都好想買L字頭果隻高速煲
但係想請問果d"吱吱"聲會響幾耐架?
係唔係好大聲架?我老公唔俾我買高速煲就係因為話"吱吱"好刺耳同埋高速煲好危險喎.............
妳可唔可以俾d意見我呢?

原文章由 mclam 於 08-8-24 00:10 發表

兩樣我都有, 不過我成日都係用高速煲, 因為煲45-60分鐘已經係老火湯, 高速煲一樣好慳火, 當大滾之後個煲發出"吱吱"聲就可以轉用細火煲!! 而真空煲就要明火煲20-30分鐘先可以放入個外殼度, 幾個鐘頭之後, 拎返出黎 ...

男爵府

咁高速煲同真空煲啲味有無分別? 啲"湯咋"係咪會溶晒呢?

我遲啲會請工人, 睇火應該無問題, 但係我可能會一星期煲多幾次湯飲, 咁買個高速煲或真空煲有無用呢?? 高速煲駛唔駛插電呢?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 10:37 發表
mclam謝謝妳的回覆

我都好想買L字頭果隻高速煲
但係想請問果d"吱吱"聲會響幾耐架?
係唔係好大聲架?我老公唔俾我買高速煲就係因為話"吱吱"好刺耳同埋高速煲好危險喎.............
妳可唔可以俾d意見我呢?
...

"L"字頭個隻我未用過, 因為真係好貴!! 你可以去睇下示範!!
"吱吱"聲, 會係當水滾之後, 開始"噴氣", 就會有"吱吱"聲, 當聽到"吱吱"聲, 就轉用小火黎煲, 呢種聲會一路響, 直至煲好熄火, 熄火之後, (唔好即刻打開個煲蓋)個煲會進行自動放氣, 大約15-20分鐘, 放完氣之後先好打開蓋。
"吱吱"聲唔係好刺耳, 因為隻隻高速煲都唔同, 你可以去睇示範, 聽下d 聲。國產高速煲就危險, "L"字頭個隻煲出左好耐, 我見有d 媽咪都話用左成10年。我老公開頭都勁反對我買高速煲, 佢話好危險, 我冇理佢, 買左返黎之後, 教識佢用, 佢家陣成日都用, 我就差唔多日日都用黎煲湯, (老火湯都係水滾之後, 吱吱聲計45-60分鐘就煲好, 滾湯15分鐘已經攪掂), 我仲會用黎蒸年糕、蘿蔔糕、烚糭、炆豬手(炆豬手噴15分鐘夠晒), 上次老公怕唔淋, 噴左20分鐘, 成隻豬手散晒!!
基本上高速煲(唔係國產), 如果正確使用, 係好安全既。

平時煲老火湯要3個鐘, 高速煲用一個鐘就攪掂(3份1時間), 同埋佢因為開始噴就轉細火, 慳左好多煤氣。

如果你係用電磁爐, 買煲個陣要留意, 睇下電磁爐岩唔岩用!!

首頁

尾頁

跳至