論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好憎我個工人

佢來左己經四個多月, 我原本唔係揀佢, 我揀個係星加波做過, 點知去agent confirm個工人時, 佢就sale我話尼個好, 係香港做過, 又識廣東話, 又懂煮野, 我就信個agent, 揀左佢, 初初來時, 同佢講野, 佢完全無反應, 都估佢唔識廣東話, 于是就同佢講, 聽唔明唔緊要, 最緊要唔明要問, 佢點頭話知道, 但每次給佢指令做野, 佢都做錯, 有時我還會示範如何做, 但佢都竟然會做錯, 每次問佢明唔明, 佢都話明, 最攞命就係做野慢吞吞, 以前好似做慣少奶奶, 咩都唔識做, 每次發覺佢做野唔乾淨, 就問佢有無清潔, 佢每次都話有, 不過而家未洗, 但好明顯起碼幾日未洗過. 我有同個agent投訴好多次, 但都幫唔到我. 原本我對佢既態度最初都好客氣, 叫佢唔明要問, 但佢就好似當妳唱歌咁, 做咩都錯, 其實我真係好想抄過工人, 但老公話再請都好可能又係咁. 總之見到佢我會好勞氣.

大宅

Re: 我好憎我個工人

唔好為左個工人傷身.如果個工人唔好,我一定會炒.唔會諗咁多.

洋房

我之前係得x僱傭請咗個工人, 一樣係唔掂, 做咗兩個禮拜己經講大話, 結果我就炒咗佢喇, 補晒通知, 假期, 買埋機票同換咗另外一個agent搵工人, 加加埋埋駛咗成萬幾蚊, 真係肉都"赤"埋, 好彩而家新請嗰個超掂, 所以可能你都可以換到個好好多培o既工人都未定

大宅

winstenma
我上次個工人咪同你EXACTLY THE SAME LOR. 我個仲係菲姐來呀, 點都無諗過菲菲D英文係可似差成咁, 聽同講都唔掂, 又懶惰,又無COMMON SENSE. 趁依家順便呻一下,以下是其中一些事跡: 1) THERMAL 煲就連煲身一起放上爐煲,差D攪到火災,好彩個日是晨咁早,我在家;2) 鑰匙開左門就留在門上,無拔走, 等我放工回來至看見; 3)帶左佢兩次路(要坐巴士的), 問佢識唔,猛話識識識, 點知亞女夠曬鍾放學,至接到路人打電話來,原來佢連巴士站都未搵到,好彩我寫左個電話俾佢. 最攪笑是,當我立即放下工作去湊女放學後, 回到家門已經OVER一個鍾有多, 嚇然見佢還在閘前開緊個鎖, 開極都開唔到,要我開. 問佢點解咁遲至回家,佢依依哦哦,唔知佢講乜, 到依家我都唔知佢係因為唔識路返家定係開唔到個鎖,足足要攪上個半鐘! 仲有好多精彩刺激的事跡. 個時真是乜形像都無曬,因為日日都要責罵佢, 攪到聲沙,脾氣壞, 最慘連D小朋友都學埋我個惡樣. 因係唔想責罵她太多, 但佢就是我都未講完要佢做乜,佢就已經猛個YES,YES,YES. 乜都話YES之後又無做OR做錯曬, 次次叫佢做D好簡單的事都要反反覆覆講好多次, 仲要佢重覆一次我的說話才放心. 我足足捱左佢一個月有多, 日日都嘔心滴血. 依然沒有進步. 所以最後都炒左佢,我覺得一定要換, 我們不是TRAINNER, 我要的是一個真係幫到手的人!!

複式洋房

Eva

果然我個工人同妳有得輝, 其實頭一個月, 我己經好有耐性咁話比佢聽, 唔明唔緊要, 最緊要問, 但教佢做野的係我奶奶, 我奶奶都話佢唔點, 于是我就話想炒佢, 佢就話妳請0個個, 又係咁, 佢地D人本性係咁, 我就無聲出. 之後第二個月, 我己經變成一個潑婦般, 見到佢同我講明, 但又做錯野, 我就係咁閙, 閙到連我D仔女都學我如佢同佢地攞錯野, 又照閙, 由于見到係咁, 我又收歛左唔閙佢, 只好谷住到氣, 忍到晚上佢地睡覺我先話佢. 而家有朋友話介紹我請雙程証的中國工人, 我都想試下.

別墅

我都係 o係 得x請左菲傭, 都係好差, 打電話去投訴, 佢地都唔會跟進, 我都好想換工人.

伯爵府

好媽媽勳章

winstenma

我都試過搵雙程証的中國工人幫手, 因為

洋房

可能睇得大陸D恐怖新聞多,我唔敢諗大陸人,怕佢地為左錢乜都敢做! 又或者一個唔好彩,請左個想扼錢的人, 佢可以用舉報你用黑工為借口作一筆. 上次有單新聞,雇主在不知情之下用左個黑工,都要坐9個月呀!! 所以除非有極信得過的人介紹,否則可免則色啦!!

複式洋房

Kittymama

我個朋友話一請就請2, 3 個, 因為佢地倫住落來同我打工.

ccss

比妳講一講, 攪到自己都有d驚, 咁我真係要諗清楚先好決定.

伯爵府

好媽媽勳章

winstenma 寫道:
Kittymama

我個朋友話一請就請2, 3 個, 因為佢地倫住落來同我打工.

ccss

比妳講一講, 攪到自己都有d驚, 咁我真係要諗清楚先好決定.

講真, 兩三個輪住做喎, d野都唔會熟, 又唔會投入啦, 而且入家住, 真係要三思, 我自己請過, 諗番轉頭都覺得好彩. 可能我對佢冇要求啦, 諗住佢係過客, 所以佢舊年每次番

複式洋房

Hi rcsi,

Could you PM me the name of the agent please.

民房

有好多都係扮聽唔明,又或者扮蠢,咁佢地就可以做小D

伯爵府

You know there is a winning court case which was the agent giving false information to the employer. The agent had to compensate the employer.

侯爵府

畀面勳章

I personally believe some (perhaps most) agents don't verify the helper's personal information themselves, they don't ask them in details. The agents do their business in a routine way, because afterall, all the risk are on employer. I had an experience that I discovered a helper with 5 yrs taiwan experience actually stayed in taiwan without valid contract, the agent didn't know this piece of info. They just want to sell the helper out quickly and like fast decision employers (and most HK employers urgently need helper without fluent decision). So they don't borther about my business because I need plenty of info and I don't mind to wait for a good one. So I personally would call the prospective helper and ask them very detail questions and do role-play with helpers.

Unless there're more and more court winning cases which
agents are accused of giving false info, otherwise the quality and integrity of agents wouldn't improve at all.

daisy17772

[ 本文章最後由 daisy17772 於 08-8-19 23:09 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

樓主真係唔好嬲, 唔好唔開心, 我好明既, 我請既工人都係咁.......
我而家都好少嬲, EQ遘高過以前.....因為, 好似Eva話齋, 成日炳工人, 真係乜形像都無晒, 日日都鬧鬧鬧, 攪到聲沙脾氣壞, 亞囝都怕再平時佢最鐘意既媽媽(因為我個人燥左, 連亞囝都鬧埋), 亞仔仲學埋呢d衰野, 為左個咁既工人, 又點值得丫.......
既然係咁, 訓練下自己既EQ都好丫, 我進步左唔少, 不過都仲有鬧工人(炒之前鬧)

ps. 工人, 我都係由得嫲嫲教, 但工人好唔比面, 唔聽話不得止, 仲突登放嫲嫲隻飲水杯係糟仁底.......你話佢係咪真係蠢丫
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Hi

我明白你的心情, 我曾經是過來人, 我容忍了半年炒了她

因為我時常發怒影響了甲狀腺, 不要貼錢買難受

Best Regards,
Mandy

原文章由 winstenma 於 04-4-2 18:12 發表
佢來左己經四個多月, 我原本唔係揀佢, 我揀個係星加波做過, 點知去agent confirm個工人時, 佢就sale我話尼個好, 係香港做過, 又識廣東話, 又懂煮野, 我就信個agent, 揀左佢, 初初來時, 同佢講野, 佢完全無反應, 都估 ...

珍珠宮

原文章由 lormy 於 08-8-20 01:45 發表

係呀, 大陸人真係靠唔住, 又無保險, 有乜事就麻煩!

何止靠唔住, 係差到你估唔到. 我都試過外傭未到時, 請咗大陸人來幫手頂住吓, 諗住大家中國人好d啦, 點知佢地又懶又污糟又多籍口...

1) 幫bb沖涼可以唔駛洗頸同洗pat pat, 因為沖涼水會浸到.
2) 沖完涼條頸唔駛抺乾, 因為條頸露出來冇衫包住, 會自然乾, 結果條頸積埋d污積可以織冷衫.
3) 沖完涼唔駛抺身同抺摺位就咁著衫, e.g.格肋底,大髀同手較, 因為有包大毛巾, 結果大女心口生晒粒粒, 細女手臂生滿濕疹, 有粒粒唔出聲, 俾醫生話點解生到咁多至來睇.
4) 換片前唔洗手, pat pat生滿紅色粒粒.
5) d尿整濕咗條褲唔駛換, 自己會乾, pat pat 有尿片隔住冇問題, 沖涼至換衫.
6) 冬天時一個禮拜唔幫bb換衫, 沖涼淨係換和尚袍.
7) 成日講電話, 又大聲, 嘈醒bb都唔理, 蒸完奶樽攤到凍晒都未講完.
8) 洗完奶樽, 洗完碗, 成個洗碗盤同台面可以濕到養金魚.
9) 食飯時bb喊, 佢話"等我食完至理你吓", 當時我坐喺佢對面!

佢地係非法勞工, 表現又差, 都收$3000一個月, 2日假期, 包食包住, 我以後唔敢喇.

首頁

尾頁

跳至