想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB是否真的會小氣??

剛剛發現有BB但聽講BB會小氣,唔可以四圍同人講,究竟有冇根據,可信嗎?因真的很想向人家請教,分享呀!!
來看看毛霜的世界 ^_^ http://www.babyhome.com.tw/sonyamo[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78244/abc.gif[/img][size=large]來看看毛霜的世界

洋房

老一輩都係咁講,都係寧可信其有嘞

大宅

回覆 #2 narita 的文章

e生話如果未夠三個月就話比人知有三成可能會有小x機會..
而我只講了比屋企人和老闆知,好朋友都唔敢講
真係忍得好辛苦哎

大宅

係呀, 真係驚會小氣. 好多人話三個月以上先至好講.

別墅

其實點解會咁架呢??連e生都咁講..
吾通bb真係會知...

複式洋房

但係如果真係有o左,好難忍口唔講咩朋友知ga wor~...

禁止訪問

大宅

係呀, 如果有咗真係會好想講架, 同埋好多人都會成日問住啦. 就算冇人問都驚口快快爆咗出嚟啦.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

唔講出口囉,只暗示,好多人都係咁,我啲friend都知我努力緊,佢哋話到時俾暗示佢哋喎。

男爵府

其實係頭3個月陀唔穩定, 所以至叫唔好講啫, 如果你自問肯定陀得穩, 唱通街都無問題啦, 我果時陀亞女, 公司, 朋友同屋企個個都知, 而家亞女5歲幾啦

大宅

咁你會點樣暗示呀??

原文章由 nancy_city 於 08-8-22 20:22 發表
唔講出口囉,只暗示,好多人都係咁,我啲friend都知我努力緊,佢哋話到時俾暗示佢哋喎。

子爵府

我都係唔明, 點解連醫生都咁講0既....
如果我有左, 我諗我都會忍得好辛苦, 但我老公好衰, 肯定第一時間同佢屋企講...

大宅

冇ga,bingo前相議定啲表情呀、說話呀,好易呢,例如:「OK 」、「喜事將至」... ...
咁佢哋都會知ga la。

原文章由 Flyfive 於 08-8-22 20:26 發表
咁你會點樣暗示呀??

[ 本文章最後由 nancy_city 於 08-8-22 21:36 編輯 ]

大宅

而家有人問我, 我都係話"你仲心急過我阿媽, 有好消息會通知你啦!" 我其實bingo與否, 我都係一律咁答, 我費事d人多多事, 成日問住晒, 講真, 咁樣成日問人咪係比壓力人地, 仲吔要咁想知啫, 又唔關佢地事, 生仔係我同我老公的事嘛.

原文章由 nancy_city 於 08-8-22 21:35 發表
冇ga,bingo前相議定啲表情呀、說話呀,好易呢,例如:「OK 」、「喜事將至」... ...
咁佢哋都會知ga la。

複式洋房

我諗其實冇乜關係, 只不過係因為頭三個月都唔係咁穩定, 好似話5個會有一個小產, 如果真係不幸個個.... 咁....

所以過左3個月, 定左先好同人講囉...

不過如果講完會令你擔心, 咁就唔好同人講喇...

大宅

其實係因為未夠三個月時, 會有好多機會拕唔穩, 咁快話晒比人知萬一無左時又要話返比咁多人知, 唔係咁好囉.
呢個都唔係ONLY中國人既傳統, 我荷蘭既同事都話我知, 荷蘭人都係咁, 要過左三個月先會話比人知.

不過我自己7個星期都己經話左比好多人知

子爵府

原文章由 李露媚 於 08-8-22 22:02 發表
其實係因為未夠三個月時, 會有好多機會拕唔穩, 咁快話晒比人知萬一無左時又要話返比咁多人知, 唔係咁好囉.
呢個都唔係ONLY中國人既傳統, 我荷蘭既同事都話我知, 荷蘭人都係咁, 要過左三個月先會話比人知.

不過我自 ...

同意.不過如果講左太擔心就唔好講住

大宅

其實...公司的人吾講..好難架喎....
因為我自己份工係要成日周圍去...又要企得多行得多ge...又會成日坐車出去..好怕"鄧鄧下"...
如果早d講...咁就可以响office吾駛出街...但係...如果過左三個月先講....咁bb咪會危險d....
如果未過三個月講...又話怕bb小氣...咁可以點???
(雖然現在尚未有b...但都已經諗到呢方面啦~!)

男爵府

其實英國人都係咁架,
英國d 醫生都會叫d 大肚婆 12 weeks 之前唔好話俾人知
因為3個月前小產既機會好大,
如果一早同晒人講
之後又無左, 會好難受~

首頁

尾頁

跳至