嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb之前用dr. browns奶樽, 而家轉左chu chu, 不過佢厭奶都厭左好長時間下, 之前有睇過d post話有d懶bb, 用chu chu因為懶啜, 所以飲得小奶, 所以我早前買左1隻nuk 2號, 透明咀既奶樽比bb試下用(我個女而家9個月嘞!), 睇下關唔關懶啜事!
都有聽過nuk奶樽d奶流得比較快, 所以都比較小心咁用, 不過唔知點解, 我一比佢用, 個排氣孔就係咁流奶, 再唔係就個蓋邊漏奶! 整到好"呢hea"呀!
我想問nuk既奶樽係咪又拎得實d架, 同埋個排氣孔位係向上定向下架(我就向上囉!), 點知至唔漏奶架!

[ 本文章最後由 penny998 於 08-7-21 11:33 編輯 ]

男爵府

我BB8個月,一直都係用nuk奶樽及奶咀,但係無你所講ka問題出現.....
我估係個奶咀問題,BB咬奶咀咬得大力及咬得深,整到個奶咀"偏"晒咪流奶,
你試下....飲奶時個排氣孔向上,而且啜時唔好蓋過(啜過)個排氣孔.....奶樽個鎖頸位唔好拎得咁實,剛剛鎖到就ok.....

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都有出現呢d問題,不過而家知道,亞B唔肯飲果時,仲漏得快囉;有個方法,就係擰實D俾亞B放入嘴,等佢啜左幾啖之後,再擰鬆D,有泡泡向上出,掂哂

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲有,就係我囡四個月果時,唔知咩原因,奶嘴變大左,就一直用開二號奶嘴,呢排開始係奶入邊加糊仔(臨訓前果餐),用左另外十字型嘴果隻,好快飲哂200ML奶(日本雪印)+糊仔,有時肚餓仲要添加多D啊.

大宅

咩原來用nuk奶咀咁高難度架! 都用左9個月奶樽架啦! 今次真係比nuk考起呀!
我都唔知我個囡啜得大唔大力呀! 不過我個氣孔係向上架, 亦唔覺佢有啜過(蓋過)個氣孔囉! 如果將個蓋拎得太實, 咪入唔到空氣入奶樽度, 咁bb好難啜奶架喎??
個問題係佢一飲奶頭幾啖, 個氣孔就出奶嘞! 攪到我地成手都係奶, 又滴到bb d衫囉!
無辦法啦! 等我研究下先啦! 如果真係唔岩用唯有打入冷宮囉! 而家真係發覺, chu chu真係好好用呀!

大宅

原文章由 sharon26788 於 08-7-21 13:26 發表
仲有,就係我囡四個月果時,唔知咩原因,奶嘴變大左,就一直用開二號奶嘴,呢排開始係奶入邊加糊仔(臨訓前果餐),用左另外十字型嘴果隻,好快飲哂200ML奶(日本雪印)+糊仔,有時肚餓仲要添加多D啊. ...

唔該晒你呀! 不過唔好怪我多口講句, 健康院d姑娘, 唔建議用奶樽嚟食糊仔架, 始終都係用匙巾食會好d囉! 我有個親戚(在國內), 佢地之前又係用奶樽嚟餵糊仔比bb食(因為佢地貪方便, 怕用匙巾會食到周身都係), 攪到個bb 8-9個月大, 岩岩先肯用匙巾食粥粥咋, 仲會好似我地初初餵粥粥咁, 食到成面都係呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係.... 完全唔建議將米糊加入奶內用奶樽餵, 這樣只是令 bb 學習唔到吞嚥既技巧, 仲有機會導致 bb 大個懶 o趙野

要比 bb 知道, 食固然食物係要用吞嚥方法

我仔仔以前都有這問題, 完全唔識 o趙野食, 果時成1歲半..... d飯入面一有少許既肉, 或單獨比大舊舊少少既肉佢食時, 就會 "梗" 到嘔
(真係經左成半年特別既訓練, 才不再容易 "梗" 到乍)

男爵府

I have 5 pcs of NUK no.1 透明咀, anyone needs? It's new. Because my daughter is using the yellow one.

大宅

新手一問:
我想問下NUK 奶樽入面有舊白色蓋仔
要黎做乜GA?
點解上面O既媽咪話要先拎實
之後又要拎番鬆佢O既??

男爵府

when you go out, you can put the 白色蓋仔 under the 咀 to aviod the water comes out. But I never use it.

My daughter use NUK for 2 year, I didn't 先拎實
之後又要拎番鬆佢 war....

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我之前見過類似既post,用chu chu奶樽但就nuk咀會漏奶,佢地話個奶咀邊要zip入蓋邊,我試過,好好多

大宅

回覆 #3 shootertse 的文章

你出街要用白色蓋cover住先唔漏水

大宅

唔好意思, 我個 friend 個 b女用緊 nuk, 請問如果食奶時有聲 (chu chu 聲), 係唔係個奶咀唔 arm bb ar? (我阿仔唔會 ga)

民房

原文章由 panda_ruby 於 08-8-27 12:55 發表
唔好意思, 我個 friend 個 b女用緊 nuk, 請問如果食奶時有聲 (chu chu 聲), 係唔係個奶咀唔 arm bb ar? (我阿仔唔會 ga)

我B女都有這情況. 我個 b女3個月大,用緊 nuk1號medium奶嘴, 由1個半月開始飲奶時每啜一啖都有聲 (chu chu 聲), 而空氣就由奶孔進入而不是由nuk特設的入氣孔進入奶瓶,係唔係個奶咀唔 arm bb ar?你地BB有冇這情況?我朋友話佢bb冇聲的. 可以點改善?

首頁

尾頁

跳至