嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你哋BB有無胎誌/胎印
我BB腳踭位,背部,都有D藍色胎印,會唔會過多幾年慢慢退or會再深色D呢?要唔要同健康院醫生講呢?
我大肚時食咗2大樽,藍梅汁,有無關係呢?

複式洋房

我BB都有, 係頸後正中位置, 紅色一達

珍珠宮

原文章由 kkf2210 於 08-8-25 12:30 發表
你哋BB有無胎誌/胎印
我BB腳踭位,背部,都有D藍色胎印,會唔會過多幾年慢慢退or會再深色D呢?要唔要同健康院醫生講呢?
我大肚時食咗2大樽,藍梅汁,有無關係呢? ...

有係patpat, 而家21個月都無退過

伯爵府

我亞囡背同 PAT PAT 都有好多胎印, 最細既都有一蚊咁大, 兩年幾都冇退過, 唔知仲以為我虐兒添呀.

大宅

我2個女(大5歲半/細7個月)都係PAT PAT位置有,好大架上到尾龍骨位,大女嘅胎印而家都無影無蹤.細女就未有咁快退.

複式洋房

原文章由 kkf2210 於 08-8-25 12:30 發表
你哋BB有無胎誌/胎印

我睇書話呢d叫蒙古斑,無害,日本超過9成新生嬰兒或多或少會有呢d斑,多數會隨著bb長大而慢慢消失.

我仔仔唔單只腳踭同pat pat有蒙古斑,而且同老公一樣,印堂位(兩眉中間)同後尾枕有淺紅色胎印,e+13個月大都未消 >-<

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #2 BunBun00 的文章

我bb都係喎.....一粒好似白豆咁大....位置一樣

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #2 BunBun00 的文章

子爵府

係PATPAT到有....好似墨綠色(淺色), 一出世姑娘話BB有胎印

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女個喺隻左手手腕度....藍藍地色,一出世就有.....
嗰時我問姑娘佢話會跟一世,跟住又聽好多人話會愈大愈淡,唔知邊樣真!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

亞洲 bb, 個個 patpat 都有黑印 (我英國朋友講, 白人無)

我仔而家3歲半, patpat 黑印都未退晒

另外, 我仔仔係肚臍對下兩旁, 有2粒咖啡色胎印

別墅

我個b仲慘, 手腳pat pat背部全部都有胎印.

子爵府

我bb右手成隻手臂,由肩到手腕都有藍色胎記,同埋個pat pat都有,不過淡色少少,一出世就有啦!
初時都有d唔開心,不過後來就忘記左,反正呢d都係外表上o既野,
反而係我奶奶,唔俾佢著短袖衫,藉口話凍,其實係心理上唔想俾人知個孫有咁大塊胎印!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我仔除左個頭
全身都有d
好似俾我打到周圍瘀咁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我細仔又係咁呀, 背部睇成隻乳牛咁一撻撻呀.

原文章由 icookies1 於 08-8-26 11:19 發表
我個b仲慘, 手腳pat pat背部全部都有胎印.

別墅

有係patpat, 藍藍地色,一出世就有

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

My son has a lot all over his body. I did drink blueberry juice. So it is not your fault. Doc said if it does not fade by age 3, it never will.

大宅

好媽媽勳章

My daughter also got 3 spots :
- pat pat : small one (still the same as born)
- left feet : small size when she born, now getting bigger but the colour is lighter
- back of the body : very very big one! (still the same as born)

One of the nurse told me that it'll be gone by 1-year-old. My daughter is 1-year-old now, but still there. Another nurse told me that it'll be gone by 2-year-old. I hope so.

I was upset in the very beginning as my daughter can't wear those nice party gown in the future if the marks leave there forever. I also blamed myself to move & buy furniture when I was pregnant. But, I feel better after my daughter's god mother said to me that "as long as not on the face, who cares!" That's true, as long as my daughter is healthy and happy, that's fine.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你哋BB有無胎誌/胎印

今期baby-mo 都有講, 好詳細。

首頁

尾頁

跳至