論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

話説印姐來了不一個星期,就向agent投訴我不給她足膳食,。agent話:‘妳屋企食d野淡某某,又少油,她食唔下喎,重要早餐限死食ー個包(其實有涵既,$7ー個),邊樹掂呀!’就係咁,我聽取意見,早餐買一磅白面包,另提供butter, peanut butter, skimmed milk,而午餐提供雪藏雞翼、牛扒、雞脾及叮叮飯盒於雪柜,晩餐(我煮的)就跟我地差不多,但我會最後加多点調味,油、雞粉、另買了大樽chilli sauce比她加。

好啦!大家估下跟住点!白面包,日日買新既,日日都無吃.....去哂垃扱桶。午餐給她的雞翼、牛扒、公仔面、叮叮飯,食ロ左两星期話厭,唔食,日日要自己中午去街食45分鐘lunch。晩餐...去哂垃圾桶。早两日重興,呢頭叫她唔好掉我分給她的鎹,哥頭就係屋外後樓梯垃圾房見番。(係全部,有西蘭炛假包魚,加厘雞)。問她点解,她竟答:「唔知,唔係我掉!」咁我心想同呢d人講多都ロ徒氣,就話以後比$300做,毎月1号同16号出一半比牠,牠好開心話好.

咁第二朝,我use English 同印尼文notify牠有關此new安排。点知牠一看就不滿問:「乜唔係$600個月分两次比咩!」我又用左好耐時間解釋此乃合約條款。牠最後不滿地簽了印尼文,而不肯簽English version。我於是call agent問点搞,agent話$300点食一個月!重想同我講價。我即捷住話牠無ground同我講條件,因呢個係合約所容許既。最後,隻死印唔肯簽,於是我就remark信下面 "The maid refused to sign English version as she considers the Indonesian version shall take effect".

我請了エ人成十年,未試過連膳食都要我煩一大餐。(工作表現已經唔駛講,直頭係無表現,因為牠乜都無做,我完全没辦法睇到其表現。)呢隻野都要打包先至得架ロ勒!

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-8-25 10:54 編輯 ]

洋房

AGENT 都好有問題... 2者存心玩緊野,
你小心D呀.....

禁止訪問

大宅

索性炒左佢,請過個,唔洗佢咁串,叫佢返印尼乜都唔洗食.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 咩咩豬 於 08-8-25 11:03 發表

Actually I have hired another replacement already and it takes another 1 or 2 months or so. Of course, I won't keep such a rubbish in my house for two years.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

嘩!你請定另一個好d啦,有得食都話無得食,問題唔係你無得比佢食,而係唔啱佢胃口,做工人邊有做到咁架?大佬呀!一陣佢話要食燕窩,鮑參翅肚,你又比佢食,就左佢一次都算係咁啦,而家仲得串進尺?你個agent都要換啦,有咩理由會幚個工人屈你水架, 仲有如果個工人真係收你$300既話,你屋企d野食就唔好比佢食,少咁樣都同佢計數呀,收得你$就無資格食你既野
我個舊工人又係咁,我屋企既麵包,蛋糕佢唔係好like食,佢寧願自己買,但從來都唔會多多聲氣,唔係我唔比你食,係你自己唔食,咁係邊個有問題先
呢個工人養唔熟架

男爵府

同意, 索性炒左佢,請過個,唔駛自己煩 & 谷氣, 最好轉埋間AGENCY tim 呀....

原文章由 咩咩豬 於 08-8-25 11:03 發表
Cheers,

阿檬

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 7/f 於 08-8-25 10:49 發表
AGENT 都好有問題... 2者存心玩緊野,
你小心D呀.....

Agree. To tell the truth, this so called agent is recommended by my so called "friend" who is jsut a mother of my kids' schoolmate. She has abused my trust in her and did everything to me to my disadvantage. And now I realised it is late and I made up myu mind that from now on I am not going to get her involved in any affairs relating to the rubbish Yan.

別墅

如果工作冇表現仲要咁串,就炒得啦!

個agent都好離譜,有咩理由話$300唔夠,合約寫明嘅,有咩問題叫個工人同入境處/領事館投訴囉.如果咁都得,不如話合約列明嘅人工唔夠工人用.

水晶宮

回覆 #1 pollyw 的文章

炒ロ左イ巨啦, 咁少事都多多要求, 跟手應該重有好多事同妳爭取

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 amysnlee 於 08-8-25 11:08 發表
嘩!你請定另一個好d啦,有得食都話無得食,問題唔係你無得比佢食,而係唔啱佢胃口,做工人邊有做到咁架?大佬呀!一陣佢話要食燕窩,鮑參翅肚,你又比佢食,就左佢一次都算係咁啦,而家仲得串進尺?你個agent都要換啦,有咩理由 ...

Yes agree that I won't let her eat my stuff except rice and bread and water which will be always available..(cus I had the experience of being claimed my my ex-Yan through the labour dept, that's why I'm specially cautios about everything that I did to her) I notified it to her her in writing and asked her to sign for the a;llowance mainly because I want to have an evidence that there is a reason for chaning to provide $300 allowance instead of providing food, and I stated clearling in the notification that I will provide rice and bread and water in order to make it reasonable on my ise....guess there shouldn't be any loophole for this action....

I know that all she had done is for the purpose to push me to offer her food allowance (money), but she hadn't expected it to be suh little amount of money ($300). Anyway, this will only last for 1 or two months and afterwards, I would cut my relation with the so called "friend" agent forever.

大宅

pollyw
pls check pm, thanks

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 CINDYC 於 08-8-25 11:12 發表
炒ロ左イ巨啦, 咁少事都多多要求, 跟手應該重有好多事同妳爭取

Yes, firing this rubbish is a MUST.

BTW have you seen the picture of my rubbish Yan and how she takes care of my little girl? Heres the link:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1645993

水晶宮

回覆 #13 pollyw 的文章

Oh, I have viewed it previously.
In fact, pls trust your mind and eyes only i/o agent. Good luck!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 cutienat 於 08-8-25 11:09 發表

個agent都好離譜,有咩理由話$300唔夠,合約寫明嘅,有咩問題叫個工人同入境處/領事館投訴囉.如果咁都得,不如話合約列明嘅人工唔夠工人用. ...

Actually 一隻無表現、不合作、食野呀支呀左既朱西,重想我比$600膳食牠,末即係等於加牠人エ?!妳估而家我開善堂呀?!

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-8-25 11:50 編輯 ]

大宅

原文章由 ammon.wong 於 08-8-25 11:08 發表
同意, 索性炒左佢,請過個,唔駛自己煩 & 谷氣, 最好轉埋間AGENCY tim 呀....

YES. 一定要換agent , 叫個agent手上攬住d工人 , 無人幫襯佢 , agent就可以食西北風.

大宅

原文章由 cutienat 於 08-8-25 11:09 發表

個agent都好離譜,有咩理由話$300唔夠,合約寫明嘅,有咩問題叫個工人同入境處/領事館投訴囉.如果咁都得,不如話合約列明嘅人工唔夠工人用. ...

個agent話唔夠,咪叫agent認為要比幾多尾數由agent比囉.

別墅

pollyw

我覺得E D咁既工人, 你要小心處理, 如果炒佢, 最好係勞工署settle 所有費用, 免得佢煩.

大宅

好媽媽勳章

合約係寫明膳食費$300 1個月, 點解你個agent咁衰話點夠食....如果唔係簽合約黍做勿....況且係你工人唔食屋企野先比佢姐...好想比佢呀...
你一於轉agent及工人啦...好垃圾....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

又係 d 衰 Agent 政府幾時至會監管佢地呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...6

尾頁

跳至