單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

7月18日
不知又不覺的....
不知又不覺的, 傻子已經要升 K2了.

日子總會過去, 兒子總會長大. 但是這兩年, 他的成長, 實在是可愛得多了!

前些時候, 我嘔了, 他會來關心; 有些時候, 我不開心, 他不敢來煩我. 更可愛的是, 太多的時候, 他總是, 走過來, 走過去, 等我的鍚鍚抱抱, 和"攬實"!
覺得你很煩, 是我錯; 孩子, 對不起!

本來, 我肯定, 怎樣的人, 就會有怎樣的人生; 怎樣的爸爸, 就會有怎樣的兒子; 理所當然!

但是, 今天聽到了兩個字, 恩賜!

不再流淚了, 好嗎? 應該感謝, 對嗎? 因為, 原來這是恩賜!

易哭的爸爸!

大宅

加油

原文章由 酸棗仁 於 08-7-18 02:29 發表
7月18日
不知又不覺的....

日子總會過去, 兒子總會長大. 但是這兩年, 他的成長, 實在是可愛得多了!

前些時候, 我嘔了, 他會來關心; 有些時候, 我不開心, 他不敢來煩我. 更可愛 ...
感謝上天賜了一個錫我、愛我嘅小女孩(希希)給我

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

都唔係不知不覺嫁, 你得到的快樂與安慰, 都是你努力的回報

請繼續努力, 你會得到更多, 更好

祝各位 live happily ever after !!

7月18日
不知又不覺的....

前些時候, 我嘔了, 他會來關心; 有些時候, 我不開心, 他不敢來煩我. 更可愛 ...

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

加油呀,當小朋友再大啲開始同你傾心事既時候,你會仲開心,我仔仔已9歲,當我唔開心時,佢會好似大人咁同我傾計,當然頑皮既時候都會激到想死,但大多數時間都係開心,大家努力

別墅

係呀, 我個女都幾乖, 總之單親這條路唔一定係苦!!

原文章由 Lovely媽咪 於 08-7-18 13:10 發表
加油呀,當小朋友再大啲開始同你傾心事既時候,你會仲開心,我仔仔已9歲,當我唔開心時,佢會好似大人咁同我傾計,當然頑皮既時候都會激到想死,但大多數時間都係開心,大家努力 ...

禁止發言

別墅

恩賜??!! 哈哈哈, 咁我就衰過你喇, 我同阿女講話佢係我既包袱

不過佢係一個好可愛, 好美麗, 好得人鍾意, 我好錫的包袱

I have to admit that she's a burden to me, it's not easy, but I am still happy to have her be with me. I always told her that she is the best girl in the world, and it's true.

Thanks god for this little pretty burden!!

And I hope all of you the best.

7月18日
不知又不覺的....

男爵府

yes, my younger daughter also k2, same feeling, it is 恩賜

Tracy

複式洋房

原文章由 酸棗仁 於 08-7-18 02:29 AM 發表
7月18日
不知又不覺的....

我囡囡也是K2,我病了,她叮囑我吃藥。放工回家我說餓了,她很緊張問我沒吃午飯嗎?弄傷了立刻去拿藥水膠布幫我貼.....很窩心....很甜....
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

禁止訪問

男爵府

7月18日
不知又不覺的....

好文彩喎,爸爸!
暑假.....咁就過咗一半啦.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

在單親家庭成長的小朋友

係觀人於微的,對自己的親人係特別關心等......

我就係有呢一個特質 (9型人中的忠誠懷疑型無記錯應該係6號仔)
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

侯爵府

環保接龍勳章

小朋友的成長過程,是給我們的最大支持力量....
佢地小小的說話,已令我們心甜... ..
當小孩一天一天長大,我們就知沒有白費我們的心基....
人是要向前望的,....我們日後還有更多甜在心頭的事出現..
大家努力吧!

原文章由 awong97 於 08-9-1 01:56 發表

我囡囡也是K2,我病了,她叮囑我吃藥。放工回家我說餓了,她很緊張問我沒吃午飯嗎?弄傷了立刻去拿藥水膠布幫我貼.....很窩心....很甜....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

伯爵府

不記得哪一天了.

仔仔問: 爸爸, 我長大了, 你會不會死的?
我回答: 會的, 我老了便會死!

他哭了很久, 而且, 從來沒哭得這麼難過, 哭成這麼樣的面容..... 印象中, 就像我與爸爸永別時一樣! 好心痛!
.
.
.
.
今天, 接他放學. 老師走出來找我, 怕了, 怕他又要被老師投訴了......

老師說: 你仔仔好乖, 好生性! 今天講環保....離開房間, 要關燈等等....你仔仔話- "我都要慳翻D錢, 留翻比爸爸!"
.
.
.
偶爾, 能夠親嚐這些兩父子的故事, 夫復何求?

7月18日
不知又不覺的....

前些時候, 我嘔了, 他會來關心; 有些時候, 我不開心, 他不敢來煩我. 更可愛的是, 太多的時候, 他總是, 走過來, 走過去, 等我的鍚鍚抱抱, 和"攬實"!
覺得你很煩, 是我錯; 孩子, 對不起!

本來, 我肯定, 怎樣的人, 就會有怎樣的人生; 怎樣的爸爸, 就會有怎樣的兒子; 理所當然!

但是, 今天聽到了兩個字, 恩賜!

不再流淚了, 好嗎? 應該感謝, 對嗎? 因為, 原來這是恩賜!

易哭的爸爸!

伯爵府

一直都好想覆你, 平常心面對啦, 做好自己的本份......然後等....個故事一日未完, 一日都有新發展的, 對嗎?

原帖由 瑤瑤爸爸 於 08-9-1 09:29 發表
你唔好灰心呀..你都好起碼可以睇住佢成長, 我已經無咁既機會, 在佢最可愛最得意既時候已離開左我, 可能到佢十幾歲返黎個陣先見倒佢, 到時變成點既樣我都唔知, 所以單親媽咪和爸爸都一樣會受傷害, ...

男爵府

小朋友就係咁~雖然我大仔k1~我比細仔(蚊)頭髮~佢會走過黎話(ho)返我~見到佢咁~我都覺得佢真係大個仔了~

洋房

加油爸爸!你應趁此机會教小孩子要如何勇敢.堅強去渡過這艱難,而且小宝貝還會讚我是出色的媽咪,好彩有妳咋!我最愛妳因妳是我嘅一百分媽咪o我的小宝貝亦是K2,他還會為我禱告求天父保守我,現在的小孩子很叻架!

努力.加油

平安不是沒有生活艱困.而是有力量勝過這艱困

願主祝福你和你的貼心宝貝!!!

大宅

原帖由 酸棗仁 於 09-1-15 00:17 發表
仔仔問: 爸爸, 我長大了, 你會不會死的?

我阿女都問過相同的問題,這問題反映了他們內心的不安和恐懼,作為單親父母,這是不能逃避的痛。但我相信時間和愛是我們和他們的良藥。
我但求能夠一一去數清楚......

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 awong97 於 08-9-1 01:56 發表

yes,很窩心

首頁

尾頁

跳至