自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

分開買微波爐同焗爐好定係買微波+烤焗爐好?

大家俾下意見?

同埋買咩牌子好呢?
好好過每一天......

大宅

我係分開嘅!
微波爐我只會用黎番熱, 唔會用黎煮熟食物

男爵府

我都係分開買, 是旦壞一樣都唔洗成個換, 2合1貴好多呢

同埋我睇過2合一個size 深好多嫁, 無咁好擺位

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我屋企個微波爐有烤焗功能, 我會用嚟焗雞翼, 整下蒜蓉包, 但若果整曲奇, 蛋糕, 整肉排, 我係會用焗爐整囉, 所以我屋企2樣都有.....

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我覺得分開買好,我兩樣都有,微波爐我唔會煮生野.用烤焗爐煮熟食物.

大宅

醒目開學勳章

我係分開.. 因為我覺得微波+烤焗爐. 焗出嚟唔夠焗爐好..

珍珠宮

多謝各位, 我都諗住分開買, 雖然個廚房細, 不過我都諗住買個架黎放, 分開買微波爐同焗爐, 因為我好想自己焗cookie呀!

公爵府

我用2合1架, 樂聲牌. 好好用, 慳地方, 爐溫準過普通焗爐

子爵府

睇吓邊隻啦, 有D2合一的跟本無焗嘢的能力,即焗唔到餅同蛋糕!!

原文章由 alik 於 08-9-7 14:41 發表
我用2合1架, 樂聲牌. 好好用, 慳地方, 爐溫準過普通焗爐

子爵府

原文章由 fattypiggy 於 08-9-7 13:45 發表
我係分開.. 因為我覺得微波+烤焗爐. 焗出嚟唔夠焗爐好..

我都覺得係,所以我分開買

公爵府

原文章由 d2343130 於 08-9-7 16:50 發表
睇吓邊隻啦, 有D2合一的跟本無焗嘢的能力,即焗唔到餅同蛋糕!!

我那款變頻式, 有微波, 蒸氣, 燒烤, 烤焗, 乜都有. 絕對焗到蛋糕同餅, 麵包

好過一部微波一部焗爐咁阻地方

珍珠宮

原文章由 alik 於 08-9-7 21:47 發表

我那款變頻式, 有微波, 蒸氣, 燒烤, 烤焗, 乜都有. 絕對焗到蛋糕同餅, 麵包

好過一部微波一部焗爐咁阻地方

我想問下你果部係牌子咩型號?同埋幾錢呀?

大宅

回覆 #11 alik 的文章

alik我都有一部, 應該係同你個部一樣. 不過我仲未好識用, 因為平時都唔會煮開野.
想問你整過d咩呀, 等我參考下.

公爵府

我那部係4年前左右買, 樂聲已轉出其他款了. 不過見電器鋪仲有得賣(大約$4k左右), 係NN-J993

我用黎過焗蛋糕, 整麵包(佢另外有個溫度係俾你發酵麵糰用, 30度, 超正), 曲奇. 我鍾意佢容量夠大, 30L, 焗嘢唔使分好多次.

至於燒烤, 烤雞翼, 羊架, 扒類同串燒. 另外用過微波爐做解凍, 溶雪剛剛好, 唔怕整熟d肉(其他微波爐會).

我之前係在一間整餅學校上左幾次堂都係用佢的, 覺得好好用. 間學校有promotion, 賣$3800, 即買.

[ 本文章最後由 alik 於 08-9-8 18:38 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 alik 於 08-9-8 07:41 發表
我那部係4年前左右買, 樂聲已轉出其他款了. 不過見電器鋪仲有得賣(大約$4k左右), 係NN-J993

http://images5.fotop.net/albums5/alisonkpy/alisonkpy/NNJ993_pic_big.jpg

我用黎過焗蛋糕, 整麵包(佢另外有個溫度 ...

要成4000咁貴呀!

分開買兩件野我諗住2000鬆啲架咋!

係咪真係要咁貴架?

珍珠宮

我上樂聲個website睇過啦,

NN-CS596A
「變頻式」蒸氣烤焗微波爐
容積 : 27 升
烹調火力:
(一) 微波:1,000 瓦特
(二) 燒烤:1,600 瓦特
輕觸及旋鈕式操作
HK$ 3,580
http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_225.aspx

NN-GS597M
「變頻式」蒸氣烤焗微波爐
容積:25 升
烹調火力:
(一) 燒烤
(上) 光波 1,000瓦特
(下)石英管 600瓦特
(二) 微波 : 1,000 瓦特
輕觸式/雙簡易旋鈕系統操作
HK$ 2,980

http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_562.aspx

呢兩部邊部好啲呀?

男爵府

回覆 #1 jacquesau 的文章

請問邊隻牌子0既焗爐好呢?? 最好可以烤雞個隻

子爵府

我用596A
成品

原文章由 jacquesau 於 08-9-8 14:50 發表
我上樂聲個website睇過啦,

NN-CS596A 「變頻式」蒸氣烤焗微波爐 容積 : 27 升
烹調火力:
(一) 微波:1,000 瓦特
(二) 燒烤:1,600 瓦特
輕觸及旋鈕式操作
HK ...

珍珠宮

原文章由 szewan 於 08-9-8 17:13 發表
我用596A
成品?ib_____DtQHCZ.XR

http://f20.yahoofs.com/hkblog/0wNqhMaeEQ24T7vBiBzWawAmgA--_2/blog/ap_200707171 ...

果然係焗面包都ok喎!

咁烤雞果啲ok嗎?

子爵府

烤雞又未試過, 而蒸魚就very good la
原文章由 jacquesau 於 08-9-8 17:28 發表

果然係焗面包都ok喎!

咁烤雞果啲ok嗎?

首頁

尾頁

跳至