跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔快歲半了,仍未識行...已用了好多方法都無用...
我已經無心機..有點灰心...
Sammi Tai

大宅

順其自然啦,我有個朋友成六歲先識行,(前幾日先聽佢講返,有少少嚇親我!!)不過見佢E家已經係兩個BB嘅媽咪,好正常,好高大添,

子爵府

唔好灰心啦~ 小朋友呢 d 野冇得迫. 唯有 'tum' 佢.
可以試下比個大人玩的 fit ball 佢推.
我大仔當年就係咁, 好快就識行.

同埋, 你 bb 會唔會推住 d 野行呀? 例如: 椅/ 車仔 ......
如果連呢樣都唔會, 就要留意下喇~

我細仔都係 211 bb, 都係識行一個半月左右咋~

[ 本文章最後由 yau_grace 於 08-7-20 22:07 編輯 ]

大宅

e, 我個仔又係211 呀, 佢1歲前 2月8日完全放哂手自己行
我有個朋友個仔大3個月, 佢個仔16個月都唔識行帶左去私家醫院做評估, 話佢學習呢方面係遲緩(唔記得話遲緩幾多個月), 咁之後睇醫生同物理治療, 後來18個月大剛剛行出人生第一步

複式洋房

其使咁担心,每個bb都係獨一的,幾時識行,個個都唔同,只要佢健康,正常,冇問題就ok啦,我識得朋友d bb都有成2歲至識行,咁e+米一樣同一般小朋友咁活躍,好明白做媽咪個份担心,我個囡都係211,好多野我都覺得佢比人學得慢,結果佢自自然然咁就得左,所以都係唔好同人比較lu,你個bb好快識行ga la..放心

別墅

BK Milk勳章

我都好明白你嘅,因為我囡囡都係呢個月先行得好d, 我女係218的, 之前兩個月開始同佢上playgroup, 全班得佢一個重末識行,人地d BB一個個會周圍走,只有自己個係度爬爬下,都好驚gar…不過要比d信心bb同埋自己, 同佢practice多d, 比佢見下其他bb, 佢就會模仿,好快就會自己行起來, 放心啦, 我bb都得, 你bb都一定得…

民房

回覆 #1 sammitai 的文章

順其自然啦,千其唔好強迫佢,你迫得太緊,佢返而唔行,我之前放bb在綱床,搵d佢喜歡的玩具同佢玩.引佢企起身,佢就扶住床邊慢慢學行.唔妳太擔心

大宅

Hi,我個b都係211架,佢14個半月先識行,慢慢嚟啦!我個b之前都係唔肯行架,有一日突然間話行就行啦,仲無乜點跌過.

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

大宅

原來都有幾多211bb, 不如我地攪個gathering 呀~

大宅

回覆 #1 sammitai 的文章

你用張Ikea的膠的椅子(唔貴的), 返轉佢,有四隻腳的;比佢學.佢會快些學嫁.
你試下啦.

大宅

原文章由 barrybbmami 於 08-7-24 11:14 發表
原來都有幾多211bb, 不如我地攪個gathering 呀~

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

珍珠宮

畀面勳章

我個囡070225之前末識行,於是帶返playgrounp,點之返左二堂已經識行,因為見到d bb識行去取東西,所以令我個囡識行原因,你試下啦,幾 work。

民房

我囡囡都係211bb,佢見到人跑步就學, 最愛模仿, 你試下啦, 會快識行

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

我隻百厭豬都係211B,佢過了生日2個星期先開始敢放手行!

Sammi, 妳囝囝企唔企得穩&平時會唔會扶住野四圍行呀? 如果會可能佢只係唔敢行出第一步遮!

原文章由 barrybbmami 於 08-7-24 11:14 發表

好呀!

複式洋房

他扶住行都可以,想去邊都叫我來拖住手行.
已經做了半年物理治療,他有23-24磅,每次抱他去都辛苦...
我奶奶又時常話我 (都唔知你點生,未見過d小朋友1歲都未識行)
我外家d人又話我唔識帶bb.
好大壓力.....所以我都唔敢帶仔仔去見d親戚...
Sammi Tai

大宅

Sammi, 唔好比太大壓力自己, 人地點講係人地o既事, 照你咁講你bb係想行, 只係未敢放手行(佢個人夠穩陣喎 ), 唔係唔識行, 你要對bb 有信心呀, 比d 時間佢, 加油呀~

公爵府

好媽媽勳章

維尼16個月零3日至識行咋, 都算好遲架

你屋企地下係咪鋪晒軟墊? 係的話, 放手同佢玩, 比佢多d練習, 跌下仲好, 佢知跌知危險, 可以增強平衡感.

個個小朋友發展都唔同架啦, 唔好比較, 盞自己有壓力. 加油加油!!!

公爵府

我小b上兩個星期至識行, 大b仲成18個月至識行!
唔洗擔心, 係時間問題姐~

複式洋房

快19個月了,仍未識行,點算呀!
Sammi Tai

大宅

咁歲半返健康院評估, 姑娘有咩建議呀?

原文章由 sammitai 於 08-9-8 00:15 發表
快19個月了,仍未識行,點算呀!

首頁

尾頁

跳至