烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

今日我買好晒野, 準備整蛋糕, 點知我阿媽話我月經黎緊, 蛋糕唔會發架wor... 係咪真架?? 有冇人有經驗呀?? 如果蛋糕唔得, cookie又得唔得呢? thx~

伯爵府

唔係呀麻?我都係第一次聽。。。。。。mouth:
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

你亞媽係咪玩你咋!
咁搞笑既野都係第一次聽

大宅

原文章由 tsuitung 於 08-9-10 18:09 發表
唔係呀麻?我都係第一次聽。。。。。。mouth:

me too mouth: mouth: mouth:

mandyho

侯爵府

咁係咪你地都試過m黎時做蛋糕, 蛋糕出黎都ok呢?

係, 我就去開工架啦~~ hehe~

男爵府

原文章由 stephenietam 於 10/9/2008 09:52 AM 發表
今日我買好晒野, 準備整蛋糕, 點知我阿媽話我月經黎緊, 蛋糕唔會發架wor... 係咪真架?? 有冇人有經驗呀?? 如果蛋糕唔得, cookie又得唔得呢? thx~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 stephenietam 於 08-9-10 06:21 PM 發表
咁係咪你地都試過m黎時做蛋糕, 蛋糕出黎都ok呢?

係, 我就去開工架啦~~ hehe~

蛋糕發唔發都係睇整個位手勢好唔好、食譜好唔好同用料是否正確,唔好學妳阿媽咁迷信
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

乜d 蛋糕都會知你d m 黎緊架咩?
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

吓 ...第一次聽喎 , 你阿媽唔想你整蛋糕咋 ?

男爵府

原文章由 mclam 於 10/9/2008 12:13 PM 發表
乜d 蛋糕都會知你d m 黎緊架咩?

連真正"大姨媽"都咁講,
咁即係冇問題啦!
樓主可以放心整蛋糕~~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢d應該係傳統話過年時整年榚 , 老人家話 m 係"烏租野" , 所以古時家家戶戶過年時吾準女人m黎既時候整野 , 吾則果一年有份食既人都會行衰運架
樓主放心整啦 只要係手勢好就一定會發啦

侯爵府

各位,

唔知我手勢真係差, 定係我阿媽開口中, 我個蛋糕就係"完全"唔發.. (但味道係okay o既)

侯爵府

Don't cry. Try again la.
:-D :-D :-D :-D

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我俾個topic嚇親!! 咩年代呀????

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

+oil , 我吾係 m come既時候 , 整蛋糕都發吾起架 , ,但味道係無得頂

原文章由 stephenietam 於 08-9-10 21:11 發表
各位,

唔知我手勢真係差, 定係我阿媽開口中, 我個蛋糕就係"完全"唔發.. (但味道係okay o既)

男爵府

原文章由 stephenietam 於 08-9-10 21:11 發表
各位,

吓....唔係伯有開口中呀, 還是妳唔記得落泡打粉呀
我真係未聽過喎
或者妳再試多次

子爵府

我前2日m come都整過喎,仲發得好令tim
未經本人許可, 不得轉載

侯爵府

原文章由 秋風 於 08-9-10 21:49 發表

吓....唔係伯有開口中呀, 還是妳唔記得落泡打粉呀
我真係未聽過喎
或者妳再試多次

海棉蛋糕就唔洗落泡打粉架... 總之失敗...mouth:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 stephenietam 於 08-9-10 11:13 PM 發表

海棉蛋糕就唔洗落泡打粉架... 總之失敗...mouth:

如果係新手,海綿蛋糕唔係易整架,唔好咁多心,做多D一定得。

妳係用分蛋法定全蛋法呀?
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

月經黎緊, 蛋糕唔會發架!!!!

首頁

尾頁

跳至