家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

AIA 係AIG 既全資子公司

關係就係:

AIG =面包師傅
我地既錢 =面粉
信託基金 = 面粉倉
投資回報 = 面包
積金局, 保險監督委員會, 証監會 =面粉倉主任

依家面包師傅做面包,
係要經主仕監管下先可以做包攞到面粉
面粉係屬於面粉倉, 唔係面包師傅,
依家只係面包師傅話唔做啦...

對MPF的影響

MPF係AIA HK做TRUST 同HSBC做保薦人
同埋UNDER香港積金局監管~
其實大家投資既錢係哂信託基金到,
AIG只係執行投資, D錢唔係佢手,
所以唔係佢既資產

對保單的影響

保單係受保險監督委員會看管,
唔係AIA執粒就咩都無...

保單係AIA既資產,
其實每做一張保單都有相對既儲備金額放係香港既信託基金到....
假如AIG清盤, 保單既CASH VALUE會列入清盤資產裡面,
保險公司係用你地既保單做抵押借錢,
而唔係直接攞你地既錢去投資佢自己野
(投資相連保單除外)

最後, 會因應你既供款俾番你,
當然, 可能會未咁快, 不過一定唔會咩都無~

對投資相連保單的影響

回報同紅利少左, 不過都係一定唔會咩都無為
因為佢地都係以信託形式運作,
唔係AIG既資產, 係獨立既....

依家就好似股票停牌咁,
佢唔運作TRADE, 不過唔會無哂....
仲要大家既錢唔係AIG既資產,
只係唔幫你投資住 (假如佢清盤)
而唔會吞左大家既錢....

希望以上既解釋幫到大家....

我有積金局執照....mouth:
不過我澄清我唔係AIA同保險公司既人~
強烈推薦中國人壽~

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

Very useful sharing, thank you.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Thanks for your sharing.....Very useful

★★★★

子爵府

明白哂,睇完你講都無咁驚

原文章由 bobomami 於 08-9-16 20:08 發表
Thanks for your sharing.....Very useful

等待驗證會員

好多謝你既講解呀!

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我自己份保單都係aia同manulife~
供左10年...我當然都關心...
強烈推薦中國人壽~

複式洋房

thank you 哂你呀!!

民房

看了你的解釋都定dmouth:

男爵府

真係唔該曬!

大宅

樓主,
恕我直言....你吾使PM俾我啦,我無擔心喎,我都無買AIG(我吾識你個喎,你有積金牌???你造agent咖????我哩行都識好多人咖...牌我自己都有考咖...but個牌對我都無用,我都費事去renew...),AIG事件對香港市民有無影响還須時間証明,你嘅"心意"我亦心領,多謝~~~

但我想話俾你知,兩個星期前,哩道有個bk mom俾電話我,問我好吾好入AIG嘅股票,我劈頭第一句叫佢吾好入.....佢最終無入,如果佢入左...佢而家點算???相信我知嘅嘢絕對吾俾你小.......

有時面對哩啲news.....應需由時間去證明...但我見你不斷在任何有關AIG嘅topic澄清AIG嘅事.....又PM俾我....又好似有點兒那個....

別墅

原文章由 apanman88 於 08-9-16 19:12 發表

關係就係:

AIG =面包師傅
我地既錢 =面粉
信託基金 = 面粉倉
投資回報 = 面包

依家面包師傅做面包,
係要經主仕監管下先可以做包攞 ...

Excellent, apanman88

我冇 Lehman 窩 輪, ....or AIG 保單, .... 不過都要講聲 thank you

大宅

原文章由 餃次子 於 08-9-16 22:42 發表
樓主,
恕我直言....你吾使PM俾我啦,我無擔心喎,我都無買AIG(我吾識你個喎,你有積金牌???你造agent咖????我哩行都識好多人咖...牌我自己都有考咖...but個牌對我都無用,我都費事去renew...),AIG事件對香港市民有無影响 ...

OR....講真香港地係心身邊都有個AGENT既...
識得多人好正常....

我個牌呢係我以前做證券分析個時考既~
好多做證券既都有保險LICENCE既~
呢個係公司入積要求JEI~...

其實你都考過牌,
你應該奇怪點解咁多朋友會咁擔心自己張單....

就係可能佢地做單時唔夠清楚張單既TERMS所至....
我見呢度咁多人出POST想了解咩事...
我只係中合埋一齊講等大家安心D.....好意JEI~

我見你咁激動係另一個POST咁講,

我吾系話mpf有無影响,而系當我65歲拎番佢嘅時侯只系保番本炸(照而家全港mpf统計系蝕8%-20多%,俾佢哋甘輸法..),甘我洗嘜供俾佢哋?我寧願自己蓄或自己去投資,輸左我都心甘命抵丫對嗎?

我以為你唔清楚MPF,
唔知道保本基金真係唔會蝕呢樣野....
(因為佢係買政府債券或者定期存款收息, 係儲錢)
積金局HOMEPAGE:
http://www.mpfa.org.hk/tc_chi/mpf_edu/mpf_edu_mftf/popup_mpf_funds.html

人地見到真係會誤會係20%GA~
所以唔直接叫你睇呢個POST咁白JA....
SORRY, 我唔知你都咁勁....見笑....mouth:
強烈推薦中國人壽~

大宅

原文章由 RCheng 於 08-9-16 23:01 發表

Excellent, apanman88

我冇 Lehman 窩 輪, ....or AIG 保單, .... 不過都要講聲 thank you

多謝你呀....
我都成日睇你既POST....好有用~
強烈推薦中國人壽~

大宅

我諗你誤會我系另一個topic所講嘅嘢,個班媽媽早排真系系bk出左事,損失慘重...作為朋友見到佢哋甘亦都"鄧"佢哋心痛,而家個市甘,我吾通要睇住哩道啲bk mom死????其實你知吾知啲基金點樣系"股"市場運作咖????你有"積金牌"吾代表你精通股市炒作喎....
原文章由 apanman88 於 08-9-16 23:25 發表

OR....講真香港地係心身邊都有個AGENT既...
識得多人好正常....

我個牌呢係我以前做證券分析個時考既~
好多做證券既都有保險LICENCE既~
呢個係公司入積要求JEI~...

其實你都考過牌,
你應該奇怪點解咁多 ...

大宅

Thank you 你詳細解釋.

請問你係咪做基金經理嫁..

原文章由 apanman88 於 08-9-16 19:12 發表

關係就係:

AIG =面包師傅
我地既錢 =面粉
信託基金 = 面粉倉
投資回報 = 面包

依家面包師傅做面包,
係要經主仕監管下先可以做包攞 ...

大宅

原文章由 餃次子 於 08-9-16 23:36 發表
我諗你誤會我系另一個topic所講嘅嘢,個班媽媽早排真系系bk出左事,損失慘重...作為朋友見到佢哋甘亦都"鄧"佢哋心痛,而家個市甘,我吾通要睇住哩道啲bk mom死????其實你知吾知啲基金點樣系"股"市場運作咖????你有"積金 ...

係呀...我都有聽過有BK MUM係另一個FORUM
到中過招.....
你防我都無可口非既........
希望我地係一場誤會啦好嗎?
強烈推薦中國人壽~

大宅

原文章由 jackie_lau2000 於 08-9-16 23:40 發表
Thank you 你詳細解釋.

請問你係咪做基金經理嫁..

E.....我係佢地後面班人......
佢要我既資料做野LOR..........
見笑......mouth:

講多次....10000000個唔係AIA....HAHA
強烈推薦中國人壽~

大宅

好...希望你吾系打手兼保險agent.... 那那那~~~~哩道有好多mami造證咖.....mouth: 都系個句,bk mami小心啲啦 你哋塭奶粉銀好辛苦咖,無謂造水魚啦 .
原文章由 apanman88 於 08-9-16 23:42 發表

係呀...我都有聽過有BK MUM係另一個FORUM
到中過招.....
你防我都無可口非既........
希望我地係一場誤會啦好嗎?

大宅

原文章由 餃次子 於 08-9-16 23:48 發表
好...希望你吾系打手兼保險agent.... 那那那~~~~哩道有好多mami造證咖.....mouth: 都系個句,bk mami小心啲啦 你哋塭奶粉銀好辛苦咖,無謂造水魚啦 . ...

多謝你呀....
我以前做證券好多打手做莊....
成日係U wants開post放料.....

呢度都好多保險agent...不過呢期唔見哂...
我係度講緊月供股票利弊
佢就send個post叫我買保險....話股票呃人....
強烈推薦中國人壽~

首頁

尾頁

跳至