跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb就黎8個月啦, 一直都係全人奶, 不過近日身體開始勞累, 開始想幫bb戒人奶, 但係又好唔捨得, 唔知大家打算餵到多大呢?

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 佩兒 於 08-9-17 13:57 發表
我bb就黎8個月啦, 一直都係全人奶, 不過近日身體開始勞累, 開始想幫bb戒人奶, 但係又好唔捨得, 唔知大家打算餵到多大呢?

我都係餵左8月多d, 餵到幾時?隨緣lor, 因為太多野唔到我控制, 好以奶量啦, 阿仔o既口味及其他轉變等, 但我一定唔會主動戒人奶, 因為是我同仔仔的福氣.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都仲餵緊呀, 不過呢兩日開始減到一日只泵1次lu.........

都幾唔捨得..... 但全泵型, 真係好攰......見個女(大吉利是)無乜病痛, 就想停左佢, 等我放工就可以成日痴實佢.......

禁止發言

大宅

我都仲餵緊,都唔知可以餵到幾時?現在只早晚埋身餵,唔知可唔可以維持到奶量呢?不過都開始要補奶粉了,希望可以餵到1歲

複式洋房

我個係大半人奶b,而家餵到7個半月,下個月轉新工會試只早晚埋身,直到無奶為止。
好唔捨得,但無收入更加唔得

男爵府

醒目開學勳章

跟妳的諗法一樣 我會努力餵人奶直到bb唔需要或自己冇奶為止

原文章由 mianyang_99 於 08-9-17 17:05 發表

我都係餵左8月多d, 餵到幾時?隨緣lor, 因為太多野唔到我控制, 好以奶量啦, 阿仔o既口味及其他轉變等, 但我一定唔會主動戒人奶, 因為是我同仔仔的福氣. ...

大宅

大家都好努力啊 , BB們真是幸福啦
我BB一直都全人奶, 因為成日要泵奶, 所以而家手腕同肩腰都有勞損, 所以諗住淨係餵早晚, 咁係OFFICE就唔使泵, 不過而家仲十五十六, 因為真係好唔捨得, HEHE

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

未病過......巧勁呀!!!
touchwood 我個女只係病過2次...... 但都好快好返....
希望佢可以keep住身體健康啦;

原文章由 陳家大少奶 於 08-9-17 21:58 發表
我仲餵緊,不過現在只供應得 1/4的食量,不過最高峰都係得 3/5,我打算餵到無得餵為止,我小b都係從未病過,又肥又白,我吾想停啊,可惜我估這日不遠了! ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個b都係全人奶,現在8個幾月啦!08年1月8日bb,都係未病過,除左出牙仔發燒,我打算喂到個b1歲先決定。

民房

i feed my bb with breast milk+ milk powder + congee now and hope i can feed him breast milk till he is 1-yr-old.

he is very healthy as well:)

大宅

我BB都無病過, 所以都好開心
近日D奶粉又有問題, 好似而家停又唔係好岩時候, 不過要餵人奶我戒口戒得好清(因為BB有濕疹), 有時都覺得好唔方便, 唔知大家有無戒口呢

別墅

Am still breastfeeding my baby. After she introducing congee, the milk demand is not as high as before. I believe after introducing 2 x congee per day, feeding breast milk will become easier as we don't need to worry about the quantity too much.

I only stop eating those food which will hinder milk production. For others, I still eat as usual.

原文章由 佩兒 於 08-9-18 23:20 發表
我BB都無病過, 所以都好開心
近日D奶粉又有問題, 好似而家停又唔係好岩時候, 不過要餵人奶我戒口戒得好清(因為BB有濕疹), 有時都覺得好唔方便, 唔知大家有無戒口呢 ...

大宅

我都係咁諗

原文章由 sukishan1217 於 08-9-17 16:57 發表
我個b都係全人奶.但我冇諗過邦佢介.我打算餵到佢自己唔食
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

我都仲埋身餵梗,bb 都係除咗出牙發燒兼出玫瑰疹之外都無病過,而家 bb 已經食兩餐粥仔,我只餵早中晚三餐,下個月開工之後就一齊隨意,餵到幾多就餵多咁啦!

餵人奶期間都唔算真係戒口,好多嘢照食,不過量就唔會多咁囉!唔知係咪因為咁,我覺得我 bb 唔算好揀飲擇食,同埋暫時都無對飲食有敏感,唔知係咪因為餵人奶亞媽食乜 bb 食乜o既關係一或係我好彩呢……

複式洋房

我都係全人奶,未戒夜奶,我都系想住隨緣啦,BB身體OK就滿足了.

大宅

原文章由 BrianMT 於 08-9-22 15:49 發表
我都係全人奶,未戒夜奶,我都系想住隨緣啦,BB身體OK就滿足了.

我都係全人奶,3餐泵,2餐粥仔,仲好多(每次400ml,一日有1200ml),多到連大仔都飲埋!!! 但剛剛都病了....發燒流鼻涕....

大宅

好犀利呀

原文章由 hkbc0817 於 08-9-23 14:13 發表

我都係全人奶,3餐泵,2餐粥仔,仲好多(每次400ml,一日有1200ml),多到連大仔都飲埋!!! 但剛剛都病了....發燒流鼻涕....
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

我囡囡都係全人奶~
我會餵到佢唔食為止~

不過,因為湊住大囡真係好忙...
都係一餐粥仔/糊仔咋~
加埋小食..(水果)

佢有病過架...不過都係2次..
都ok啦...
而定扶住企起身好定...有時行兩步..
嘿嘿

首頁

尾頁

跳至