跳至

首頁

尾頁

大宅

我好慘啊, 第一胎有小叭時, d手根成日都好痛, 係痛到手指公開用力張開唔到, 開門(圓形個d門柄), 扭毛巾, hold奶樽都唔得, 醫生話係賀爾蒙影響, 生完就會好d, 點知生完之後要照顧小叭, 就攪到2只手都有根膜炎, 痛到小叭10個月大才好番咋(當然都有睇跌打同物理治療), 懷孕後期又會突然間行行下好痛, 行唔到, 原來又有左孕婦小腸氣, 1/2000機會又俾我中左, 又係要等生完之後慢慢(係好好好慢)才會好番. 現在有左4個半了, 左手好痛, 又係張開唔到, 右手又開始有少少, 過幾日就會好痛, 可能遲兩個月孕婦小腸氣又出來探我........咁點算啊.....雖然我食得無嘔, 不過唔係好訓得, 兩只痛手加唔行得......我真係好慘啊. 第一胎老公就以為我扮o野, 少少o野都話好痛, 點知醫生都話係有呢樣o野, 今次佢都無辦法, 又唔可以搽d乜, 細b出世後都唔知點算啊
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

所以決定做媽媽真係好偉大,生個BB真係會引發好多問题, 希望你今次顺順利利啦。

做男人真係唔明我哋D媽媽要冒幾大風險生BB。多D溝通啦!

原文章由 fion2504 於 08-9-18 00:24 發表
我好慘啊, 第一胎有小叭時, d手根成日都好痛, 係痛到手指公開用力張開唔到, 開門(圓形個d門柄), 扭毛巾, hold奶樽都唔得, 醫生話係賀爾蒙影響, 生完就會好d, 點知生完之後要照顧小叭, 就攪到2只手都有根膜炎, 痛到小 ...

別墅

我都同我老公講,生仔真係搵命博

別墅

原文章由 NathanMaMa 於 08-9-18 17:06 發表
所以決定做媽媽真係好偉大,生個BB真係會引發好多問题, 希望你今次顺順利利啦。

做男人真係唔明我哋D媽媽要冒幾大風險生BB。多D溝通啦!

我有左之後都有好多事幹, 2個月個陣成日微燒, 去檢查原來拕BB影响心辦異常搞到我成日發燒, 但我堅持唔食抗生素. 無幾耐又成日肚痛, 去照又發現子宮肌瘤, 搞到我日日都好似經痛咁典床典席, 我無辦法唯有靠一向最怕既中藥. 再到驗血又話BB有唐氏風險, 要抽羊水, 個3個星期等報告真係好覺得時間好長... 其實講衰d老公都幫唔到妳乜架喇, 但我明白佢地男人就算想幫咩都做唔到, 佢唔愛妳或者對妳唔好, 妳都唔肯幫佢生BB!?

或者應該向好個方面諗, 有好多女人想有BB都困難, 每日我痛既時間我都嘗試感恩, 多謝有呢個機會去體驗到呢d野...

我的懷孕日誌: http://hk.myblog.yahoo.com/janicewongly

大宅

係啊, 有時候真係好辛苦o架, 好似我呢兩日就改左地方痛, 痛係第2只手指, 超酸痛, 點落去d骨又痛, 但你同其他人講佢地又話有無咁勁啊, 都無聽其實大肚婆有呢d o野...真係有苦自己知, 不過生出來, 對住bb真係好開心, 每次就算我幾痛, 照顧bb時都會減低左個痛楚, 點都忍住, 我生第一個時, 點手痛都會換片, 餵奶, 抱佢訓咁, 不過睇住佢地真係乜都值得啊...我希望時間過快d, 細b出世後左過一年我就會好番晒, 到時小叭又有細佬, 細佬又有小叭同佢玩, 真係好開心啊.

原文章由 janicewongly 於 08-9-21 16:36 發表

我有左之後都有好多事幹, 2個月個陣成日微燒, 去檢查原來拕BB影响心辦異常搞到我成日發燒, 但我堅持唔食抗生素. 無幾耐又成日肚痛, 去照又發現子宮肌瘤, 搞到我日日都好似經痛咁典床典席, 我無辦法唯有靠一向最怕 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

別墅

係吖! 妳要向好個方面諗吖! 我地大家一齊努力呀!!!
我的懷孕日誌: http://hk.myblog.yahoo.com/janicewongly

大宅

所以話世上只有媽媽好
雖然有左bb 係辛苦d
但當見到自己既仔女出世
真係咩苦都值得既

別墅

係呀, 要保持心情開朗, 否則好易有產前抑鬱...

首頁

尾頁

跳至