自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

乙型肝炎帶菌者~是否一定會肝 炎、肝 硬 化或 肝癌死0架

大宅

陪月勳章

要睇個嚴重性既. 好似我每半年都去政府醫院抽血定期check, 無事無幹....唔洗食藥. 醫生都話過香港大部份人都係乙肝帶菌者. 唔係嚴重要食藥個D就唔洗太過擔心.

禁止訪問

大宅

咁咪會死得好辛苦

男爵府

原文章由 2008c9 於 08-9-20 13:03 發表
要睇個嚴重性既. 好似我每半年都去政府醫院抽血定期check, 無事無幹....唔洗食藥. 醫生都話過香港大部份人都係乙肝帶菌者. 唔係嚴重要食藥個D就唔洗太過擔心. ...

唔好意思,我想問吓點解你可以去政府醫院定期check?係要點先可以收㗎?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

乙型肝炎帶菌者
有d人一世都唔會有肝病發作

男爵府

原文章由 rainie-ng 於 08-9-20 12:49 發表

比正常人..有呢 d 病既機會大~

禁止訪問

伯爵府

1. 乙型肝炎帶菌者注意事項

http://www.hku.hk/uhs/he/hep/chi-hepc.html

2. 認 識 乙 型 肝 炎
http://www.famplan.org.hk/fpahk/zh/template1.asp?style=template1.asp&content=sexual/hep.asp

據 統 計 , 大 約 有 25% 乙 型 肝 炎 帶 菌 者 會 轉 化 為 慢 性 肝 炎 、 肝 硬 化 或 肝 癌 。 這 些 情 況 一 般 會 在 五 十 至 六 十 歲 時 出 現 。 因 此 , 帶 菌 者 應 定 期 進行 檢 驗,監 察 肝 臟 的 功 能 及 肝 臟 的 健 康 狀 況 , 以 便 及 早 診 治 。

帶 菌 者 雖 然 身 體 表 面 上 已 經 康 復 , 但 病 毒 仍 然 潛 留 體 內 , 並 透 過 血 液 和 體 液 , 將 病 毒 傳 播 給 他 人 。 部 份 患 者 由 於 病 徵 輕 微 , 自 己 成 為 帶 菌 者 也 不 自 知 , 因 此 也 會 在 不 自 覺 下 , 把 病 毒 傳 播 給 伴 侶 及 下 一 代 。

3「乙型肝炎帶菌者定期緊密監察計劃」有助防治早期肝癌
http://www.cuhk.edu.hk/cpr/pressrelease/050607c.htm

在香港,乙型肝炎是肝癌的最主要成因,逾七成的肝癌個案與乙型肝炎有直接關係。根據統計,慢性乙型肝炎帶菌者佔總人口大約百份之十,他們均屬肝硬化及肝癌的高危人群。帶菌者患上肝癌的機會,高於非帶菌者達一百倍之多。由於早期肝癌患者並無明顯症狀,病者往往未能盡早求醫。當開始出現病徵的時候,通常已為晚期,只有百分之十至二十的病者能靠外科切割手術幫助控制病情,其餘的病者甚至不能施以手術治療。愈早診斷絕對是改善肝癌病人存活率的唯一方法。

4.
http://www.google.com/search?hl=zh-TW&rls=RNWE,RNWE:2006-49,RNWE:zh-TW&q=%E4%B9%99%E5%9E%8B%E8%82%9D%E7%82%8E%E5%B8%B6%E8%8F%8C%E8%80%85&start=0&sa=N

[ 本文章最後由 hkaa 於 08-9-20 22:56 編輯 ]

大宅

原文章由 Leomummy 於 08-9-20 08:49 PM 發表

唔好意思,我想問吓點解你可以去政府醫院定期check?係要點先可以收㗎?
你可以去私家醫生到驗乙肝先,如果有帶菌,你可以叫醫生寫轉介信俾你去政府醫院約期睇.

男爵府

原文章由 yenkoo 於 08-9-21 01:58 發表
你可以去私家醫生到驗乙肝先,如果有帶菌,你可以叫醫生寫轉介信俾你去政府醫院約期睇.

唔該晒﹗但係唔知點解,我生bb時,佢哋驗到我係乙肝帶菌者,但都冇同我跟進既?
y

男爵府

我老公係乙型肝炎帶菌者,我係04年2月開始打了三支乙型肝炎針(半年內),請問藥力可維持幾多年抵抗力呢!因我想計劃生BB

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 y 於 08-9-22 06:07 發表
我老公係乙型肝炎帶菌者,我係04年2月開始打了三支乙型肝炎針(半年內),請問藥力可維持幾多年抵抗力呢!因我想計劃生BB

一般有效10年,但我既醫生就講過,可能打左都無效,或者打晒3枝,就唔需要再打加強劑,所以最好再抽血check下..

你既肝炎菌其實唔會遺傳俾BB架,只不過係驚BB生產時有傷口,你既血會傳染到佢。但係而家既BB一出世就打肝炎預防劑,唔駛太擔心架。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 rainie-ng 於 08-9-20 12:49 發表

帶菌≠發病
可能一世都唔會有問題,只不過要小心身體,不煙不酒,保持充足休息就可以。最好就定期去抽血驗肝蛋白指數。
肝炎患者最傷就係食煙飲酒,同捱夜...

大家真係要珍惜自己,我老公就係發左病出黎,而家要食一世藥黎控制肝指數

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢個問題已經係我同我先生身上發生左,長盡小小講比大家知啦,我先生係2年前想買保險咁間公司話佢都49歲啦先驗身啦,就咁發現有乙肝仲係帶菌添,保險就買唔到啦,我都要去驗血,因為醫生解釋,乙肝帶菌者可以由性接觸去傳染比人,但我驗左我係有抗體,就係咁好彩我就冇受傳染,連d仔女都冇事.

有乙肝的人會有好多機會有埋脂肪肝,咁呢樣就好易令個肝更加危險,呢樣同時係我先生身上發生埋,因為佢係30歲前都好瘦,但35歲之後就開始肥,皮下就生左3幾粒肉球出來不過好細粒,一直都唔知係咩事,直到知道有乙肝同脂肪肝就知原來呢d肉球就係版脂肪肝引起.

咁個西醫就推介佢食一種中藥丸來減酵素,一食要2年,半年驗一次血,(冇錯當時個肝酵素一路降到安全指數)係開始食藥冇耐就照過一次肝,當時話個肝有粒3mm纖維瘤,醫生話:好多人都有架,良性來者冇問題架,咁呢d藥就食左5年....

但慢慢我先生成日飲水一支支咁飲仲飲得好密,我開始覺佢眼有d黃,佢成日話肩膀好累,左邊橫隔膜成日有野頂住咁.

睇好多西醫都成日叫佢驗血都係針對佢個酵素,到左05年聖誕個女同佢講,不如去政府診所睇,叫醫生驗血,咩都驗啦,06年年初五我先生就順便經過就去排第一次街症,初7一早突然有人打來叫話佢癌症即刻去屯門醫院.

我先生有去屯門登記不過第一次體檢要2個月後,我先生就搵人介紹即刻去瑪莉睇私家,3月就割在6成肝出來,個瘤就係5年前3mm個良性瘤,5年後變左12.3cm咁大,當時第4期肝癌.

果次佢成家先去驗肝,因為我先生同二叔係大老婆生架,下面4個叔仔姑仔就而家個奶奶生,咁先發現原來我先生同二叔係由母體傳染乙肝架,我老爺有抗體所以冇事,我先生媽媽係肝癌過世架.

我想同已經發現有乙肝朋友講,你地每次驗血唔好只驗酵素,要驗埋有冇肝個球蛋白(完整名我唔多記得)即係要驗肝有冇出現癌症個變化,由其同時有埋脂肪肝的朋友,驗多一,兩樣野安全好多架.

如果當時個醫生有細心d每次都留意驗埋呢樣野,可能更早發現個良性瘤有異變,而家我先生呢5年都係危險期,一發現個癌指數升超過安全界線就做化療,兩年來都化左7次架啦,為個肝11點前就要休息,小油小鹽,介口半退休,因為一緊張粗勞小小個指數就標升架.

一有乙肝唔好理係唔係帶菌都一定要介生野,貝類,蝦,紅肉食物,油同鹽都係令肝受壓力,仲有唔好以為食多d維他命就會好,因為都會令個肝工作量加重架,一開始食降酵素藥就唔停得架,要細心留意多d肝個變化,始終佢係用來排身體入面毒素,功能好大架.
<br><br>

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

咁我想問, 我之前有bb時驗血有乙肝帶菌, 咁bb一出世
就打左一支針, 之後再去健康院打乙肝個d針. 想問小朋友
係咪已經預防左...唔驚感驗架啦..係咪一世架...之後仲駛
唔駛再打針架..

水晶宮

原文章由 qq媽媽咪 於 08-9-22 10:11 發表
係咪已經預防左...唔驚感驗架啦..係咪一世架...之後仲駛
唔駛再打針架.. ...

Q媽,如果真係驚既,打晒3枝之後,再帶佢去驗血,睇下有無需要再打加強劑...
我頭先都有講,有人打左都等於無打,有人打左就可以預防一世,視乎每個人而定..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 haileymama 於 08-9-22 10:37 發表

Q媽,如果真係驚既,打晒3枝之後,再帶佢去驗血,睇下有無需要再打加強劑...
我頭先都有講,有人打左都等於無打,有人打左就可以預防一世,視乎每個人而定.. ...

ok..明白...等佢地打哂先....thx...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 qq媽媽咪 於 08-9-22 10:11 發表
唔駛再打針架.. ...

如果你有咁個bb打齊哂d針之後等一排去驗血,bb而家個生活未有壓力,食物方面又比較清,而家返而未係咁大問題,只係佢一路長大就要多d注意.

咁媽媽有,母體傳染係機會大d,但唔等於一定中,佢地都有可能似爸爸咁有抗體能力,只要你自己多d注意佢地飲食,你自己都要食住藥留心多d,而家小朋友一出世就打好多預防針架啦,唔洗太擔心.
<br><br>

珊瑚宮

原文章由 chinatea 於 08-9-22 10:50 發表

如果你有咁個bb打齊哂d針之後等一排去驗血,bb而家個生活未有壓力,食物方面又比較清,而家返而未係咁大問題,只係佢一路長大就要多d注意.

咁媽媽有,母體傳染係機會大d,但唔等於一定中,佢地都有可能似爸爸咁有抗體能力 ...

thx..我唔駛食藥..不過我就定期去驗血. 驗肝功能...同唔知
咩蛋白....醫生話係一qroup..剛驗完..冇事..

首頁

尾頁

跳至