母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

請說說你的看法.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

家人(尤其是老人家)的無知和不支持:例如話奶粉營養好D、人奶B難湊...etc

大宅

1. 都話妳奶水唔夠
2. 個個都係食奶粉大啦, 餵咩人奶, 邊個邊個都食咩咩啦!
3. bb食極都喊, 一定唔飽
4. 自己攞黎辛苦

etc...

呢d說話我已經聽到麻目左!

珍珠宮

原文章由 Nov 於 08-9-23 16:19 發表
1. 都話妳奶水唔夠
2. 個個都係食奶粉大啦, 餵咩人奶, 邊個邊個都食咩咩啦!
3. bb食極都喊, 一定唔飽
4. 自己攞黎辛苦

etc...

呢d說話我已經聽到麻目左! ...

仲要係自己阿媽講o既, 更加難受.

大宅

自己對母乳認識不足,信心不足. 我認為有知識便有信心,有信心便不會受其他人/事影響了.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

禁止訪問

男爵府

原文章由 彤b^^ 於 08-9-23 16:38 發表
因為家人反對,如果有其中一個支持都有d希望,但完全反對既話就....

媽咪身體,需要長期吃藥,而藥物對bb有影響...

真係好痴身!!!

真係主要係家人, 呀媽, 老公, 都唔比說話聽, 就好難, 要佢地全力支持,
好似今日bb 公公先講, 點都要比奶粉bb食, 話bb唔夠飽,

男爵府

1. 以為食人奶BB會唔夠飽
2. 覺得密密餵好煩
3. 覺得食人奶唔知BB食幾多
4. 返左工都餵唔到, 索性唔餵
5. 家人反對
6. 以為奶粉好好
7. 以為自己唔夠奶
8. 有問題冇地方可以問

大宅

人奶媽媽需要默默支持, 真係拜託出少句聲當幫忙!

子爵府

有d人認為人奶係老套/窮人食掛~
覺得人人都餵奶粉,奶粉一定好過人奶
即係一窩蜂行為:;pppp:

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 mianyang_99 於 08-9-23 16:32 發表

仲要係自己阿媽講o既, 更加難受.

是啊!最難受是自己家人不支持……

子爵府

爸B勳章

我老公覺得︰太頻密,媽媽好倦。

我有個親戚剛生完第2件︰唔想自己食乜佢食乜!

我覺得︰講到底,D人自己唔想。

原文章由 TFMOM 於 08-9-23 15:30 發表
請說說你的看法.
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

我一向都好硬頸, 個仔係我既, 我話要餵就餵.

最重要係自己點諗, 如果自己唔想放棄, 無人迫到囉, 唔夠奶呢d 都是自己比自己既藉口, 我絕對相信有志者事竟成.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

水晶宮

好媽媽勳章

自己唔夠堅持.

聽過有人話因為自己身體唔好,所以唔餵.

但其實產前講座時都聽過姑娘話,基本上o係香港,唔會話有人營養不良以致唔可以餵人奶.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我相信是認識不足,和不夠堅持

以為是不夠供應,又或不夠營養者,歸根究底都是因為認識不足
如以母乳餵哺幼兒的基本知識能傳達到更多人耳裡,不論是新任媽媽們,或是家人都有更多願意讓bb成為人奶b 的吧;也不會因為無知而餵不到餵不夠bb

至於不夠堅持,我以為也不用全推在媽媽們身上,身邊的家人朋友,一知半解,亂加壓力到媽媽們身上,那才是很多媽媽們半途而廢的原因呢

順帶一提,再有BB 也不一定要停餵的,身體情況許何還是可以繼續,問問醫生才決定吧 :嘻,我也正在孕期哺乳中,醫生說,如無意外我能餵大BB到小BB出生,她便能和小BB一起分享媽咪奶喇,感情當更融洽,我期待著是這樣~
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

子爵府

有d人遇過塞呀,bb啜損呀,谷奶痛,甚至乳腺炎等等問題,怕痛/怕煩/怕辛苦,餵過一段短時間就唔餵.

珍珠宮

我就聽過一些好奇怪既答案, 問題係媽咪本身不是其他人.

果個媽咪話: "咪攪,人奶BB會好痴身, 會阻住我去玩, 真係有咁既媽咪架!"

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

奶粉形象根深柢固 + 廣告太多誤導

人奶資訊不足 + 社會支援不足 -> 人奶媽自信不足
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁唯有尊重當時人既選擇,有d媽媽一開始已經決定唔餵人奶

最可惜同辛苦係好想餵人奶但個個都俾說話佢聽/俾氣佢受o個d。

原文章由 bigbighei 於 08-9-24 12:34 發表
我就聽過一些好奇怪既答案, 問題係媽咪本身不是其他人.

果個媽咪話: "咪攪,人奶BB會好痴身, 會阻住我去玩, 真係有咁既媽咪架!"
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊