跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

歡迎.

大家一齊笑下啦,影張大合照先...

喺道閒談0既媽咪有:

1. nono913 (青少年 + 7月份蛇女-ww)
2. bonnie_swk (7月份蛇仔-ty)
3. jjma (低班羊女-jj)
4. Florence0204 (2月份蛇仔-cc)
5. 晴B媽 (10月份蛇女 - 晴晴)
6. 軒媽咪 (3月份蛇仔)
7. AnnieClarabel (7月份蛇仔)
8. Miffy3005 (see login name la!)
9. cyiuch (8月份蛇仔+6月份MONKEY仔)
10. 健朗媽咪 (3月份蛇仔-LL或者叫佢老虎仔都得)
11. angelar (4月蛇女 -澄澄+10月豬仔-藍藍)
12. YanYan0116 (1月份龍女-蛇年CNY前出生+
6月份MONKEY女)
13. Lemonma (4月份兔仔)

[ 本文章最後由 nono913 於 08-7-5 10:20 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我來喇......... :;pppp:

子爵府

Dear all ~ ~ 我地新post第一個聚會黎啦 ...

719日下午130分-3時30分,i-kidz遊戲平台舉辦的遊戲生日派對,我和bonnie合共有8張飛,邊位媽咪有興趣參加的話,可以到時1:30係4樓i-kidz平台門口等,一起參與生日派對...

詳情如下 :

月生日的小朋友:

邀請您參加今個月i-kidz遊戲平台的生日派對

生日快樂!我們誠邀您們一家人出席i-kidz 遊戲平台於719日下午130分舉辦的遊戲生日派對。在生日派對中會有不同的生日會特別活動,例如集體遊戲、齊齊整生日小蛋糕、切餅蒙眼食蛋糕、齊齊做得意生日帽或魔術小表演等環節。

出席媽咪如下 :

nono + ww + 印印姐姐

bonnie + ty

florence + cc

晴B媽 + 晴晴

[ 本文章最後由 nono913 於 08-7-5 11:21 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

咁快開到part 9 la

大宅

dear all

我都入嚟la

我今早去左灣仔温莎上堂"基礎公關應對及溝通技巧", 係機構安排我地d前線人員參與

聽完最主要注意是: 同人溝通最緊要先關心別人的心情, 然後才了解事情, 比較完滿

例如: 你一返家, 第一時間同仔仔女女講d嘜冬冬..............

其實最好先問仔仔女女, 你今日係學校覺得點呀, 心情如何呢??
然後先至關心佢地d功課, 否則亞媽返嚟, 只係覺得係交功課lor

另外, 同人溝通, 重有4部曲:
1. 重述: 簡述他人的說話, 免生誤會
2. 提問: 開放式提問, 引導對方說出他想說的話
3. 同理心: 感同身受的言語(如:我明白你的心情ga)
4. 表示關注的身體語言

[ 本文章最後由 bonnie_swk 於 08-7-5 20:47 編輯 ]
希望每個人都開心, 健康, 善良!

大宅

琴日ty做左壞男孩..........

琴晚我返到家, 通常都會看手冊, 睇吓做d嘜野功課, 功課就唔多, 只係2樣, 但見到老師寫左d字, 通常寫得手冊衰野多過好事la

事源: 老師問同學仔蘇xx點解d捐款少左$2, 於是乎蘇xx話ty教佢用袋內0既錢用嚟買吱吱冰, 咁蘇xx又請埋ty食, $1一支咁就用左$2 lor, 當然老師也教訓左ty同蘇xx, 咁我知道後, 亦都教訓左佢一頓, 當然係心平氣和, 仲有同佢傾掂數, 每星期比$10佢用, 唔好再用人地d錢, 行為係唔正確ga, e+媽咪每星期比左d$$你, 記住唔一定要駛晒, 最好儲返少少, 等第2時想買書或玩具, 或者捐錢都可以, 佢係就係應承左, 唔知係真唔係真lor

[ 本文章最後由 bonnie_swk 於 08-7-5 21:18 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 bonnie_swk 於 08-7-5 21:01 發表

琴晚我返到家, 通常都會看手冊, 睇吓做d嘜野功課, 功課就唔多, 只係2樣, 但見到老師寫左d字, 通常寫得手冊衰野多過好事la

事源: 老師問同學仔蘇xx點解d捐款少左$2, 於是乎蘇xx ...

一個星期$10咁多

我一個月先比$20 LL , LL有$20一個月都已經好開心, 不過佢好少好少會用錢, 佢儲儲吓, 又入吓錢罌, 佢而家銀包仔有$9X元, 佢次次數個銀包仔D錢時都好開心

公爵府

bonnie.........

唔好話 ty 壞男孩啦.........
小朋友仲細, 唔明白~
要花多d時間慢慢講解............

原文章由 bonnie_swk 於 08-7-5 21:01 發表

事源: 老師問同學仔蘇xx點解d捐款少左$2, 於是乎蘇xx ...

公爵府

我無比零用錢 cc 架, 佢要買嘢同爸爸,媽咪講就得啦~

原文章由 florence0204 於 08-7-5 22:34 發表

小朋友仲細, 唔明白~

男爵府

新一 part !

我都無畀零用錢阿仔, 利是錢都係我收返, 再入落佢戶口 (但佢唔知自己有戶口)

原文章由 florence0204 於 08-7-5 22:37 發表
我無比零用錢 cc 架, 佢要買嘢同爸爸,媽咪講就得啦~

大宅

我無俾零用$阿仔, 佢每日都有帶小食,有時都食唔晒.
我覺得唔駛咁早俾零用$....怕佢唔知賺錢艱難!!

大宅

florence

事關ty lee排成日講大話, e+又教疏他人動用捐款嚟買自己想要0既食物, 驚佢慢慢會變壞, 所以要自細訓練, 今日上完堂同d同事講開lee個case, 佢地都話由小一開始已經比仔女每日$5, 我話咁多呀, 佢地話物價貴, 少lor, 咁我比$10 for 5至6日使用, 仲講明要儲d錢入錢箱, 應該唔算多lor

原文章由 florence0204 於 08-7-5 22:34 發表

小朋友仲細, 唔明白~

珍珠宮

好媽媽勳章

YY學校無小賣部, 只得飲品機, 好似要$4一包, 所以我都無比$YY返學.

BONNIE

咁你要同TY傾多D, 講比佢知佢咁樣做會令你好擔心, 其實小朋友有好多嘢仲未懂深遠的影響.

頭先睇咗功夫熊貓啦, YY無心機睇呀, 我就覺得幾好笑.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

早幾個月曾經每日比$2阿囡, 比比下我又唔記得比,阿囡又唔記得問我拎。
阿囡好似覺得d $無咩用咁, 出街/返學又唔駛用$, 儲起佢又真係得個"儲字"。$ 對佢來說是"無意義"的東西。

所以,而家都無比零用佢lu。

我同事話佢家姐都日都俾$10給小一的女兒。都唔知要咁多$做咩

珍珠宮

好媽媽勳章

Dear All

Good morning.

今日yy放假, 唔洗揍返學真係舒服好多.

子爵府

Good morning ~ ~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

早晨~~大家

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女學校去旅行呀嗰日,呢唔到

原文章由 nono913 於 08-7-5 11:19 發表
Dear all ~ ~ 我地新post第一個聚會黎啦 ...

7月19日下午1時30分-3時30分,i-kidz遊戲平台舉辦的遊戲生日派對,我和bonnie合共有8張飛,邊位媽咪有興趣參加的話,可以到時1:30係4樓i-kidz平台門口等,一起參與生日派對.. ...

公爵府

早早早早早...... 晨 呀 ~

公爵府

晴B媽
聽日妳約咗幾多點? 睇吓撞唔撞到妳

原文章由 晴B媽 於 08-7-6 17:30 發表
早幾個月曾經每日比$2阿囡, 比比下我又唔記得比,阿囡又唔記得問我拎。
阿囡好似覺得d $無咩用咁, 出街/返學又唔駛用$, 儲起佢又真係得個"儲字"。$ 對佢來說是"無意義"的東西。

所以,而家都無比零用佢lu。

...

首頁

尾頁

跳至